Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Φραγκόσυκου και Εναλλακτικών Καλλιεργειών προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο σχεδιασμό του για ενίσχυση της παραγωγής φραγκόσυκου σε συνεργασία με όλους τους φορείς, όπως την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη αλλά και άλλους ομοειδείς συνεταιρισμούς, ενώ εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ από τον άξονα που αφορά τις νέες καλλιέργειες και τους συνεταιρισμούς.
Σε σχετική ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Φραγκόσυκων Αγ. Βασιλείου τονίζεται ότι προχωρά ο σχεδιασμός που έχει κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο με βάση τα όσα έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση και χαρακτηριστικά επισημαίνει:
«Έλεγχος στις φυτεμένες εκτάσεις για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας και καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές.
Τα προβλήματα που καταγράφηκαν από τους παραγωγούς και είναι προς διαχείριση από το Δ.Σ. είναι, κύρια οι καταστροφές από λαγούς, ακρίδες, σαλιγκάρια, τον δυνατό άνεμο, τις ζημιές από κοπάδια, προβλήματα στην άρδευση.
Προχωρά επίσης ο σχεδιασμός για την καλλιεργητική φροντίδα του πρώτου έτους, που αφορά την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, αλλά και τα μέσα που θα χρειασθούν για την ανάπτυξη των φυτών και την προστασία τους.
Σχεδιάζουμε το αύριο του συνεταιρισμού και την προοπτική που ανοίγεται για τη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020, που αφορά τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις νέες καλλιέργειες.
Έχουμε ανοίξει τους ορίζοντες του συνεταιρισμού πάνω στο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» και συζητάμε για τη συνεργασία μας με άλλους ομοειδείς συνεταιρισμούς, όπως η «Μινωική Γη» από την περιοχή του Ηρακλείου.
Για τον παραπάνω λόγο πραγματοποιήσαμε μια διερευνητική συνάντηση τα Δ.Σ. των δύο συνεταιρισμών στο Ρέθυμνο, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και συζητήσαμε την προοπτική που μπορεί να υπάρξει για συνεργασία.
Συνεργαζόμαστε με τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου για τη στήριξη του συνεταιρισμού και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν τις υποδομές και τα δίκτυα εξυπηρέτησης των καλλιεργητών.
Συνεργαζόμαστε με τον οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων «ΔΗΩ», για την πιστοποίηση των καλλιεργειών μας και ήδη η «ΔΗΩ» έχει ξεκινήσει τους ελέγχους στις φυτεμένες καλλιέργειες.
Σχεδιάσαμε και προχωρούμε στην οργάνωση ιδιόκτητου φυτωρίου φραγκοσυκιάς, για την εξυπηρέτηση των μελλών μας αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο καλλιεργητή που θα ενδιαφερθεί στο μέλλον.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου για την παραχώρηση χώρου στο δημοτικό κατάστημα Κρύας Βρύσης, οργανώνουμε τα γραφεία για τη στέγαση του συνεταιρισμού.
Προχωρήσαμε στο σχεδιασμό του σήματος του συνεταιρισμού και σχεδιάζουμε την εμπορική δραστηριότητα και το marketing, που μπορεί να υπάρξει γύρω από το φραγκόσυκο και τα προϊόντα που θα υπάρξουν από την μεταποίησή του».
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά για τη συμμετοχή του συνεταιρισμού σε εκδηλώσεις στην Αθήνα αλλά και σε ημερίδα που θα διοργανωθεί στον Δήμο στις 29 Νοεμβρίου και χαρακτηριστικά το Δ.Σ. τονίζει: «Ο συνεταιρισμός μας θα συμμετέχει σαν εισηγητής με θέμα την εμπειρία από το στήσιμο του συνεταιρισμού μας, στο Φόρουμ «Συμμετέχοντας – παράγουμε – μεταποιούμε – πουλάμε στο δικό μας δίκτυο» που θα γίνει στο «Innovathens», στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014, και διοργανώνει το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, εκδήλωση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου και την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014.
Επίσης προγραμματίζουμε για το Σάββατο 29 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου να διοργανώσουμε ημερίδα στο Δημαρχείο Αγίου Βασιλείου, με θέμα «Το Φραγκόσυκο και η προοπτική του σαν νέα καλλιέργεια, η νέα ΚΑΠ, και οι επιπτώσεις της στον αγροτικό τομέα της Κρήτης».
Εισηγητές στην παραπάνω ημερίδα θα είναι ο καθηγητής φυσιολογίας στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας και εκπρόσωπος από το ΓΕΩ.Τ.ΕΕ.
Ο συνεταιρισμός με προσεκτικές και σχεδιασμένες ενέργειες προχωρά στην επόμενη μέρα, που θα βάλει τις βάσεις για ένα αύριο με προοπτική και βιωσιμότητα, έτσι ώστε όσοι εμπιστεύτηκαν αυτή την προσπάθεια να δουν τους κόπους τους, αλλά και τα χρήματά τους να πιάνουν τόπο.
Επίσης η προσπάθεια που ξεκίνησε με αφετηρία την καταστροφική πυρκαγιά του 2011 στην περιοχή της Κρύας Βρύσης, να είναι η αρχή για την αναζωογόνηση αυτού του τόπου, που έγινε πολλές φορές στόχος εμπρηστών και κακόβουλων ενεργειών και είχε οδηγηθεί στην ερήμωση και την καταστροφή.
Η Διοίκηση του συνεταιρισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και συνεργάζεται με αρκετούς θεσμικούς φορείς για την ευόδωση της προσπάθειας, έχοντας τη στήριξη του Δήμου Αγίου Βασιλείου, της Περιφέρειας Κρήτης που μέσω της Αγροτοδιατροφικής Κρήτης, έχει δείξει το ενδιαφέρον της για την προσπάθεια και για αυτό τους ευχαριστούμε, αλλά παράλληλα συμμετέχει σε εκδηλώσεις και φόρουμ για την προβολή της προσπάθειας ανά την Ελλάδα».