Υπεγράφη χθες το πρωί η σύμβαση του έργου κατασκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου μεταξύ του δημάρχου και του ανάδοχου εργολάβου Γιώργου Σμπώκου.
Το έργο που έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 3,03 εκ. ευρώ θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα διαβεβαίωσε ο εργολάβος τον δήμαρχο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, δηλαδή σε χρόνο πολύ πιο σύντομο από αυτόν που προβλέπεται στην σύμβαση.
Το σχολείο αυτό θα έρθει να προστεθεί στα πέντε σχολικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν από την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο σε Σταυρωμένο, Γεράνι και Ατσιπόπουλο δίδοντας αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα σχολικής στέγης. Παράλληλα, όμως σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός του Δήμου για την ανέγερση δυο ακόμα νέων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού και στο Ρουσσοσπίτι αντίστοιχα.
Τι προβλέπει η μελέτη για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το Σχολείο θα είναι 9/θεσιο, δυναμικότητας 225 μαθητών και θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 4.094,51m2, ιδιοκτησίας Δήμου Ρεθύμνης, εκτός οικισμού Ατσιποπούλου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο.
Το κτίριο θα αποτελείται από τους εξής επιμέρους χώρους: εννέα αίθουσες διδασκαλίας, συνολικού εμβαδού 405,00μ2, Εργαστήρια (φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής, ξένων γλωσσών και Πληροφορικής) συνολικού εμβαδού 180,00μ2, Κοινωνικούς χώρους (Βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο) συνολικού εμβαδού 179,00μ2, Χώρους άθλησης-Υπαίθρια γήπεδα, Χώρους Διοίκησης (γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων Ιατρείο κλπ.) συνολικού εμβαδού 105,00μ2, βοηθητικούς χώρους, συνολικού εμβαδού 81,00μ2, Αποθηκευτικούς χώρους υπογείου, συνολικού εμβαδού 225,00μ2. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του Σχολείου είναι: 1.010,02m2.
Το σχολείο θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε Άτομα με Αναπηρία. Θα κατασκευαστούν επίσης, εντός του αύλειου χώρου θέσεις στάθμευσης οχημάτων τόσο για άτομα με αναπηρία όσο και για τους διδάσκοντες.
Ο χρόνος κατασκευής του έργου προβλέπεται σε 30 μήνες και Διευθύνουσα Υπηρεσία θα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου Ρεθύμνης.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε πως η ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ατσιπόπουλο θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος ανέφερε: «Είναι μια πολύ καλή μέρα, γιατί με αυτό το σχολείο ολοκληρώθηκε ο προηγούμενος προγραμματισμός σε επίπεδο μελετών και ωρίμανσης έργων, ώστε να είναι το έκτο κατά σειρά σχολείο που κατασκευάζεται στα όρια του Δήμου Ρεθύμνης. Το συγκεκριμένο σχολείο Ατσιποπούλου, είναι ένα σχολείο το οποίο το χρειάζεται η περιοχή, που έχει μια πολύ μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και ανάγκη από σχολική στέγη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την υπογραφή της σύμβασης και θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα, από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και κυρίως τους εργαζόμενους στην κεντρική υπηρεσία, υπαλλήλους μας, αντιδημάρχους, συνεργάτες, που έκαναν πραγματικά το καλύτερο δυνατό και έτσι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο έχει περίπου λυθεί».
Μελέτες για το 16ο Δημοτικό και το σχολείο Ρουσσοσπιτίου
Εν τω μεταξύ, στον άμεσο προγραμματισμό του Δήμου Ρεθύμνου είναι η κατασκευή δυο ακόμα σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο λόγος για την ανέγερση του 16ου Δημοτικού Σχολείου, που έχει σχεδιαστεί να γίνει στο οικόπεδο της ΧΕΝ στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού και το σχολείο Ρουσσοσπιτίου του οποίου η μελέτη επικαιροποιείται.
