1. Γιατί η Ε.Ε. -κυρίως η Γερμανία- θέλησε να τιμωρήσει την Κύπρο;
Η Γερμανία θέλησε να κάνει αρχηγική εμφάνιση (όπως άλλωστε έκανε το 2010 με την Ελλάδα, μην το ξεχνάμε) και να δείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ποιος είναι το «αφεντικό» στην Ε.Ε. Ήθελε να τιμωρήσει τους «ανεύθυνους» λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου, «που δημιουργούν προβλήματα». Προσδοκά να γεμίσουν οι γερμανικές τράπεζες με τα χρήματα που θα φύγουν από τις τράπεζες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας κ.λπ. κλπ. Γι’ αυτό υπήρξε άτεγκτη και σκληρή στη «διαπραγμάτευση» με τους Κύπριους, αδιαφορώντας παντελώς για τις οδυνηρές επιπτώσεις στην Κύπρο. Βραχυπρόθεσμα, πράγματι τη βοηθάει σε κύρος και σε οικονομική ισχύ. Μακροπρόθεσμα όμως, συσπειρώνει σχεδόν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς (και όχι μόνο του νότου, αλλά και της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Γαλλίας και φυσικά των Βρετανικών Νήσων) εναντίον της. Ήδη άρχισε η συζήτηση για τη χρησιμότητα της ΟΝΕ, του Ευρώ και της Ε.Ε. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτό;
2. Η Ρωσία χάνει από το κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές Τράπεζες;
Η Ρωσία όχι μόνο δεν χάνει, αλλά αντίθετα ωφελείται διπλά. Πρώτον, γιατί βγαίνει «παραπονούμενη» στην Ε.Ε. για το κούρεμα των ρωσικών κεφαλαίων. Δεύτερον, γιατί θα αναγκαστούν πολλά ρωσικά κεφάλαια που είναι στην Κύπρο και γενικά στην Ε.Ε. να επιστρέψουν στη Ρωσία. Επομένως μόνο κέρδη έχει.
3. Γιατί η Ρωσία δεν βοήθησε την Κύπρο;
Η Ρωσία όπως είπαμε δεν έχασε από το κυπριακό κούρεμα. Αντίθετα κέρδισε. Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας σοβαρός λόγος να «τα βάλει» με την Ε.Ε. και τη Γερμανία. Αν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσει, θα ήταν αν η κυπριακή κυβέρνηση της έδινε τον κατάλογο των Ρώσων ολιγαρχών καταθετών στις κυπριακές τράπεζες. Όπως έγραψαν πολιτικές στήλες (χωρίς αποδείξεις η επιβεβαιώσεις βέβαια) το ζήτησαν και οι Κύπριοι αρνήθηκαν.
4. Η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο θα έχει αρνητικές συνέπειες γι’ αυτήν;
Αν είναι αλήθεια (επαναλαμβάνω αν είναι αλήθεια) ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρόσφερε ναυτική βάση στην Κύπρο για τη Ρωσία (όπως επίσης γράφτηκε, χωρίς πάλι αποδείξεις και επιβεβαιώσεις), τότε η Ρωσία έχασε ολοκληρωτικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Γιατί, ποια ΣΟΒΑΡΗ ελληνική ή κυπριακή κυβέρνηση θα δώσει στο μέλλον ναυτικές βάσεις στη Ρωσία; Όταν η Ρωσία δεν βοήθησε με «ψιλολόγια» για το μέγεθός των, την Κύπρο όταν αυτή ήταν σε ανάγκη; Νομίζω καμιά σοβαρή κυβέρνηση. Έτσι η Ρωσία θα αναγκαστεί να δώσει τα ρέστα της στον εμφύλιο της Συρίας υπέρ του Ασαντ, για να διατηρήσει τις βάσεις της στη Συρία.
