Το χωριό της Αργυρούπολης της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του Ρεθύμνου. Εκατοντάδες επισκέπτες ντόπιοι αλλά και τουρίστες σε καθημερινή βάση επισκέπτονται την περιοχή για να θαυμάσουν από κοντά τις μοναδικές ομορφιές της, τα περίφημα νερά όπως είναι γνωστά στους περισσότερους -τις πηγές της Αγίας Δύναμης, να περπατήσουν στα μονοπάτια, να ‘ρθουν κοντά στη φύση και να γνωρίσουν από κοντά ένα μοναδικό ιστορικό πολιτιστικό θησαυρό, αλλά και το μοναδικής ομορφιάς τοπίο της φύσης.
Ωστόσο, παρά τη γραφικότητα του χωριού, την ιστορικότητα αλλά και το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της δέουσας προσοχής των αρμοδίων, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ώστε η περιοχή να μπορέσει διατηρώντας τη φυσιογνωμία της να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο.
Η απουσία μελετών είναι το πρώτο και βασικό πρόβλημα, όπως λέει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει η αρχή και σταδιακά το χωριό της Αργυρούπολης να τύχει της μέριμνας που απαιτείται με σειρά παρεμβάσεων, που θα αναβαθμίσουν την περιοχή τους. Ήδη, χθες υπήρξε μια πρώτη συνάντηση στο χωριό, το οποίο επισκέφτηκαν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Καθημερινότητας μαζί με την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αφορμή για την χθεσινή επίσκεψη ήταν η πρόσφατη αποκόλληση ενός μεγάλου βράχου στις πηγές της Αργυρούπολης, αλλά και η επικείμενη κατάρρευση και άλλων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο δρόμος να παραμένει κλειστός εδώ και περίπου 20 μέρες και το σημείο να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο. «Δεν είναι μόνο ότι έχει πέσει ο βράχος αλλά και ότι κρέμονται γύρω γύρω πολλά χαράκια, με αποτέλεσμα το σημείο να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ο δρόμος είναι κλειστός στην πλατεία, αλλά τα παιδιά που παίζουν εκεί είναι δύσκολο να τα ελέγξει κανείς, γι’ αυτό και πρέπει η περιοχή να αποκατασταθεί το συντομότερο και μάλιστα πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Επανειλημμένως έχουν έρθει οι μηχανικοί του Δήμου για να δουν πως θα αποκατασταθεί το συγκεκριμένο σημείο και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα» ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στέλιος Μανούσακας.
Παράλληλα, χθες η Τεχνική Υπηρεσία μετά και τη νέα αυτοψία που έκανε στο χώρο, αλλά και την επιθεώρηση στην ευρύτερη περιοχή προγραμματίζει να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι βράχοι και να προστατευθεί ο χώρος. Την ίδια στιγμή όμως έγινε και μια πρώτη συζήτηση για το σχεδιασμό αναβάθμισης και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής. Από πλευράς Δήμου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της περιοχής αλλά και της επιτακτικής ανάγκης ανάδειξής της αποφασίστηκε να γίνει μια συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, έτσι ώστε από κοινού να γίνει μια μελέτη με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής και σε συνεργασία πάντα με την Αρχαιολογία -καθώς έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική ζώνη- για να μπορέσουν να γίνουν όπως πρέπει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αργυρούπολης Στέλιος Μανούσακας ανέφερε: «Κάναμε μια συζήτηση με τους υπεύθυνους του Δήμου για μια γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής, την ανάδειξη των παλιών νερόμυλων, των ρωμαϊκών λουτρών, τα καλντερίμια και τα αρχαία μνημεία. Μας υποσχέθηκαν ότι θα το δουν το θέμα, ώστε να γίνει μια μελέτη για την περιοχή και να μπορέσει αυτή να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ο Δήμος θέλει να μας βοηθήσει και πιστεύω ότι θα το κάνει».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μίνως Αλεφαντινός μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το θέμα τόνισε: «Κάναμε μια αυτοψία στην περιοχή, είδαμε τα προβλήματά της με αφορμή τις κατολισθήσεις και την κατάπτωση ενός βράχου πριν περίπου ένα 20ημερο και σχεδιάζουμε να προστατέψουμε κατά κύριο λόγο την περιοχή και στη συνέχεια να δούμε με ποιες επεμβάσεις θα μπορέσουμε να την αναδείξουμε. Ενημερωθήκαμε απ’ τους τοπικούς συμβούλους και περά από τα βράχια, τα οποία θα απομακρύνουμε, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα την καλοκαιρινή περίοδο ετοιμάζουμε ένα πλάνο παρεμβάσεων. Για μας πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία του μοναδικού κάλλους περιβάλλοντος. Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής δεν μπορούμε να αναθέσουμε μια απλή μελέτη, γι’ αυτό και θα ζητήσουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του Πολυτεχνείου Κρήτης».
