Σε λειτουργία έχει τεθεί εδώ και ένα μήνα περίπου μια από τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες δομές στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό «στολίδι» στην περιοχή του Μασταμπά, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που το αναδεικνύουν, πέραν της ιδιαίτερης χρησιμότητάς του ως παιδικός-βρεφονηπιακός σταθμός, ΚΑΠΗ και κέντρο πρόσβασης στο διαδίκτυο-κέντρο νέων, είναι η πρωτοπορία και η ασφάλεια στην κατασκευή του.
Το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ περίπου (συν 250.000 ευρώ για τον εξοπλισμό), κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ σε δημοτικό οικόπεδο επιφάνειας 1,6 στρεμμάτων στον Μασταμπά, στην οδό Μαρκέλλου, πάνω από το ρέμα Συνατσάκη.
Στους απεριόριστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των τεσσάρων επιπέδων του κτιρίου (υπόγειο, ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος), στις βοηθητικές και κύριες εγκαταστάσεις του, θα φιλοξενηθούν παιδιά, ηλικιωμένοι και νέοι που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη, την έρευνα και την τεχνολογία.
Στο εσωτερικό του κτιρίου έχει τοποθετηθεί ασανσέρ τεσσάρων στάσεων (υπόγειο, ισόγειο, 1ος, 2ος όροφος).
Στο υπόγειο του κτιρίου προβλέπονται 17 θέσεις στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι όπως πλυντήριο, σιδερωτήριο, λινοθήκη κ.λπ.
Ακόμα, με βάση τη μελέτη, στα δυτικά του οικοπέδου προβλέπεται δενδροφύτευση (υψηλό πράσινο) που θα λειτουργήσει και ως οπτικό εμπόδιο των πολυκατοικιών προς τους χώρους των νέων κτισμάτων, αλλά και αντίστροφα.
Επιπρόσθετα, για τις ανάγκες του έργου άλλαξε ριζικά μορφή η οδός Μαρκέλλου.
Σε πλήρη λειτουργία ο παιδικός σταθμός
Ένα μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του κέντρου, το οποίο εξωτερικά μοιάζει με συρμό τρένου, σε πλήρη ετοιμότητα και καθημερινή δραστηριότητα βρίσκονται ο παιδικός και ο βρεφονηπιακός σταθμός, που φιλοξενούν και σιτίζουν βρέφη και μικρά παιδιά έως την προνηπιακή ηλικία. Οι ολοκαίνουργιοι χώροι σε συνδυασμό με την πλήρη στελέχωση των παιδικών τμημάτων από προσωπικό, όπως και η προμήθεια του εξοπλισμού ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αφήνουν στους γονείς των παιδιών και στους πολίτες που το έχουν επισκεφθεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μια δομή που διαθέτει τα πάντα.
Καρεκλάκια παιδικά, τραπεζάκια, κρεβάτια βρεφών, συρταριέρες, καναπέδες, πολυθρονάκια, παιχνιδοθήκες, παιχνιδόκουτα, λεκάνες, νιπτήρες, σετ κουζίνας, γραφεία, παγκάκια κ.ά.), όπως και πολλά παιχνίδια (πλαστικό σπιτάκι, πλαστικό τούνελ, ξύλινη τραμπάλα, κούνιες νηπίων, τσουλήθρα κ.ά.) βρίσκονται στη διάθεση των βρεφών και των προνηπίων, τα οποία περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους.
Ο βρεφονηπιακός σταθμός έχει υποδομή για 84 παιδιά περίπου και λειτουργεί σε συνολική επιφάνεια λειτουργικών χώρων 1.200 τ.μ. μαζί με τους ημιυπαίθριους χώρους. Επίσης, ο αύλειος χώρος του βρεφονηπιακού σταθμού ανέρχεται σε 300 τ.μ.
