Νέος σχεδιασμός που βασίζεται στην ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων, με έργα υποδομής αρχής γενομένης με την επέκταση του δικτύου άρδευσης στην ανατολική ζώνη του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου αλλά και μια εργαλειοθήκη από μελέτες που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνονται στον νέο κανονισμό λειτουργίας της άρδευσης της ΔΕΥΑΡ, ο οποίος συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κανονισμός συμπληρωμένος από κάποιες παρατηρήσεις και βελτιώσεις θα συζητηθεί εκ νέου τη Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης για να ψηφιστεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της επόμενης Τρίτης. Η άρδευση ουσιαστικά αποτελεί μια νέα αρμοδιότητα για τη δημοτική επιχείρηση την οποία καλείται να φέρει σε πέρας ωστόσο βασική επιδίωξη της εξακολουθεί να αποτελεί η υδροδότηση του συνόλου των οικισμών του μητροπολιτικού δήμου με ποιοτικό νερό.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Άγγελος Μαλάς στην εισήγηση του ο νέος κανονισμός λειτουργίας σε ότι αφορά την άρδευση έχει περάσει από το στάδιο της διαβούλευσης τόσο σε επίπεδο δημοτικής επιχείρησης όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Ουσιαστικά μέσω του κανονισμού υλοποιείται το πλάνο της ΔΕΥΑΡ για εξορθολογισμό συστημάτων, παρακαταθήκη μελετών και σχεδιασμένα έργα που έχουν σκοπό τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και αυτοματοποίηση των συστημάτων με καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες.
«Η ΔΕΥΑΡ μετά την παραλαβή της άρδευσης έχει επιφορτιστεί με ένα έργο σημαντικό υψηλών απαιτήσεων, αφού η δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος οφείλει να συμβάλλει ώστε να δοθεί προοπτική ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία τόσο μέσω της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα όσο και συνολικά της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Οφείλει να γίνεται ορθολογικότερη χρήση νερού, να έχουμε καλύτερο προσφερόμενο προϊόν και να παρουσιάζεται ισότητα προσφερομένων υπηρεσιών και υποχρεώσεων σταδιακά στο σύνολο του δήμου, αφού θα μπορέσουν τα συστήματα της υδροδότησης να επεκταθούν με ταυτόχρονη βελτίωση τους στο σύνολο της επικράτειας του δήμου. Το εγχείρημα της άρδευσης δεν είναι απλό όσο ακούγεται, αφορά καταναλωτές που εκμεταλλεύονται το νερό με αυξημένες απαιτήσεις γιατί έτσι το επιτάσσει η φύση της δουλειάς τους και θα πρέπει να ελέγχεται πάντα, ώστε να μην κατασπαταλείται ο πόρος και να μην τίθεται σε κίνδυνο η υδροδότηση των οικισμών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαλάς.
Όπως πρόσθεσε για τη λειτουργία της υπηρεσίας προς τους δημότες το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές προσπάθειες οργάνωσης της επιχείρησης και στελέχωσης της με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση της ΔΕΥΑΡ με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο οποίος έχει εκπονήσει μια μελέτη-ένα μάστερ πλαν- για την άρδευση της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου: «Ο ΟΑΚ που είναι ο αρμόδιος φορέας για την επέκταση αρδευτικού δικτύου, η οποία είναι σε στάδιο οριστικής μελέτης και έχει να κάνει με το πως μπορεί το κομμάτι της άρδευσης να κουμπώσει με δίκτυα ύδρευσης και θα φτάσει μέχρι το Πέραμα. Επιπλέον, είμαστε σε φάση συζητήσεων με ΤΕΕ το οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες παρέχοντας προσωπικό με κατάλληλη τεχνογνωσία για να συλλέξουμε στοιχεία για μελέτες και να έχουμε στη διάθεση μας μια βάση δεδομένων για περαιτέρω χρήση. Μιλάμε για μάστερ πλαν άρδευσης που πέρα από το όραμα της ΔΕΥΑΡ θα προκύψουν μελέτες και στη συνέχεια θα γίνει ιεράρχηση τους. Οι μελέτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΥΑΡ και θα υπάρχουν σε μια εργαλειοθήκη για να διεκδικούμε επιχορηγήσεις ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Πρόκειται για ένα έργο τη μελέτη του οποίου ετοίμασε ο ΟΑΚ και αφορά το σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς του νερού, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και την άρδευση επιπλέον 14.000 στρ. Συγκεκριμένα αφορά στην κατασκευή αγωγών από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου (μήκους 6.520 μ.) καθώς και δίκτυα διανομής (μήκους 2.470 μ.), ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό σχεδιάσθηκε αρχικά για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Το έργο έχει περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί. Κύριος του έργου και φορέας υλοποίησης είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.Α.Ε.), ο προϋπολογισμός του σύμφωνα με τη μελέτη ανέρχεται σε 3.677.700,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α. και προτείνεται για χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο (πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για τη ΔΕΥΑΡ, η οποία με την υλοποίησή του θα καταφέρει να εξοικονομήσει πολλούς πόρους που μέχρι σήμερα δίδονται για πενήντα περίπου γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή.
