Λύση στο μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά κυρίως της κακής ποιότητας νερού, που αντιμετωπίζει ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η τουριστική ζώνη του Μυλοποτάμου επιδιώκει να δώσει η δημοτική αρχή. Ήδη έχει ετοιμάσει σχετική μελέτη με βάση την οποία μπορούν να διασφαλιστούν ικανές ποσότητες ποιοτικού νερού που θα καλύπτουν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες ύδρευσης του Πανόρμου, Ρουμελιού και Μελιδονίου και ενδεχομένως και μέρος των αναγκών άρδευσης.
Πρόκειται για τη μελέτη με τίτλο «Προστασία-Αξιοποίηση-Ενιαία Διαχείριση Υδάτινου Δυναμικού Μυλοποτάμου: Κατασκευή και λειτουργία υδραγωγείων α) Πάνορμο-Ρουμελή και β) Εξάντης-Μελιδόνι-Πέραμα Δήμου Μυλοποτάμου Π.Ε. Ρεθύμνης», η οποία έχει ολοκληρωθεί και σήμερα θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως σε ότι αφορά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η μελέτη προβλέπει δύο υδραγωγεία σε Πάνορμο και Μελιδόνι καθώς και την εγκατάσταση μιας μονάδας αφαλάτωσης, όπου θα γίνεται η επεξεργασία του νερού, ώστε αυτό να είναι ποιοτικά πόσιμο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10,5 εκ. ευρώ και ο στόχος είναι να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Κόκκινος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την τουριστική ζώνη του Μυλοποτάμου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Έχουμε τα υφάλμυρα νερά από γεωτρήσεις στο παραλιακό μέτωπο Ρουμελί, Πάνορμο και μια πηγή και εκεί θέλουμε να φτιάξουμε το συγκεκριμένο έργο υποδομής, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης των περιοχών αυτών και αργότερα ενδεχομένως και την άρδευση, αν το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Η μελέτη έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό που προσδοκούμε είναι να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έστω και τμηματικά. Για μας το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του παραλιακού μετώπου της περιοχής μας».
Αναφερόμενη στα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη μελέτη του έργου η Λένα Δεβεριωτάκη, χημικός μηχανικός του δήμου Μυλοποτάμου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστήριξε: «Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή δύο κεντρικών υδραγωγείων, όπου το ένα στην περιοχή του Πανόρμου και αφορά και τον οικισμό του Ρουμελί, το οποίο στην ουσία θα συγκεντρώνει τα νερά από τις πηγές και τις γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής και που κάποιες από αυτές σήμερα χρησιμοποιούνται για ανάγκες άρδευσης.
Πρόκειται για νερά με αυξημένη αγωγιμότητα, τα οποία συγκεντρώνονται σε ένα σημείο όπου γίνεται μια εγκατάσταση αφαλάτωσης. Στην ουσία αφορά αφαλάτωση υφάλμυρου νερού -όχι αλμυρού- επειδή ακριβώς είναι από πηγές και γεωτρήσεις υφιστάμενες που έχουν παραπάνω αγωγιμότητα από αυτή που θα έπρεπε να έχει το πόσιμο νερό. Το άλλο υδραγωγείο αφορά την περιοχή του Περάματος και του Μελιδονίου εκεί προβλέπονται καινούρια δίκτυα και δεξαμενές από το Μελιδόνι στο Πέραμα και μεταφορά νερού από κάποιες γεωτρήσεις του Μελιδονίου προς το Πέραμα. Το κόστος του έργου για τα δύο υδραγωγεία με τη μονάδα αφαλάτωσης ανέρχεται σε 10,8 εκ. ευρώ και ευελπιστούμε να το εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό αφορά τόσο την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού όσο και τη διασφάλιση της ποιότητας τους».
Ως έργο γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ ο βιολογικός του Μυλοποτάμου
Εν τω μεταξύ τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίσει την επανένταξη του βιολογικού καθαρισμού στο νέο ΕΣΠΑ δρομολογεί ο δήμος Μυλοποτάμου.
Πρόκειται για το έργο που αφορά στον βιολογικό καθαρισμό του δήμου Κουλούκωνα με τον οποίο θα συνδεθούν τα μεγάλα χωριά της Δ.Ε. Κουλούκωνα, όπως τα Λιβάδια, τα Ζωνιανά, η Κάλυβος, το Γαράζο, η Αξός κ.α., καθώς και μικρότεροι οικισμοί. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 10,8 εκ. ευρώ.
Το κομμάτι που αφορά στον βιολογικό (με προϋπολογισμό 3,7 εκ. ευρώ ) έχει ήδη δημοπρατηθεί και βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης για την επιλογή του αναδόχου, ενώ για το κομμάτι του έργου που αφορά τα δίκτυα αποχέτευσης (συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκ. ευρώ ) θα γίνει εκ νέου διαγωνισμός.