Με στόχο την ανάδειξη των πολύτιμων αρχαιολογικών χώρων του νομού συνδυαστικά με την αναστήλωση και αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου σχεδιάζει παράλληλα την δημιουργία ψηφιακών διαδρομών προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο και από οθόνες – βιντεογουόλ, στα αρχαιολογικά μνημεία. Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η Α’ φάση της ανάδειξης του Υστερομινωικού νεκροταφείου Αρμένων στο Ρέθυμνο αλλά και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μοναστηρακίου, έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει υπό την επίβλεψή της συστηματικές ανασκαφές στην Ορνέ και στον Κάστελο. Επιπλέον, εξελίσσονται οι εργασίες στο Καλό Χωράφι Μυλοποτάμου και η νέα συστηματική ανασκαφή στην Ονιθέ Γουλεδιανών.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με την προϊσταμένη, Αναστασία Τσιγκουνάκη, έχουν κατατεθεί σχετικές προτάσεις, ώστε να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από ψηφιακές δράσεις σους χώρους της Ζώμινθου, του Μοναστηρακίου, του Αποδούλου, των Αρμένων, και σε μία σειρά από ναούς που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το Νομό. «Η πρότασή μας αφορά σε μια πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει ψηφιακή περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αρμένων με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις για επτά τάφους, διαδραστική εφαρμογή και τρισδιάστατη παρουσίαση για το Μοναστηράκι που θα γίνει η αποκατάσταση του χώρου και θα έχει κοινή περιήγηση με τους Αρμένους. Επίσης έχουμε καταθέσει πρόταση για τρισδιάστατη παρουσίαση και προβολή του αρχαιολογικού χώρου του Αποδούλου και για την Ζώμινθο με περιήγηση μέσω κινητών τηλεφώνων, καθώς και μια θεματική διαδρομή για ναούς, όπως την Παναγία της Πατσού, των Μυριοκεφάλων, του Μέρωνα, του ναού του Μιχαήλ Αρχάγγελου στα Λιβάδια, του Αγίου Ιωάννη στα Ανώγεια, του Μιχαήλ Αρχάγγελου στο Φοινικιά (Σελλιά) και της Παναγίας της Λαμπινής. Σε αυτά θα έχει qr code, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να βάζει τον κωδικό και να περιηγείται στους χώρους. Η πρότασή μας αυτή έχει προϋπολογισμό 299.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι τα έργα αυτά θα αναβαθμίσουν τους χώρους, ειδικά σε Αρμένους και Μοναστηράκι, όπου για την είσοδο θα απαιτείται η καταβολή αντιτίμου. Με τον τρόπο αυτό οι αρχαιολογικοί χώροι αυτοί θα αναβαθμιστούν και θα προβληθούν πολύ περισσότερο και με τις ψηφιακές εφαρμογές θα υπάρχει καλύτερη περιήγηση στο χώρο. Με τα έργα αυτά ουσιαστικά δημιουργούμε πολιτιστικές διαδρομές δίδοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στην ύπαιθρο του νομού, η οποία διαθέτει επίσης ένα πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα, το οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε και να καταστήσουμε επισκέψιμο».
Τα έργα αυτά που δρομολογούνται για να υλοποιηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια αναμένεται να συμβάλλουν και στην ενίσχυση του τουρισμού μέσα από περιπατητικές διαδρομές και την ανάδειξη του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου που μπορεί να συναντήσει ο κάθε επισκέπτης στην πόλη και την ενδοχώρα δίδοντας νέα αναπτυξιακή τροχιά» ανέφερε η κα Τζιγκουνάκη.
Αναστήλωση του ναού Μιχαήλ Αρχάγγελου στα Λιβάδια
Παράλληλα, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, έχει καταθέσει πρόταση για την ένταξη του έργου αναστήλωσης του ναού του Μιχαήλ Αρχάγγελου και Ευαγγελισμού στα Λιβάδια, στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων περιοχών Ουνέσκο. Η τοπική Αρχαιολογία έχει υποβάλει φάκελο διεκδικώντας χρηματοδότηση συνολικού ύψους 212.000 από το ΕΣΠΑ. Ο Ναός Μιχαήλ Αρχάγγελου και Ευαγγελισμού Θεοτόκου, με οξυκόρυφους θόλους, περιέχει τοιχογραφίες του 14ου, πρώιμου 15ου αιώνα.
Χαρακτηριστικά η κ. Τζιγκουνάκη, ανέφερε: «Στόχος η πλήρης αποκατάσταση του ναού, η συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου και η ανάδειξη του αύλειου χώρου και διαμέσου αυτών η βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή και ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης».
Προχωρούν οι εργασίες ανάδειξης του υστερομινωικού νεκροταφείου Αρμένων
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανάδειξη του υστερομινωικού νεκροταφείου των Αρμένων.
Το έργο, το οποίο με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Κρήτη» 2014-2020, με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.
Το έργο αυτό, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει να κάνει με τη συντήρηση των τάφων και τις διαδρομές, ενώ σε δεύτερο χρόνο -θα χρηματοδοτηθεί και το δεύτερο υποέργο που αφορά στο κομμάτι των υποδομών.
Συνολικά το έργο επιδιώκει την ανάδειξη του μεγαλύτερου ανασκαμμένου νεκροταφείου της υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου (περ. 1400-1200 π.Χ.) στην Κρήτη, στην περιοχή Αρμένων, στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί 231 θαλαμωτοί τάφοι και ένας κτιστός θολωτός τάφος.
Παράλληλα με τις εργασίες ανάδειξης των τάφων θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών με τη δημιουργία διαδρομών, τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης κλπ.
Το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες του, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου. Θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
«Ολοκληρώνουμε τώρα τις διαδικασίες με τις αδειοδοτήσεις και τις οικοδομικές άδειες για τα στέγαστρα και τα φυλάκια για να καταθέσουμε την πρότασή μας και να χρηματοδοτηθούμε για την β φάση των εργασιών» τόνισε στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Μινωικό Κέντρο Μοναστηρακίου
Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν πριν λίγο διάστημα οι εργασίες της πρώτης φάσης του έργου που αφορά στην ανάδειξη του Μινωικού Κέντρου Μοναστηρακίου με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με την μελέτη, οι εργασίες αφορούν σε ένα οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, για τον οποίο έχει θεσπιστεί ενιαίο εισιτήριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και τον αρχαιολογικό χώρο των Αρμένων. Στις εργασίες ανάδειξης του χώρου περιλαμβάνεται η βελτίωση φυλακίου, η βελτίωση-επέκταση στεγάστρου και περίφραξης, χάραξη και σήμανση διαδρομής επίσκεψης και στάσεις, δημιουργία σταθμού ενημέρωσης και πληροφοριακού υλικού, πυρασφάλεια.
Πρόκειται για ένα μινωικό ανακτορικό κέντρο έκτασης περίπου τριακοσίων στρεμμάτων, πολυτελές, με εξαιρετική αρχιτεκτονική σε υψόμετρο 325 μέτρων, το οποίο δίδει πολύτιμα στοιχεία για το μινωικό πολιτισμό.
Το Κέντρο άκμασε την παλαιοανακτορική μινωική περίοδο (1.900 π.Χ. – 1.700 π.Χ.), οπότε καταστράφηκε από σεισμό και πυρκαγιά. Η πρώτη φάση έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ για τη δεύτερη φάση προετοιμάζουμε τις αδειοδοτήσεις για να υποβάλλουμε την πρότασή μας.