Η ανάδειξη του σπηλαίου του Γερανίου ώστε αυτό να καταστεί επισκέψιμο, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες του Δήμου Ρεθύμνου, ο οποίος σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το σημαντικό αυτό για όλο το Νομό έργο, από το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Η μελέτη του έργου όχι μόνο έχει ολοκληρωθεί, αλλά είναι καθ’ όλα εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού και το μόνο που μένει είναι να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο.
Οι μελέτες του έργου έγιναν με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση της φυσιογνωμίας του σπηλαίου, παρά μόνο ανάδειξη του μνημείου, δίδοντας νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα όχι μόνο των επιστημόνων σπηλαιολόγων, αλλά και των κατοίκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κόστος του έργου ανέρχεται περί τις 350.000 ευρώ, ενώ ο αρμόδιος Τεχνικών Έργων αντιδήμαρχος Μ. Αλεφαντινός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Για μας η ανάδειξη του σπηλαίου Γερανιού βρίσκεται στις προτεραιότητές μας εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Οι μελέτες του έργου είναι έτοιμες και εγκεκριμένες και μόλις ανοίξει το πρόγραμμα θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε αυτό να εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί».
Σημειώνεται ότι η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο έκτος θάλαμος είναι παράλληλος του πρώτου προς τα αριστερά. Σ’ αυτόν υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.
Το σπήλαιο Γερανίου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια κατασκευής της νέας εθνικής οδού. Η σημερινή είσοδός του δεν είναι η αρχική, αλλά ανοίχθηκε από τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη της οδού. Η αρχική είσοδος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής.
Είχε κλειστεί από βράχους πριν από το τέλος της ύστερης Νεολιθικής περιόδου. Μολονότι τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται εδώ και χρόνια στα μουσεία του Ρεθύμνου, μέχρι σήμερα το ευρύ κοινό δεν είχε ποτέ πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου με τους έξι θαλάμους, συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ., και τον εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο, και αυτός είναι και ένας από τους λόγους της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου έργου.
Τι προβλέπει η μελέτη του έργου
Μετά την εκπόνηση γεωλογικής και βραχομηχανικής μελέτης, οι προτάσεις ανάδειξης που υποβλήθηκαν από το Δήμο Ρεθύμνου, προβλέπουν τις εξής επεμβάσεις:
– Διαμόρφωση πλατώματος στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου, για χρήση του ως χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και εγκατάστασης WC.
– Δημιουργία ράμπας σύνδεσης της εισόδου του σπηλαίου με τον προ αυτού υφιστάμενο ασφαλτόδρομο και ανάπλαση του εξωτερικού χώρου.
– Κατασκευή προθαλάμου με τοξωτή στέψη.
– Υποστήριξη της οροφής στον αμέσως μετά την είσοδο χώρο.
– Κατασκευή διαδρόμου και πλατώματος θέασης, με πρόβλεψη επισκεψιμότητας από ΑμεΑ.
– Εγκατάσταση φωτισμού όδευσης, ανάδειξης και ασφαλείας.
Ο χώρος αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου. Θα γίνει οριοθέτηση, ισοπέδωση και κατασκευή συμπιεσμένης βάσης οδοστρωσίας. Στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθούν δύο χημικές τουαλέτες, εκ των οποίων η μία θα έχει τις διατάσεις και εξοπλισμό που απαιτείται από τους κανονισμούς για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ.
Εγκατάσταση φωτισμού
Οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση στο χώρο του προθαλάμου ηλεκτρικού πίνακα συνδεμένου με το δίκτυο της ΔΕΗ, την εγκατάσταση του συστήματος συναγερμού με δυνατότητα τηλεειδοποίησης στη θύρα εισόδου και την τοποθέτηση- καλωδίωση των φωτιστικών σωμάτων και των τριών κατηγοριών φωτισμού, που θα τοποθετηθούν στο σπήλαιο, δηλαδή του φωτισμού:
– Όδευσης
– Ανάδειξης
– Ασφαλείας.
Αρχαιολογική ανασκαφή -έρευνα
Λόγω του αρχαιολογικού χαρακτήρα του σπηλαίου, η Υπηρεσία του Δήμου πρότεινε τη δημιουργία υποέργου, με σκοπό την αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση με τους εξής βασικούς άξονες:
– Τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας στην έκταση των επεμβάσεων σε βάθος που θα προσδιορισθεί από την ανασκαφική έρευνα και το απαιτούμενο μέσο ελεύθερο ύψος.
– Την περισυλλογή των διάσπαρτων επιφανειακών ευρημάτων στο υπό αξιοποίηση τμήμα.
– Τον καθαρισμό και την ανάδειξη των τομών από την προηγηθείσα ανασκαφή.
– Τη συντήρηση, καταγραφή, μελέτη του υλικού και την αρχαιολογική τεκμηρίωση.
– Εποπτικό υλικό, έκδοση φυλλαδίου, πινακίδες, ανάρτηση στον κόμβο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
– Την επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών και των απαιτούμενων τεχνικών έργων.
Μελέτη και για τον περιβάλλοντα χώρο
Εν τω μεταξύ μετά από αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Γερανίου, υπάρχει μια συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου, ώστε να γίνει μια μελέτη και για τον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου, προκειμένου και αυτός να μπορέσει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής Ανδρέας Κλαψινός, ανέφερε: «Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη όσον αφορά τις εργασίες εντός του σπηλαίου του Γερανίου. Αυτές οι μελέτες έχουν τελειώσει όλες και τώρα περιμένουμε όταν θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για να ενταχθεί.
Έχουμε υπόσχεση κι από τον περιφερειάρχη κι από τον δήμαρχο, ότι θα προωθηθεί ο φάκελος του έργου -οι μελέτες είναι έτοιμες. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει μία διαδικασία, κάνουμε τις μελέτες για τον περιβάλλοντα χώρο. Δηλαδή ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τους μηχανικούς του Δήμου του Ρεθύμνου για να κάνουμε μία προετοιμασία.
Πρόκειται για τον χώρο που είναι κάτω από το σπήλαιο που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να υποδέχεται και τον κόσμο. Δηλαδή πρέπει να είναι σε μια καλή κατάσταση γιατί αυτή τα στιγμή δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση όλος ο περιβάλλοντας χώρος σπηλαίου από το κάτω μέρος της Εθνικής και όσο κομμάτι ανήκει στον Δήμο, δηλαδή εξωτερικά της εκκλησίας και ένα μικρό κομμάτι στην ταβέρνα που είναι πολύ κοντά στο Σπήλαιο».