Στα λόγια η αξιοποίηση των «Πέντε Παρθένων»
Οι Πέντε Παρθένες μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου βρίσκεται το νεκροταφείο της Αρχαίας Λάππας, που μέχρι σήμερα, παρότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για την ανάδειξή του, αποτελεί ιδιαίτερης ομορφιάς μνημείο. Γύρω από την εκκλησία υπάρχουν τάφοι, μια πέτρινη βρύση με αραβική περιγραφή, καθώς και ο αιωνόβιος πλάτανος των Πέντε Παρθένων, που έχει ηλικία 2.000 ετών και θεωρείται ένα από τα μνημεία φυσικής κληρονομιάς της Κρήτης. Η συγκεκριμένη περιοχή καθηλώνει τον Έλληνα, αλλά και τον ξένο επισκέπτη που ξεναγείται στο καταπράσινο τοπίο και ενημερώνεται για την ιστορία της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής, ο περιφερειάρχης Κρήτης είχε υποσχεθεί να διαθέσει χρήματα για τη μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής, κάτι που μέχρι σήμερα, όπως λέει, δεν έχει γίνει. «1.500 άτομα ημερησίως επισκέπτονται την περιοχή μας και ήδη την ερχόμενη Τρίτη έχουμε το πρώτο γκρουπ επισκεπτών. Το χωριό μας είναι από τα λίγα της Κρήτης που δέχεται τόσο τουρισμό. Είχαμε την υπόσχεση του περιφερειάρχη Κρήτης, ότι θα γίνει μια μελέτη για να αναδειχτεί συνολικά η περιοχή. Χρειάζεται όμως δουλειά για να γίνει η καταγραφή των μνημείων, φυσικών και ιστορικών, αλλά παντού η απάντηση που υπάρχει είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα και οι μόνοι διαθέσιμοι πόροι είναι αυτοί του ΕΣΠΑ, που για να τους απορροφήσουμε χρειάζεται να έχουμε μελέτες. Οι μελέτες όμως χρειάζονται χρήματα και δεν υπάρχουν. Ο περιφερειάρχης μας έχει υποσχεθεί ότι θα μας δώσει ένα ποσό για να κάνουμε τις μελέτες. Εμείς έχουμε κάποιους εθελοντές που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις μελέτες για να προσφέρουν στην περιοχή. Πρέπει όμως να συμφωνήσει και ο Δήμος. Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι την περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι στην Αργυρούπολη λειτουργεί το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, που εγκαινιάστηκε πριν ένα χρόνο με στόχο τη διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής, την προώθηση και εξασφάλιση κατανάλωσης των προϊόντων της Κρητικής παραγωγής, τη διαφύλαξη των παραδοσιακών καταναλωτικών προτύπων, την πιστοποίηση προϊόντων, χώρων και δομών που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης Κρητικών προϊόντων με το σήμα ποιότητας «Κρήτη».
Η δημιουργία της δομής (Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας) που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεύσις Τουρ» του προγράμματος «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» έρχεται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη και οργανωμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής εντός και εκτός Κρήτης, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά διεθνώς.