Στα σκαριά βρίσκεται ο σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνου να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκές στέγες στα σχολεία και αντλίες θερμότητας, προκειμένου να τα καταστήσει ενεργειακά αυτόνομα.
Πρόκειται για μια σκέψη που έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος που έχει ξεκινήσει με τη μετατροπή τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο, που ήδη υλοποιείται σε κάποια σχολικά συγκροτήματα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την αυτοεξυπηρέτηση των μονάδων χωρίς να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια.
Ήδη έγιναν κάποιες επαφές του αρμόδιου αντιδημάρχου παιδείας με μια εταιρία όπου παρουσιάστηκε το πλάνο, σύμφωνα με το οποίο όποια εταιρία προκύψει από ανοιχτό διαγωνισμό θα τοποθετήσει τα συστήματα και ο δήμος θα του εξοφλήσει το ποσό αυτό -το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει γίνει είναι ίσο με όσα χρήματα αποδίδουν τα σχολεία στη ΔΕΗ -στα επόμενα 18 χρόνια. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε ο χρόνος τοποθέτησης των συστημάτων έχει διάρκεια δυο μηνών ενώ η ισχύς του είναι για 30 χρόνια.
Ο κ. Γεωργαλής επεξεργάζεται τη συγκεκριμένη πρόταση, ήδη προχθές ενημέρωσε τον δήμαρχο και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική συζήτηση στην εκτελεστική επιτροπή. Ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για τον σχεδιασμό αυτό ανέφερε: «Μας ενημέρωσε μια εταιρία για τη δυνατότητα που έχουμε να βάλουμε στις στέγες των σχολείων φωτοβολταϊκά, να τα συνδέσουμε με το δίκτυο της ΔΕΗ, οπότε τα σχολεία θα γίνουν πράσινα. Έτσι η λειτουργία τους θα καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά και έτσι δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε ρεύμα από τη ΔΕΗ. Το κόστος είναι αρκετά υψηλό, όμως υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν όλο το κόστος της τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών και ο δήμος θα δίδει χρήματα σε δόσεις δανείου στην εταιρία η οποία θα πραγματοποιήσει την εγκατάσταση τους για 18 χρόνια έως ότου εξοφληθεί η δαπάνη αυτή, η οποία θα είναι ίσο με το ποσό που δίνει ο δήμος σήμερα από τα σχολεία στη ΔΕΗ. Ταυτόχρονα με τα φωτοβολταϊκά η εταιρία μπορεί να τοποθετήσει και αντλίες που θα ζεσταίνουν το νερό».
Μιλώντας για τα οφέλη του δήμου από αυτή τη διαδικασία τόνισε πως θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας και οι μαθητές θα μπορούν ήδη από πολύ μικρές ηλικίες να εξοικειωθούν με μεθόδους και τακτικές προστασίας του περιβάλλοντος: «Καταρχάς τα σχολεία που θα επιλέξουμε θα μετατραπούν σε πράσινα σχολεία που σημαίνει ότι δεν θα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια-που την ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη την παίρνουμε από το μαζούτ- άρα έχουμε ως δήμος ένα ενεργειακό όφελος. Τα παιδιά θα μάθουν μέσα σε μια φιλοπεριβαλλοντική νοοτροπία. Επίσης αυτά τα συστήματα έχουν χρόνο ζωής 25-30 χρόνια. Μετά τα 18 χρόνια που θα έχουμε ξεπληρώσει το δάνειο ο δήμος δεν θα πληρώνει τίποτα για την ενέργεια των σχολείων. Σκεφτόμαστε να επιλέξουμε περίπου 50 μεγάλα σχολεία που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι τυχόν αυξήσεις στο ρεύμα αυτά τα 18 χρόνια δεν θα επιβαρύνουν ούτε τον δήμο, ούτε τα σχολεία γιατί η δόση θα είναι σταθερή».
Για τον σχεδιασμό αυτό χθες ο κ. Γεωργαλής ενημέρωσε τη δημοτική επιτροπή παιδείας, τα μέλη της οποίας στο σύνολο τους βλέπουν τη συγκεκριμένη προοπτική με θετικό μάτι, αφού θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης των μαθητών αλλά και στη γενικότερη νοοτροπία που έχει να κάνει με θέματα περιβάλλοντος.