Το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB Berlin.
Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο πλάνο για την επανεκκίνηση του κλάδου με αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που, όπως είπε, θα δοκιμαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες που έχουν προχωρημένα προγράμματα εμβολιασμών. Για το 2021 είμαστε περισσότερο από αισιόδοξοι, είμαστε έτοιμοι, υπογράμμισε ο υπουργός, καθώς, όπως επισήμανε, αυτή τη χρονιά διαθέτουν πολύτιμα εργαλεία που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια για όλους τους επισκέπτες της χώρας μας, δηλαδή τα τεστ, τα εμβόλια και τα ανανεωμένα πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις τα οποία φέτος ενσωματώνουν όλη την εμπειρία από την περασμένη χρονιά. Παρουσιάζοντας το πλάνο για τη σεζόν του 2021 ο υπουργός ανέφερε ότι η είσοδος στη χώρα θα εξασφαλίζεται με τρεις τρόπους:
· Το πιστοποιητικό εμβολιασμού
· Την ύπαρξη αντισωμάτων.
· Την ύπαρξη αρνητικού τεστ covid-19.
Παράλληλα θα γίνονται και τυχαία δειγματοληπτικά τεστ στις εισόδους της χώρας, όπως πέρυσι, τα οποία θα είναι rapid εξασφαλίζοντας γρήγορο αποτέλεσμα και μικρότερη ταλαιπωρία.
Όλες οι ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν, νοσηλεία κ.λπ. – που σχετίζονται με τη νόσο covid – θα καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο και θα παρέχονται χωρίς κόστος στους τουρίστες», ξεκαθρισε.
«Φιλοδοξία μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή προκειμένου να επιτρέψει σε όλους όσοι θέλουν να την επισκεφθούν να το κάνουν και να τους προσφέρουμε ένα περιβάλλον ευχάριστο και ταυτόχρονα ασφαλές», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας πως το σύνθημα της νέας σεζόν είναι «All You Want Is Greece».
Οι ανακοινώσεις το υπουργού βρίσκονται στη θετική κατεύθυνση δηλώνουν από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι οι οποίοι ωστόσο περιμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις για τα ακριβή υγειονομικά πρωτοκολλά βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι μονάδες τους αλλά και τον τρόπο με τον οποία θα έρχονται οι επισκέπτες από τις τρίτες χωρες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος τους συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου και γραμματέας της ΠΟΞ, Μανόλης Τσακαλάκης, πρέπει να γίνει σαφές πως θα μπορούν να ταξιδέψουν επισκέπτες από τη Ρωσία, την Αγγλία και την Αμερική που αποτελούν τρίτες χώρες από τις οποίες η Κρήτη και η Ελλάδα γενικότερα έλκει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Σε ό,τι αφορά την υποδοχή επισκεπτών από χώρες εκτός ΕΕ, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι ο στόχος είναι να μπορεί να έρθει όποιος επιθυμεί, με την τήρηση βεβαίως των προϋποθέσεων.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι σχεδιάζεται επιμήκυνση προς το φθινόπωρο και τον χειμώνα στους κλασικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, αλλά και σε προορισμούς ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος και επισήμανε ότι ήδη αυξάνεται η ζήτηση όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, όπως π.χ. στη Βρετανία.
ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης, προκειμένου να λάβουν μέτρα εφόσον χρειαστεί και υπενθύμισε ότι πλέον υπάρχουν επιπλέον εργαλεία, όπως τα «γρήγορα» τεστ, αλλά και μεγαλύτερη εμπειρία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους.
Αναλυτικά,
Στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB Berlin.
Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού αποκάλυψε το κεντρικό σύνθημα της νέας προωθητικής εκστρατείας για τον Ελληνικό Τουρισμό, το «All you want is Greece» («Το μόνο που θέλεις, είναι η Ελλάδα»).
Συγκεκριμένα, όπως είπε στη χώρα θα επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες οι οποίοι είτε θα έχουν εμβολιαστεί είτε θα διαθέτουν ανοσία λόγω ανάρρωσης είτε θα έχουν βρεθεί αρνητικοί στον Covid-19 σε πρόσφατο τεστ. Επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός, «όλοι οι τουρίστες ενδέχεται να υποβληθούν σε τυχαία τεστ, κατά τον ίδιο τρόπο με πέρσι. Ωστόσο, μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι τα «rapid tests», χάρη στα οποία η καραντίνα για τα θετικά κρούσματα θα ξεκινά, πλέον, χωρίς την 24ωρη αναμονή όπως το 2020».