5. Οι ανακαλυφθέντες υδρογονάνθρακες δεν ήταν κίνητρο βοηθείας προς την Κύπρο;
ΟΧΙ, δεν ήταν. α) Γιατί θα αργήσουν αρκετά χρόνια να βγουν στην επιφάνεια. β) Γιατί τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά ακόμα. γ) Γιατί δεν είναι τόσο μεγάλης αξίας, όσο λένε οι λαϊκιστές στην Ελλάδα και δ) Γιατί μια τόσο σημαντική οικονομική συμφωνία δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί και να υπογραφεί σε δύο μέρες, που ήταν ο χρόνος της κυπριακής κυβέρνησης, μετά το ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής.
6. Μπορεί η Κύπρος να επιζήσει χωρίς Ε.Ε.;
ΟΧΙ. Η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό κράτος, με πολύ ισχυρούς και εχθρικούς γείτονες (Τουρκία). Για να επιζήσει ως ανεξάρτητο κράτος η Κύπρος, πρέπει να είναι συνδεδεμένη με μία υπερδύναμη. Οι υπερδυνάμεις σήμερα είναι: Η Ε.Ε., η ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Θα μπορούσε βέβαια να ήταν ενωμένη με την Ελλάδα (ας όψονται οι Άγγλοι και οι ελληνικές κυβερνήσεις Παπάγου και Καραμανλή). Σήμερα βέβαια αυτό σημαίνει διχοτόμηση της Κύπρου και διπλή ένωση με Ελλάδα και Τουρκία (Κύπρος και κατεχόμενα). Αυτό το τελευταίο δεν μου φαίνεται ως καλό. Πολύ ζόρικο μου ακούγεται.
7. Έχει μέλλον η Ε.Ε. όπως βαδίζει σήμερα;
Η Ε.Ε., είτε θα γίνει ΗΠΕ (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης), δηλαδή ένα κράτος με μια κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο, είτε θα διαλυθεί σύντομα, λόγω του ηγεμονισμού της Γερμανίας. Σήμερα υπάρχει ένα ανίσχυρο κοινοβούλιο, μια δοτή (και γι’ αυτό ανίσχυρη) κυβέρνηση (Κομισιόν) και ένα συμβούλιο αρχηγών, στο οποίο κάνει κουμάντο η Γερμανία. Οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στη Γερμανία, ό,τι ακριβώς επιδίωξε να πάρει ο Χίτλερ με το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σύντομα λοιπόν, αν δεν αλλάξει η Ε.Ε. και η ΟΝΕ, θα διαλυθεί. [Να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι σ’ αυτήν την ΗΠΕ έχει θέση στο μέλλον και η Ρωσία].
8. Έχουν μέλλον οι λαοί που κατέχονται από άκρατο λαϊκισμό;
Οι λαοί που δεν πατούν γερά στο έδαφος (που δεν είναι ρεαλιστές) δεν έχουν μέλλον. Θα κάνουν τέτοιες βλακείες που τελικά, όσο μεγάλοι λαοί και αν είναι, θα πάθουν μεγάλες νίλες. Πολλώ μάλλον αν είναι μικροί σε μέγεθος. Αν μάλιστα κατέχονται από άκρατο λαϊκισμό, όπως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού σήμερα, μάλλον το μέλλον τους δεν προβλέπεται καλό. Αεροβατούν αντί να δουλεύουν ενωμένοι πάνω σε ένα στόχο. Σκιαμαχούν ως νέοι Δον Κιχώτες, αντί να βλέπουν τον πραγματικό εχθρό. Θεοποιούν την έννοια του λαού, που (αυτή η θεοποίηση) δεν τους βοηθάει σε τίποτα, αλλά αντίθετα τους εμποδίζει να δουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Επομένως ο λαϊκισμός τρώει τις σάρκες του έθνους σαν τον καρκίνο. Φαίνεται όμως ότι στην Κύπρο ο λαϊκισμός είναι μικρότερης έντασης, απ’ ότι στην Ελλάδα και μεγαλύτερη η συναίσθηση της αναγκαιότητας της εθνικής ενότητας.