Της Ελπίδας Αριστείδου
Η κατασκευή σχολείων στην περιοχή του Γάλλου, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το πανεπιστήμιο Κρήτης, στον δήμο Ρεθύμνου μέσω χρησιδανείων συνολικής έκταση 63.425 τ.μ. με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελεί τη μεγάλη στόχευση του δήμου που με τον τρόπο αυτό φιλοδοξεί να δώσει λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που σήμερα υπάρχει στα δυο σχολεία-πειραματικό, γυμνάσιο και λύκειο που στεγάζονται σε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της πόλης και τα Μισίρια αντίστοιχα, αλλά και στο μουσικό σχολείο που στεγάζεται σε ακατάλληλες στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα στον σχεδιασμό του δήμου είναι στις εκτάσεις αυτές να κατασκευαστούν και οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που επίσης στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια στην περιοχή των Περιβολίων.
Για το θέμα αυτό είχε συνάντηση στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος με τον ειδικό γραμματέα ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Νίκο Ματζούφα, τον οποίο ενημέρωσε για τις διαδικασίες που έχουν γίνει από πλευράς δήμου για τη χαρακτηρισμένη με ΦΕΚ έκταση για την ανέγερση σχολικών μονάδων, αλλά και για την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης του σχεδιασμού.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος έγινε εκτενής ενημέρωση για το θέμα ενώ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και με τους κοινοβουλευτικός εκπροσώπους ώστε σε σύντομο χρόνο να υπάρξει η πολιτική βούληση για ένταξη του έργου αυτού στο πρόγραμμα ΣΔΙ.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε: «Έγινε μια μεγάλη συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα συμπράξεων ΣΔΙΤ τον Νίκο Ματζούφα, όπου του εξήγησα το κατεπείγον του θέματος κατασκευής των πειραματικών σχολείων, του μουσικού σχολείου καθώς και της στέγασης των τμημάτων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην ίδια έκταση στου Γάλλου. Εκεί θα υπάρχουν συναφείς δράσεις, όπως αυτές του μουσικού σχολείου και του τμήματος ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ. Ο κ. Ματζούφας είδε πολύ θετικά το θέμα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Διγαλάκη, τον υφυπουργό Παιδείας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν σοβαρά πλεονεκτήματα για τα σχολεία που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ, διότι ο ανάδοχος διατηρεί την ευθύνη και της συντήρησης και της φύλαξης του χώρου για 20-25 χρόνια και έτσι απαλλάσσεται ο δήμος από ένα πολύ μεγάλο λειτουργικό κόστος, καθώς ο δήμος θα επιβαρύνεται μόνο με τη δαπάνη της ψύξης και της θέρμανσης, (της ενέργειας). Η συζήτηση μας ήταν λεπτομερής, κατάλαβα ότι ο κ. Διγαλάκης θα συζητήσει με τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, τον κ. Κατσαράκη, τον οποίο έχω ήδη ενημερώσει και προχωράμε. Παράλληλα σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ, με το οποίο συνεργαζόμαστε θα έχουν έτοιμο το κτιριολογικό πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου γιατί χρειάζεται μια κτιριολογική αποτύπωση όλων των κτιρίων του πανεπιστημίου και των σχολείων. Και μετά απαιτείται μια τεχνοοικονομική από την οποία προκύπτει η βιωσιμότητα του έργου και η ωριμότητα ένταξης. Όμως πρέπει πρώτα να εκδηλωθεί η πολιτική βούληση. Θα έχω συνεργασία για το θέμα με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και ιδιαίτερα με τον υφυπουργό τον Γιάννη Κεφαλογιάννη για να έχουμε τη στήριξη τους, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλη την κοινωνία. Τα παιδιά αυτά στεγάζονται σε χώρους που δεν μας περιποιούν ιδιαίτερη τιμή».
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος απαιτείται μια διυπουργική απόφαση έγκρισης της κατασκευής των σχολείων με ΣΔΙΤ. «Η απόφαση που απαιτείται είναι η έγκριση της ένταξης της ανέγερσης των σχολείων μέσω ΣΔΙΤ. Υπάρχει θετική ανταπόκριση για το έργο δεν έχουμε πρόβλημα στην έκταση ούτε ιδιοκτησιακά, ούτε χρήσεων γης, καθώς τα έχουμε διευθετήσει», κατέληξε ο δήμαρχος.
Παράταση ενός μηνός στον διαγωνισμό των φοιτητικών κατοικιών
Στο περιθώριο της συζήτησης με τον κ. Ματζούφα έγινε αναφορά και στο μεγάλο έργο των φοιτητικών κατοικιών και της ολοκλήρωσης του αμφιθέατρου, που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Πρόκειται για την κατασκευή 2000 σπιτιών στο Ρέθυμνο και την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου χωρητικότητας 900 θέσεων. Η προθεσμία υποβολής του ενδιαφέροντός για τις κατασκευαστικές εταιρίες που επιθυμούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την εκτέλεση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.» λήγει σήμερα, ωστόσο η σύγκλητος αποφάσισε να δώσει παράταση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενός μηνός λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς εργολάβων.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων
υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτηςφορά χρονική περίοδο 30 ετών, από τα οποία τρία χρόνια
σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με τη λειτουργία.
Ο σχεδιασμός για την πανεπιστημιούπολη Γάλλου αφορά συνολικά μια
έκταση που ξεπερνά τα 80.000 τ.μ. καθώς εκτός από τις φοιτητικές
κατοικίες, παράλληλα θα κατασκευαστούν χώροι για διοικητική χρήση, χώροι
πρασίνου, πάρκινγκ, δρόμοι πρόσβασης, καθώς επίσης και πληθώρα
εμπορικών και όχι μόνο καταστημάτων για να εξυπηρετείται η ακαδημαϊκή
κοινότητα. α παραπάνω έργα θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη
δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), καθώς από τα 180 εκ. ευρώ τα 42 εκ. ευρώ
αφορούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τόσο το έργο των φοιτητικών κατοικιών όσο και το αμφιθέατρο
αποτελούσαν πάγια αιτήματα της διοίκησης του πανεπιστημίου, αλλά και της
τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου, με δεδομένο το τεράστιο έλλειμμα
φοιτητικής στέγης στην πόλη και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι
χιλιάδες φοιτητές που αδυνατούν να βρουν ένα διαμέρισμα και από την άλλη
το αμφιθέατρο που θα καλύψει ένα σημαντικό κενό χώρο εκδηλώσεων που
αποτελεί μεγάλο έλλειμμα σήμερα για την πόλη.