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, «έχοντας πάντα κατά νου την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τον Ελληνικό Τουρισμό στις 14 Μαΐου. Έως τότε θα αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς, εφόσον αυτό μάς το επιτρέψουν οι εκτιμήσεις εκ μέρους των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας. Για παράδειγμα, προγραμματίζουμε για τον Απρίλιο την πιλοτική, δοκιμαστική εφαρμογή των μέτρων που έχουμε σχεδιάσει, σε πρώτη φάση με επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με άλλα κράτη αναχώρησης όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, όπως π.χ. το Ισραήλ. Τονίζω, ωστόσο, ότι όλες οι ημερομηνίες σχετικά με το άνοιγμα είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν, αναλόγως των εξελίξεων».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα εφαρμοστούν στις πύλες εισόδου επισκεπτών.
«Το κόστος για τη νοσηλεία ή οποιαδήποτε άλλη επιβεβλημένη ενέργεια, με στόχο την προστασία της υγείας τουριστών, επαγγελματιών και πολιτών, θα βαρύνει το Ελληνικό Κράτος» διευκρίνισε ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Και παράλληλα, υπογράμμισε πως «ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες, θα ισχύει και για τους τουρίστες, χωρίς καμία διαφορά ή εξαίρεση, όπως π.χ. η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους».
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε επίσης ότι «ενισχύουμε τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλους τους προορισμούς ανά την Ελλάδα, συνεχίζοντας την ίδια προσπάθεια όπως και πέρσι. Δίνουμε προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, ταυτόχρονα με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στη χώρα μας».
Σχετικά με το επιτυχές άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το 2020, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι με ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς του κράτους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα «δημιουργήσαμε εξειδικευμένα πρωτόκολλα για κάθε δραστηριότητα και εκπαιδεύσαμε σε αυτά χιλιάδες εργαζομένους. Συνεργαστήκαμε στενά με τις επιχειρήσεις του κλάδου και τα πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν με υποδειγματικό τρόπο. Υιοθετήσαμε το πρωτοποριακό σύστημα ‘ΕVA’ για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους τουριστών, επιτυγχάνοντας ακρίβεια πρόβλεψης 4 φορές υψηλότερη από άλλες μεθόδους. Και, τελικά, υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα περισσότερους από 1,5 εκατ. Γερμανούς τουρίστες, επί συνόλου 6 εκατ. επισκεπτών το 2020. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι απόλαυσαν τη μοναδική εμπειρία των διακοπών στην Ελλάδα, μένοντας παράλληλα απολύτως ασφαλείς».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του στη Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «στα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, προσθέτουμε τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε και να εγγυηθούμε ότι κάθε τουρίστας ο οποίος επιλέγει τη χώρα μας το 2021 θα είναι απολύτως ασφαλής. Νομίζω ότι μπορώ να σας ακούσω ήδη να ψιθυρίζετε το νέο μας σύνθημα: ‘All I want is Greece’. Το μόνο που θέλετε, είναι η Ελλάδα. Για να βρείτε ξανά το χαμόγελο, για να πάρετε πίσω τη ζωή σας, το μόνο που θέλετε, είναι η Ελλάδα».
Η Συνέντευξη Τύπου είχε τίτλο «Return to Greece: The journey to revive a unique experience has just started» («Επιστροφή στην Ελλάδα: Το ταξίδι για να ξαναζήσουμε μια μοναδική εμπειρία μόλις ξεκίνησε») μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου, σε απευθείας σύνδεση με το Μουσείο της Ακρόπολης.
Σε καλό δρόμο οι τεχνικές συζητήσεις με τη Βρετανία
Σε ανοιχτό διάλογο με την Μ. Βρετανία, βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τον τουρισμό, ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται και προχωρούν καλά.
«Με τη Μεγάλη Βρετανία γίνεται ένας ανοικτός διάλογος με αρκετά δεκτική τη βρετανική κυβέρνηση και επίσης μια στρατηγική της Ελλάδας να δώσει και στη βρετανική κοινή γνώμη όλα τα στοιχεία που καθιστούν τη χώρα μας ως ασφαλή προορισμό», υπογράμμισε η κυρία Ζαχαράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Επίσης, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει μια αρχική συμφωνία με το Ισραήλ και ανέφερε πως αποτελεί οδηγό και για τις συζητήσεις και με άλλες χώρες.
