Δίχως αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής οι προσπάθειες που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα για την παγίδευση του κροκόδειλου, που έχει εντοπιστεί και παραμένει στη λίμνη γύρω από το Φράγμα των Ποταμών. Οι κινήσεις του ερπετού εξακολουθούν να καταγράφονται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του Φράγματος των Ποταμών και όπως φαίνεται, αν και πλησιάζει τις παγίδες σε απόσταση αναπνοής, εν τούτοις δεν «πέφτει» σε αυτές.
Χθες, στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης ομάδας άμεσης επέμβασης, όπως ονομάζεται στην αρμοδιότατα της οποίας είναι ο συντονισμός των δράσεων για την σύλληψη και διαχείριση του ζώου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και καταγράφηκαν λεπτομερώς οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την αιχμαλωσία του ζώου.
Η επιστημονική ομάδα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η επικεφαλής και προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Χ. Καργιολάκη, είναι σε διαρκείς επαφές και με επιστήμονες του εξωτερικού χωρίς όμως επί της ουσίας να έχουν καταλήξει ακόμα σε οριστικές αποφάσεις όσον αφορά σε νέες διαδικασίες για τη «σύλληψη» του κροκόδειλου, ενώ άγνωστο παραμένει αν και πότε θα ζητηθεί η συνδρομή του ειδικού σε θέματα κροκοδείλων και γνωστός από το National Geographic, Ολιβιέ Μπερά προκειμένου να επιχειρηθεί η παγίδευση του ζώου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά προς το παρόν θα συνεχιστούν οι ίδιες ενέργειες για την αιχμαλωσία του ερπετού, μέσω των 4 παγίδων που έχουν στηθεί στην περιοχή και σε νέα συνεδρίασή τους τις επόμενες κιόλας μέρες, θα επανέλθουν εκ νέου.
Χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ομάδας κυρία Χαρίκλεια Καργιολάκη ανέφερε: «Ουσιαστικά έγινε η πρώτη συνάντηση των μελών της νεοσύστατης ομάδας. Έγινε μια καταγραφή των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αξιολογήθηκαν. Ήταν άλλωστε οι μόνες ενέργειες που μπορούσαν να έχουν γίνει και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να συλλάβουμε το ζώο και παράλληλα να κάνουμε μια εξερεύνηση των άλλων δυνατοτήτων για την σύλληψή του. Θα ξανασυνεδριάσουμε με σκοπό να δούμε τι θα πας προτείνουν και οι υπόλοιποι επιστήμονες σε σχέση με αυτό. Γνωρίζετε ότι η σύλληψη του ζώου δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι ένα ζώο άγριο. Ήρθε στην περιοχή μας, σε μια περιοχή ιδιαίτερη. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το πιάσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες είναι και αποτυχημένες. Αποτυχημένες είναι ως προς το αποτέλεσμά τους, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο».
Η κυρία Καργιολάκη υποστήριξε πως η ειδική ομάδα που συστάθηκε παρακολουθεί το θέμα, ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές αν στη λίμνη του Φράγματος υπάρχει ένας ή δυο κροκόδειλοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δύο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δει κανένας και τους δύο ταυτόχρονα. Βλέπουμε έναν κροκόδειλο. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας ή δύο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι δύο, αλλά η καταγραφή είναι για έναν».
Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελείται από την, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, την δασολόγο, υπεύθυνη της Περιφερειακής Διαχειριστικής Αρχής CITES στην ΑΔΚ (Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), τον διευθυντή Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης, τον περιφερειακό σύμβουλο, εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης, τον δήμαρχο Αμαρίου, τον διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), τον ερπετολόγο, εκπρόσωπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τη βιολόγο της Ερπετολογικής Εταιρείας, Δρ Βιολογικών Επιστημών με ειδικότητα στη μελέτη των ερπετών, τακτικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής CITES.