Ένα νέο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου προκειμένου να στεγαστεί το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί από την τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης και πλέον σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την συμπλήρωση του φάκελου που αφορά στα στοιχεία που θα κατατεθούν στην πολεοδομία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Σπανουδάκης, ο μελετητής καλείται να ολοκληρώσει την γεωτεχνική μελέτη, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί ο φάκελος στην υπηρεσία δόμησης για να ακολουθήσει η υποβολή του έργου στο πρόγραμμα «Ελληνικά Πανεπιστήμια» για την χρηματοδότησή του.
Το κόστος του έργου προεκτιμείται στα τα 12 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη «εντός του οικοπέδου και σύμφωνα με την Απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης έχουν ανεγερθεί και προβλέπονταν να κατασκευαστούν κτίρια για την στέγαση των πανεπιστημιακών σχολών Κρήτης συνολικού εμβαδού δόμησης: 159.336,00 τ.μ. Σήμερα εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί κτίσματα συνολικού εμβαδού 29.866,51 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 4.108,88 τ.μ. χώρων βοηθητικής χρήσης, τα εν λόγο κτίρια είναι νομίμως υφιστάμενα. Πρόκειται για συγκρότημα 6 κτιρίων, που στεγάζουν διαφορετικές διευθύνσεις της Διοίκησης, τα οποία στα σημεία που βρίσκονται εν επαφή τοποθετείται ενδιάμεσος αντισεισμικός αρμός. Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους τα κτίρια τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορά ενός κάθε φορά ορόφου, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους σε οριζόντιο επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται και αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων ή ΑΜΕΑ. Η επικοινωνία αυτή γίνεται κυκλικά μεταξύ τους είτε μέσω του κλειστού διαδρόμου, είτε λόγω της μεταξύ τους επαφής, ενώ σε κάθετο επίπεδο μέσω των κεντρικών κλιμακοστασίων που υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά, με τρόπο ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να κινηθεί σε όλα τα κτίρια και όλους τους ορόφους. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα σε σχήμα παραλληλόγραμμο και έχουν διαταχθεί κυκλικά σχηματίζοντας εσωτερική αυλή, η οποία επικοινωνεί μέσω στοάς με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος. Η κεντρική είσοδος και το κτίριο υποδοχής τοποθετείται πλησίον του κυκλικού κόμβου και της οδού πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό συγκροτήματος».
Οι μελέτες είναι πλήρεις, ωστόσο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας εκκρεμεί η γεωτεχνική μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί στον επόμενο μήνα.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Κώστας Σπανουδάκης ανέφερε: «Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του πανεπιστημίου. Το κτίριο Διοίκησης είναι συστατικό στοιχείο του πανεπιστημίου από την ίδρυσή του και δεν έγινε ποτέ εδώ και 45 χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί η αίτηση για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Οι μελέτες είναι πλήρεις, αυτό όμως που καθυστέρει την ολοκλήρωση είναι η λεγόμενη γεωτεχνική μελέτη -η μελέτη του υπεδάφους πάνω στην οποία στηρίζεται η στατική μελέτη. Ο ανάδοχος έρχεται από την Θεσσαλονίκη και λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούσε να έρθει. Πλέον όμως είναι εδώ και εκτελεί τις εργασίες και σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε τα αποτελέσματα της μελέτης, επομένως θα συμπληρώσουμε το φάκελο που έχουμε υποβάλλει στην πολεοδομία και ελπίζουμε μετά από αυτό γρήγορα -νομίζω πριν το Πάσχα- να έχουμε την οικοδομική άδεια του πολύ σημαντικού αυτού έργου. Αφού έχουμε την οικοδομική άδεια υπάρχουν καλές πιθανότητες να ενταχτεί το έργο αυτό σε πρόγραμμα χρηματοδοτικό που είναι το πρόγραμμα «Hellenic Universities 1» και αφορά δανειακή σύμβασή του της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού δημόσιου μέσω το υπουργείου Παιδείας. Το κόστος δεν είναι γνωστό αλλά προεκτιμάτε σε 12 εκ. ευρώ. Το μόνο βέβαιον είναι ότι θα υπάρχουν τέτοιες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τέτοια συρρίκνωση στον αριθμό των φοιτητών και στα τμήματα, που αυτοί που θα επιβιώσουν είναι αυτές που έχουν τις υποδομές και το επιστημονικό αντικείμενο για να επιβιώσουν».
Έως 3 Μαρτίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ανταγωνιστικό διάλογο στο έργο των φοιτητικών κατοικιών
Εν τω μεταξύ, μέχρι 3 Μαρτίου έχουν προθεσμία οι πέντε ενδιαφερόμενες εταιρίες για το μεγάλο έργο κατασκευής των φοιτητικών κατοικιών και του αμφιθέατρου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την συμμέτοχη στη β φάση του διαγωνισμού που είναι αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η σχετική πρόσκληση έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό ισότοπο του διαγωνισμού.
Αναλυτικότερα, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες έχουν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν τα έγγραφα ερωτήματά τους προς την αναθέτουσα αρχή και η αναθέτουσα αρχή έχει περιθώριο μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου να απαντήσει εγγράφως στα ερωτήματά τους… στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει έλεγχος των φακέλων και να ακολουθήσει συνεδρίαση της συγκλήτου για την έγκρισή τους.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ, αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, σε ακάλυπτη έκταση της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή «Γάλλου», με σκοπό τη φιλοξενία περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών. Το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.
Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑμεΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα.
Αναφερόμενος στη σημασία του έργου ο αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης τόνισε: «θα κάνουμε το παν για να προχωρήσει το μεγάλο έργο των φοιτητικών κατοικιών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο είναι δύσκολο με τα αντικείμενα που θεραπεύει να επιβιώσει χωρίς την υποστήριξη των φοιτητικών κατοίκων. Με άλλα λόγια οι φοιτητικές κατοικίες είναι η σφραγίδα, η εγγύηση ότι το πανεπιστήμιο θα μένει για πάντα στο Ρέθυμνο. Θα επιβιώσει εδώ ότι και αν αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας το έργο αυτό να υλοποιηθεί».