Παράλληλα, η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις συζητήσεις εντός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Επιπλέον, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι φέτος υπάρχουν πολλές μεταβλητές, πάρα πολλές συνιστώσες, οι οποίες συνδέονται με την ταχύτητα, την επίσπευση στο κομμάτι του εμβολιασμού, το κομμάτι των ελέγχων με τα τεστ COVID, αλλά και τους κοινούς κανόνες για το πώς θα μετακινούνται οι ταξιδιώτες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος δήλωσε στην εκπομπή ότι οι προσδοκίες είναι καλύτερες φέτος, σημειώνοντας ότι ο στόχος για το 2021 είναι στο 50%.
Ο κ. Ρέτσος επισήμανε πως είναι ανάγκη να ανακοινωθεί το πλαίσιο και η ημερομηνία που θα ανοίξουμε ως χώρα.
Για πολλούς λόγους αυτή η αναγγελία έχει σημασία να γίνει γρήγορα, είπε ο κ. Ρέτσος.
Στο μεταξύ η διευθύνουσα σύμβουλος της Grecotel Μάρι Δασκαλαντωνάκη τόνισε πως είναι ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει γρήγορα σε διμερείς συμφωνίες.
Σημείωσε πως πρέπει να ανακοινώσουμε το συντομότερο ημερομηνία που ανοίγει η χώρα μας.
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Κύπρος, η Τουρκία και η Μαγιόρκα ανοίγουν τον τουρισμό τους.
Η Μαγιόρκα ανακοίνωσε πως θα ανοίξει για το Πάσχα των Καθολικών, προσέθεσε.
«Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει την πολιτεία να ανοίξουμε. Είμαστε έτοιμοι» υπογράμμισε.
Διευκρινίσεις για τα πρωτόκολλα ζητούν οι ξενοδόχοι
Θετικές χαρακτηρίζουν τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τον τρόπο υποδοχής των τουριστών στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας, αλλά και ένα ξεκάθαρο υγειονομικό πρωτόκολλο για τον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Μέχρι σήμερα οι κρατήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το τοπίο για το μέλλον της σεζόν θολό. Ωστόσο εκτιμάται ότι εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και τα δεδομένα σε σχέση με τον τρόπο των ταξιδιών ξεκαθαρίσουν επίσημα τότε θα μπορεί να επιτευχτεί η επανεκκίνηση του κλάδου.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Περιμένουμε να δούμε, τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρίες, τι θα γίνει με τις κρατήσεις και τι θα κάνουν οι τουρ οπερέιτορς. Μακάρι να μπορούσαμε να ανοίξουμε και τον Απρίλιο, όμως αυτό δεν είναι εφικτό. Οι κρατήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες. Είναι θετικό ότι ανακοινώθηκε η ημερομηνία επανέναρξης του τουρισμού όμως απαιτούνται περαιτέρω διευκρίνισες σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρέπει να γίνει σαφές με ποιον τρόπο θα έρθουν οι Άγγλοι, οι Ρώσοι, οι Γερμανοί. Περιμένουμε επιπλέον διευκρινίσεις. Εμείς σαν ξενοδόχοι πιέζουμε και το υπουργείο Τουρισμού και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν τους ορούς εισδοχής των τουριστών αλλά και τον τρόπο αναχώρησής τους, καθώς και να μας ξεκαθαρίσουν με ποιες χώρες έχουν γίνει διμερείς συμφωνίες. Δεν ξέρουμε αν, ας πούμε, τώρα η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί Ρώσους επισκέπτες. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν και ν’ ανακοινωθούν στις επίσημες σελίδες των πρεσβειών όλων των χωρών. Στις 17 του Μάρτη συνεδριάζει η Ε.Ε. για την επικύρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Από κει και πέρα όσοι είναι εμβολιασμένοι θα έρχονται στη χώρα μας μέσω αυτού του πιστοποιητικού. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδεικνύουν με κάποιο τρόπο είτε pcr test ή rapid test πριν την επιβίβασή τους. Μετά κατά την επιστροφή τους, η χώρα τους είναι αυτή που πρέπει να μεριμνήσει για το πώς αυτή θα γίνει. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι σαν ξενοδόχοι να τους κάνουμε rapid test πριν την αναχώρησή τους».