Όπως πάντα γράφω βάζοντας μπροστά τη λογική μου. Επειδή το ζήτημα του Κυπριακού μνημονίου είναι πολύ δύσκολο, θα ήθελα να θέτω ερωτήματα και αμέσως μετά θα δίνω τη δική μου απάντηση. Καλό είναι ο κάθε αναγνώστης να δίνει τη δική του απάντηση.
1. Γιατί χρεοκόπησε η Κύπρος;
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έλλειμμα 5 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στα εξής. Η διεθνής οικονομική του 2008 σήμανε την κάμψη της οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας και την πτώση του τουρισμού. Επίσης επέδρασε αρνητικά και η κρίση χρέους της Ελλάδας στις κυπριακές τράπεζες και την κυπριακή οικονομία. Τέλος, η καταστροφή του σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μαρί, στοίχισε στην Κύπρο πάνω από 2 δισ. ευρώ.
2. Γιατί χρεοκόπησαν οι κυπριακές τράπεζες;
Το έλλειμμά τους υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ. Το λεγόμενο ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (4,5 δισ. ευρώ) γονάτισε τις κυπριακές τράπεζες, ελέγχεται ως ανακριβές από άλλες πλευρές που τονίζουν ότι ενώ οι κυπριακές τράπεζες έχασαν 5 δισ., πήραν πίσω 7 δισ. από την ΕΚΤ. Ποιος έχει δίκιο δεν γνωρίζω. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι Κύπριοι τραπεζίτες, ακολουθώντας τις χειρότερες και επιθετικότερες τακτικές του διεθνούς τραπεζικού συστήματος κατέκλεψαν τις τράπεζές τους. Σκεφτείτε τις ελληνικές περιπτώσεις Κοσκωτά και Λαυρεντιάδη. Και μόνο που σκέφτομαι ότι στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου έκανε κουμάντο ο Βγενόπουλος, με πιάνει κρύος ιδρώτας. Γι’ αυτό έγραφα σε προηγούμενο άρθρο αν είναι λογικό την τραπεζική κρίση να την πληρώσει ο λαός ή οι μεγαλοκαταθέτες και οι τραπεζίτες. Επίσης πολλά λέγονται για χαρισθέντα δάνεια σε πολιτικούς.
3. Ποιες οι ευθύνες του Χριστόφια;
Το πρόβλημα της Κύπρου είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο, ενώ οι συζητήσεις με την Τρόικα ξεκίνησαν πριν 9 μήνες, επί προεδρίας Χριστόφια. Ακόμα και αν παραβλέψουμε τις ευθύνες της προεδρίας Χριστόφια στην καταστροφή στο Μαρί, η μεγάλη καθυστέρηση μεγάλωσε το πρόβλημα και όξυνε τις αρνητικές διαθέσεις των ευρωπαίων εταίρων της (και κυρίως των Γερμανών που το «παίζουν» ευρωκράτορες). Ο άνθρωπος απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Ένας Κύπριος μικρός Καραμανλής. Όταν δεν λύνεις το πρόβλημα όταν είναι μικρό, όταν μεγαλώσει είναι πολύ δυσκολότερα. Είναι ζόρικα.
4. Ποιες οι ευθύνες του Αναστασιάδη;
Το πρόβλημα της Κύπρου ήταν γνωστό, αφού ο Χριστόφιας το συζητούσε ακόμα και με τη Μέρκελ. Δεν βρέθηκε όμως απολύτως προετοιμασμένος να το αντιμετωπίσει. Είχε ελπίδες ότι οι καλές του σχέσεις με τη Μέρκελ (δεξιοί και οι δύο ηγέτες) θα έλυναν το πρόβλημα. Δεν είναι όμως έτσι στα πραγματικά και τα εθνικά συμφέροντα. Επέμενε πολύ να κουρευτούν οι μεγαλοκαταθέτες με ποσοστό κάτω του 10%. Γι’ αυτό επέβαλε στο Euroogroup κούρεμα 6,7% και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ η αποδοχή της πρότασής του από το Eurogroup εξέθεσε και την ΟΝΕ για τις πραγματικές διαθέσεις του.