Στην πρώτη περίπτωση ο Δήμος περιμένει το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας για το κτιριολογικό πρόγραμμα για να προχωρήσει στον σχεδιασμό, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκονται και τα σχέδια για το 5θεσιο σχολείο Ρουσσοσπιτίου. Πάντως ο δήμαρχος σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε πως το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αποτελεί μονόδρομο για την κατασκευή σχολείων, καθώς όπως είπε δεν επαρκεί και πρότεινε την λύση του δημόσιου ΣΔΙΤ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Απομένουν ακόμα δύο παρεμβάσεις που τις ετοιμάζουμε πυρετωδώς και ελπίζουμε να βρεθούμε σε ανάλογη ευχάριστη στιγμή στο εγγύς μέλλον για να υπογράψουμε τις συμβάσεις και να ολοκληρωθούν και αυτά τα έργα. Τα έργα αυτά είναι με απόλυτη προτεραιότητα το 16ο Δημοτικό Σχολείο στην πόλη μας και το σχολείο στο Ρουσσοσπίτι.
Νομίζω ότι είμαστε σε μια διαδικασία πλήρους συνεννόησης. Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το σχολείο -το 16ο– υπάρχει και ο εθελοντισμός. Ο Νίκος ο Σταγάκης που βοηθάει τον Δήμο Ρεθύμνης διαχρονικά είχε κάνει μια μελέτη, την οποία επεξεργάστηκε η Τεχνική μας Υπηρεσία, οι μηχανικοί μας, την έφεραν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι είναι τυπικό το θέμα αυτό. Έχουμε ένα σχολείο, του οποίου το οικόπεδο εξασφαλίσαμε (είναι το οικόπεδο της ΧΕΝ), αναμένουμε τις τυπικές εγκρίσεις και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο θέμα που υπάρχει, με ένα σχολείο που ήδη λειτουργεί σε χώρο ακατάλληλο, που είναι προβλεπόμενος για χώρος πρασίνου και για να περνάει ο περιφερειακός δρόμος της πόλης. Σε ό,τι αφορά το Ρουσσοσπίτι, αφού κατατέθηκε σαν πενταθέσιο σχολείο και έχουμε πλέον πιστοποιημένη την κατηγορία του, έγιναν και γίνονται οι κατάλληλες προσαρμογές των υφισταμένων σχεδίων, και ευελπιστώ ότι και αυτό το σχολείο πολύ γρήγορα θα έχει πάρει τον δρόμο του, γιατί είναι επίσης ένα σχολείο σε μια περιοχή που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η σημερινή κατάσταση είναι αρκετή, επαρκεί για τις ανάγκες τις οικιστικές του χωριού. Βλέποντας το μέλλον και τη φυγόκεντρο τάση των κατοίκων να μετακομίζουν ολοένα και πιο έξω, και λόγω της αναζήτησης στέγης, θεωρώ ότι αυτό το σχολείο είναι απαραίτητο να γίνει και είναι στον άμεσο προγραμματισμό μας» και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή τους ότι: «Η πολιτεία θα πρέπει να βρει και πιο ευέλικτους τρόπους χρηματοδότησης. Μιλάμε για σχολεία που είναι δημόσιου ενδιαφέροντος. Το ΕΣΠΑ δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει το σύνολο των αναγκών, όχι μόνο σε σχέση με τη σχολική στέγη, αλλά σε όλους τους άλλους τομείς, γιατί αρκετά χρήματα απορροφήθηκαν στο κοινωνικό πρόσωπο της πατρίδας μας, μιας που έχουμε πολύ δραματική κατάσταση για όλον τον πληθυσμό. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να βρούμε και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Νομίζω ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ένα δημόσιο ΣΔΙΤ και εννοώ το κράτος να πληρώνει το ετήσιο τοκοχρεολύσιο και να έχει έτσι τη δυνατότητα να πάρει μια γενναία χρηματοδότηση, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης όχι μόνο στο Ρέθυμνο. Αυτό προφανώς θα είναι ένα πρόγραμμα που θα αφορά όλους τους νομούς».