Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών ο δήμος Ρεθύμνου σχεδιάζει μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις οδοποιίας, προκειμένου να «ευπρεπίσει» την εικόνα κεντρικών και συνοικιακών δρόμων που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα με λακκούβες και καθιζήσεις και καθιστούν δύσκολη τη διέλευση πεζών και οχημάτων.
Ήδη ετοιμάζονται από την τεχνική υπηρεσία του δήμου με ίδιους πόρους δυο διαφορετικές εργολαβίες, που αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις κεντρικών οδών της πόλης. Πρόκειται για την εργολαβία του 2019, συνολικού ύψους 249.000 ευρώ, καθώς και την εργολαβία του 2020, προϋπολογισμού 340.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων οι δρόμοι που θα ασφαλτοστρωθούν είναι συνολικά σαράντα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η λεωφόρος Κουντουριώτη, η οδός Μοάτσου, πάροδοι της οδού Κονδυλάκη, η Καντανολέοντος, η Ηλιακάκη, η οδός Σκοπευτηρίου Καισαριανής και Θεοτοκοπούλου.
Οι εργασίες αυτές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση των πλέον πολυσύχναστων δρόμων της πόλης, ενώ επεσήμανε πως μέσω των εργολαβιών αυτών θα μελετηθούν σημεία στα οποία θα μπορούν να κατασκευαστούν βιομηχανικά πεζοδρόμια για να εξυπηρετούνται οι πεζοί.
Την ίδια στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται και μελέτες που εκπονεί ο αρχιτέκτονας του δήμου Μάνος Τσάκωνας και αφορούν στις αναπλάσεις των κεντρικών συνδετήριων οδών της Μοάτσου και της Κουντουριώτη.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας, που έχει προταθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, η σχεδιαζόμενη παρέμβαση αφορά στις οδούς Χ. Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Καλλιρρόης Σιγανού Παρρέν, Πρεβελάκη, Δημοκρατίας και Καστρινογιαννάκη, στις οποίες περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους και δενδροφύτευση στα πρότυπα της βιώσιμης κινητικότητας.
Ταυτόχρονα η τεχνική υπηρεσία του δήμου ετοιμάζει την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για το έργο αναβάθμισης οδικού δικτύου σύνδεσης του Ρεθύμνου με την πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις του δήμου που εγκρίθηκαν για να υλοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» (ΟΧΕ) με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό για να φτάσουν στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Η παρέμβαση χαρακτηρίζεται πρωταρχικής σημασίας τόσο για τον δήμο όσο και για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού. Ο σχεδιασμός αφορά την ανακατασκευή του δρόμου και τη δημιουργία πεζόδρομου από το ύψος του στρατοπέδου μέχρι και τον οικισμό του Γάλλου.
Ένας δρόμος παραμελημένος και μη λειτουργικός, αφού δεν διαθέτει πεζοδρόμιο και φωτισμό και παρότι πολυσύχναστος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ιδίως τις νυχτερινές ώρες όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη.
Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής στο σχολείο Ατσιποπούλου
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο νέο σχολικό συγκρότημα του 2ου δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2020. Πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο 9/θέσιο δημοτικό σχολείο, βόρεια του οικισμού Ατσιποπούλου που κατασκευάζεται σε οικόπεδο 4,2 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου Ρεθύμνης.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση το σχολείο θα είναι 9/θέσιο, δυναμικότητας 225 μαθητών και θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 4.094,51m2, ιδιοκτησίας δήμου Ρεθύμνης, εκτός οικισμού Ατσιποπούλου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο.
Το κτίριο θα αποτελείται από τους εξής επιμέρους χώρους: εννέα αίθουσες διδασκαλίας, συνολικού εμβαδού 405,00μ2, εργαστήρια (φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής, ξένων γλωσσών και πληροφορικής) συνολικού εμβαδού 180,00μ2, κοινωνικούς χώρους (βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο) συνολικού εμβαδού 179,00μ2, χώρους άθλησης-υπαίθρια γήπεδα, χώρους διοίκησης (γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, ιατρείο κ.λπ.) συνολικού εμβαδού 105,00μ2, βοηθητικούς χώρους, συνολικού εμβαδού 81,00μ2, αποθηκευτικούς χώρους υπογείου, συνολικού εμβαδού 225,00μ2. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του σχολείου είναι 1.010,02m2.
Το σχολείο θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Θα κατασκευαστούν επίσης, εντός του αύλειου χώρου θέσεις στάθμευσης οχημάτων τόσο για άτομα με αναπηρία όσο και για τους διδάσκοντες.