5. Το κούρεμα καταθέσεων (πρώτη ή δεύτερη απόφαση) θα κάνει κακό στην Κύπρο;
Βεβαίως, ιδίως το δεύτερο. Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου θα συρρικνωθεί δραματικά, οι ξένοι καταθέτες θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και ο παράπλευρος τριτογενής οικονομικός τομέας (υπηρεσίες) θα περιοριστεί πολύ. Οι μισθοί θα πέσουν. Η ανεργία θα αυξηθεί. Η Κύπρος θα μπει σε περίοδο ύφεσης. Πιστεύω όμως ότι οι Κύπριοι θα τα καταφέρουν καλύτερα και γρηγορότερα από τους Ελλαδίτες, γιατί έχουν πολύ λιγότερο λαϊκισμό, άρα έχουν περισσότερο ρεαλισμό. Επίσης φαίνονται ελάχιστα διχασμένοι, σε αντίθεση με μας.
6. Είναι κακό να συνεισφέρουν στη διάσωση των τραπεζών οι καταθέτες των;
Πιστεύω πως όχι. Για ποιον λόγο να πληρώνει τη ζημιά της τράπεζας ο εκάστοτε λαός (Έλληνες, Κύπριοι, Ιρλανδοί κ.λπ.) και όχι οι μεγαλοκαταθέτες (=οι έχοντες και κατέχοντες) και φυσικά και οι τραπεζίτες και τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών; Πιστεύω ότι γενικά είναι καλό πράγμα και όχι κακό.
7. Έκανε καλά ή κακά η Κυπριακή Βουλή που είπε ΟΧΙ στην πρώτη απόφαση του Eurogroup;
Όταν δεν έχεις πραγματική ΑΜΕΣΗ εναλλακτική πρόταση (που θα έπρεπε μάλιστα ο Αναστασιάδης να την είχε προσυμφωνήσει με τα κυπριακά κόμματα), δεν λες ΟΧΙ. Γιατί τότε πας φούντο. (Ακούς κύριε Τσίπρα!). Έτσι σου μένουν δύο δυνατότητες: ή να φύγεις από την ΟΝΕ και την Ε.Ε., ή να δεχτείς κάποια πολύ χειρότερη απόφαση, όπως έγινε τώρα.
8. Σε τι διαφέρει η διαπραγμάτευση εισόδου στο μνημόνιο της Ελλάδας και της Κύπρου;
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε χρόνο πολύ (3 μήνες). Στην περίπτωση της Κύπρου, ο Χριστόφιας είχε ένα χρόνο και δεν έκανε τίποτα, απλώς το πάσαρε στον Αναστασιάδη που μόλις ανέλαβε (που όμως ήταν ενημερωμένος). Για τη δημιουργία της χρεοκοπίας της Ελλάδας φταίει εν μέρει και η Ε.Ε. (Κομισιόν), γιατί ενώ έβλεπαν πού πήγαινε ο Καραμανλής το ελληνικό καράβι, κάνανε 2 χρόνια την «πάπια». Για τη χρεοκοπία της Κύπρου δεν φταίει η Ε.Ε. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, ας μην ξεχνάμε ότι το πάνω χέρι το έχουν πάντα οι δανειστές.
9. Γιατί οι Κύπριοι είναι δυσαρεστημένοι με την ελληνική κυβέρνηση;
Είναι φυσιολογικό τον πρώτο καιρό να είναι δυσαρεστημένοι με τους πάντες. Σε λίγο που θα κατακάτσει ο κουρνιαχτός, θα πέσει και η ένταση της δυσαρέσκειας. Αντίθετα οι Κύπριοι θα πρέπει να είναι ες αεί δυσαρεστημένοι με τη δικτατορική κυβέρνηση Παπαδόπουλου, που αφόπλισε την Κύπρο, και τη δικτατορική κυβέρνηση Ιωαννίδη που έκανε το άφρον πραξικόπημα καθώς και με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Καραμανλή, που δεν μπόρεσε να βοηθήσει αποτελεσματικά την Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή.
Αλλά επειδή οι στήλες της εφημερίδας σας είναι δωρικού ρυθμού (αθάνατε Ροΐδη), θα συνεχίσουμε στο επόμενο με περισσότερο διεθνείς διαστάσεις του θέματος.
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...