Το πρόβλημα στέγασης των δομών ψυχικής υγείας του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του ΚΟΙ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ. (Κοινοτικού Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών) τείνει να γίνει χρόνιο και εξελίσσεται σε πολύ σοβαρό, αφού οι δυο παραπάνω δομές συστεγάζονται στο κτίριο ΚΕΦΙΑΠ στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου επίσης φιλοξενείται και ο σύλλογος γονέων ατόμων με αυτισμό.
Η προσωρινή μεταστέγαση του κέντρου ψυχικής υγείας στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ, μετά την έξωση που του έγινε από το κτίριο το οποίο μίσθωνε το νοσοκομείο, αλλά και η έναρξη της λειτουργίας του κοινοτικού κέντρου για τα παιδιά τη τελευταία διετία, έχουν ως αποτέλεσμα οι παραπάνω δομές να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, επιβαρύνοντας κατά κάποιο τρόπο και τη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, που δεν μπορεί να αναπτύξει τις δράσεις τους στο σύνολο τους, αφού έχει παραχωρήσει χώρους τους στις δυο παραπάνω δομές.
Ήδη από την πρόσφατη επίσκεψη της αρμόδιας για θέματα ψυχικής υγείας υφυπουργού έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη μεταστέγαση των δομών ψυχικής υγείας σε άλλους χώρους. Όμως τα κτίρια απαιτούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές και επιπλέον είναι δυσεύρετα. Ήδη δυο ή τρεις διαγωνισμοί εξεύρεσης χώρου για το κέντρο ψυχικής υγείας τα προηγούμενα χρόνια έχουν κριθεί άγονοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα δεν έχει εγκαταλειφθεί. Αντιθέτως υπάρχει κινητικότητα διαδικασιών και σχεδιασμός επί χάρτου προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σχεδιάζεται η αξιοποίηση του κτιρίου ιδιοκτησίας του νοσοκομείου που βρίσκεται στην παραλία για τη στέγαση του κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών, αφού προηγηθούν οι σχετικές εργασίες και διαρρυθμίσεις τω χώρων του ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν.
Παράλληλα ως προσωρινή λύση εξετάζεται η μεταστέγαση του κοινοτικού κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών, στο κέντρο της πόλης σε κτίριο της αντιπεριφέρειας που σήμερα στεγάζεται η ΤΟΜΥ. Η ΤΟΜΥ σχεδιάζεται να συστεγαστεί με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου σε άλλο κτίριο, το οποίο θα πρέπει να μισθωθεί. Όμως επειδή η μεταστέγαση της μιας δομής εξαρτάται από την άλλη και επειδή τα κτίρια και οι προδιαγραφές τους είναι συγκεκριμένες φαίνεται πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Εκφράζεται ωστόσο αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για να μπορέσουν οι δομές ψυχικής υγείας απρόσκοπτα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες του Ρεθύμνου. Για τον λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία του νοσοκομείου, της ΥΠΕ και της περιφέρειας Κρήτης, ώστε να υπάρξει άρτιος σχεδιασμός και συντονισμένες ενέργειες για την επίτευξη του στόχου.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Ρέθυμνο η αρμόδια υφυπουργός ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, στις 22 Οκτωβρίου σε δηλώσεις της παραδέχτηκε την ανάγκη ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας στο Ρέθυμνο και είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία του κοινοτικού κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και είναι πολύ πιθανό στον σχεδιασμό να μεταστεγαστεί το κέντρο αυτό για να πάει σε χώρο ο οποίος θα είναι βελτιωμένος και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στο ΚΨΥ και στο ΚΕΦΙΑΠ να λειτουργήσουν σε μεγαλύτερο χώρο», προσθέτοντας ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι δομές αυτές τόσο σε προσωπικό όσο και σε κτιριοδομικές υποδομές, ακριβώς γιατί η πανδημία έδειξε ότι ο πληθυσμός στο μεγαλύτερο μέρος και ιδιαίτερα παιδιά, αλλά και έφηβοι, υπερήλικες επιβαρύνθηκε ο ψυχισμός τους και τα παιδιά αυξηθήκαν εξαρτησιακές συμπεριφορές τους μέσω του διαδικτύου. Πρόθεση είναι η ενίσχυση με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μας δώσει το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».