Οι στόχοι της ΔΕΥΑΡ
Αναφερόμενος στους στόχους, ο Άγγελος Μαλάς υποστήριξε ότι ο βασικότερος είναι η ορθολογικότερη χρήση νερού: «Στόχος μας είναι η μείωση δικτύων που παρουσιάζουν νερό μεικτό, δηλαδή υδροδότηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων από νερό πόσιμο και ασφαλώς μείωση του κόστους το οποίο με τις συνθήκες που επικρατούν γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Το τελευταίο κομμάτι έχει να κάνει με την εφαρμογή μελετών, δηλαδή κατασκευή έργων βελτιώσεων και επεκτάσεων, μελετημένες παρεμβάσεις. Θα γνωρίζουμε την έκταση της άρδευσης, τους τύπους των καλλιεργειών, θα έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε επαρκείς ποσότητες και δίκτυα για να προσφέρουμε υπηρεσίες. Θα πρέπει να υπάρχει οικονομικοτεχνικός σχεδιασμός για φθηνότερο νερό και καλύτερες υπηρεσίες» είπε.
Φέρνοντας κάποια παραδείγματα σε ότι αφορά τα όσα περιλαμβάνονται στον νέο κανονισμό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται σε τιμολογιακή πολιτική.
Έχει διαφοροποιήσεις σε περιπτώσεις περιοχών που η ποσότητα νερού δεν επαρκεί και η υπεράντληση δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα του νερού ύδρευσης, όπου η ΔΕΥΑΡ δύναται να εφαρμόσει περιοδική ύδρευση, να ορίσει διαφορετικό πρόγραμμα υδροδότησης ανά είδος καλλιέργειας, να προβεί σε τμηματικές διακοπές παροχής νερού ή και να το διακόψει επ’ αόριστον. Με τις διατάξεις αυτές η ΔΕΥΑΡ επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι η βασική προτεραιότητα της είναι η εξυπηρέτηση της ύδρευσης και όχι της άρδευσης υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη άρδευσης δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της υδροδότησης των οικισμών της πόλης.
Όσον αφορά τη διαδικασία σύνδεσης αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που θα συνδεθούν θα πρέπει να καταβάλλουν τη δαπάνη για το κόστος κατασκευής παροχής και το τέλος άρδευσης.
Στην αναφορά του για τα οικονομικά στοιχεία ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είπε πως κατά προσέγγιση τα έσοδα από τη δημοτική ενότητα Λαππαίων υπολογίζονται σε 30.000 ευρώ, στη Δ.Ε Ν. Φωκά 15.000 ευρώ, στην Δ.Ε Ρεθύμνου σε 15.000 ευρώ και στο Αρκάδι σε 30.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τα έξοδα αυτά ανέρχονται σε 420.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων με δεδομένο ότι τα έξοδα υπερτερούν των εσόδων ο κ. Μαλάς πρότεινε να δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών των καταναλωτών για τους λογαριασμούς τους προς τη ΔΕΥΑΡ προτείνοντας παράλληλα σ’ αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει χαμηλότερη τιμολόγηση.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος και προέδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης ανέφερε πως τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο Δ.Σ της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων και ενημέρωσε το σώμα για τις αλλαγές που παρέχονται στην τιμολόγηση των υδάτων υποστηρίζοντας πως πλέον κανένας γεωργός δεν θα μπορεί να επιδοτείται αν δεν επιδεικνύει παραστατικά ότι έχει καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό για το νερό που καταναλώνει στις καλλιέργειες του.
Ειδικότερα είπε: «Γίνεται στο ΥΠΕΚΑ και στη Γραμματεία Υδάτων συζήτηση για την τιμολόγηση των υδάτων και όλοι θα αιφνιδιαστούμε, δεν ξέρω σε τι βαθμό. Θα μπει κόστος ανάκτησης νερού, κόστος πόρου, κόστος περιβαλλοντικό. Αυτή η ασυδοσία να χάνεται αρδευτικό νερό πάει να παταχτεί και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 πρέπει να τα έχουμε ψηφίσει, αλλιώς ούτε η χώρα αλλά ούτε ατομικά ο γεωργός θα επιδοτείται αν δεν αποδεικνύεται ότι έχει καταβάλλει ανάλογο ποσό για το νερό που με βάση συγκεκριμένο υπολογισμό θα έχει κοστολογηθεί. Δεν είναι θέμα εισπρακτικό αλλά θέμα έλλειψης του φυσικού πόρου. Υποχρεωτικά με βάση σχετική ντιρεκτίβα της ΕΕ μέχρι τις 31-12 πρέπει να έχει λήξει ο διάλογος. Χωρίς απόδειξη από το ταμείο του φορέα που διαχειρίζεται το νερό δεν υπάρχει επιδότηση».