Έως τα τέλη του έτους το ΚΑΠΗ
Πέρα από βρεφονηπιακός-παιδικός σταθμός και σταθμός ολοκληρωμένης φροντίδας για παιδιά ΑμεΑ, το κτίριο έχει δυο ακόμα χρήσεις: ως ΚΑΠΗ και ως κέντρο πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Η έναρξη λειτουργίας της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η προμήθεια του εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί, οι χώροι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα κι εκείνο που απομένει είναι η διαδικασία της μεταφοράς της δομής. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Νομικού Προσώπου, που έχει την αρμοδιότητα, το ΚΑΠΗ θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2015. Ανασταλτικός παράγοντας για τη συντομότερη μεταφορά της δομής στο νέο κτίριο είναι η έλλειψη προσωπικού, καθώς για να εξυπηρετηθούν πλήρως οι ανάγκες των ηλικιωμένων απαιτείται η περαιτέρω στελέχωση της μονάδας με ανθρώπινο δυναμικό.
Το ΚΑΠΗ βρίσκεται στα βόρεια του οικοπέδου και θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ. περίπου. Σε συνέχεια του ισόγειου χώρου, που θα λειτουργεί κύρια ως χώρος αναψυχής, έχει σχεδιαστεί αυλή 100 τ.μ. περίπου. Θα λειτουργούν χώροι φυσικοθεραπείας, ιατρείων, κοινωνικής λειτουργού κ.λπ., που θα εξυπηρετούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές 75 ηλικιωμένους.
Εν αναμονή της έναρξης του κέντρου πρόσβασης στο διαδίκτυο
Αναφορικά με το κέντρο νεότητας, το οποίο θα εξυπηρετεί τους νέους σε θέματα πρόσβασης στο διαδίκτυο και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την έρευνα και την εξέλιξη στη σύγχρονη τεχνολογία, η ακριβής έναρξη λειτουργίας του δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός έχει παραληφθεί από τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ ήδη έχει ετοιμαστεί η αίθουσα, που θα χρησιμοποιηθεί επίσης και ως χώρος συνεδριακός-συσκέψεων. Μια εκκρεμότητα που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι το ποια δημοτική υπηρεσία θα αναλάβει τη λειτουργία του κέντρου πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η αρμοδιότητα για τον παιδικό σταθμό και το ΚΑΠΗ έχει περάσει στο Νομικό Πρόσωπο, ενώ η τρίτη δομή, το κέντρο νέων, δεν έχει διευκρινιστεί από τον Δήμο αν θα παραχωρηθεί στο Νομικό Πρόσωπο, στην ΚΕΔΗΡ ή στο Τμήμα Παιδείας.
Το τοπικό κέντρο πρόσβασης στο διαδίκτυο, συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. περίπου, θα λειτουργεί στον 2ο όροφο με ανεξάρτητη είσοδο.
Γ. Μαρινάκης: «Ένας νέος χώρος με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό αποδίδεται στην κοινωνία»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο έργο, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν χάρη στην επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά όλων όσων ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στον άξονα που αφορούσε τις αστικές αναπλάσεις. Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε πως πλέον το Κτίριο Κοινωνικής Μέριμνας, αποτελεί ένα «στολίδι» για την κοινωνία του Ρεθύμνου, μια δομή με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα εγκαινιαστεί.
«Καταρχήν ήταν ένα έργο για το οποίο χρειάστηκε πολύ φαντασία και τόλμη και καλή διάθεση από τη Διαχειριστική Αρχή για να ενταχθεί. Εντάχθηκε όχι σε κάποιο άξονα που προέβλεπε κοινωνικές δομές, αλλά στα πλαίσια των αστικών αναπλάσεων. Το οικόπεδο που έπρεπε να καταληφτεί για να γίνει, ήταν ο δρόμος της περιοχής, αφού ο πραγματικά προβλεπόμενος δρόμος είχε πολλά προβλήματα και απαιτούσε οριοθέτηση του ρέματος, ειδικές τοιχοποιίες για να μπορέσει να καταληφτεί το οδόστρωμα του πραγματικού δρόμου από τον δρόμο και να απελευθερωθεί ο χώρος του οικοπέδου. Ήταν ένα κτίριο που χρειάστηκε ειδικές μελέτες πασσάλωσης -που δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά σε κανένα κτίριο της παροχής μας-από εξειδικευμένο γραφείο και το κόστος ήταν μεγάλο, γιατί στην ουσία αυτό το κτίριο είναι χτισμένο σε ένα ρέμα.
Από κει και πέρα ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και το κτίριο άρχισε να λειτουργεί. Καθημερινά βλέπουμε τι μικροπαρεμβάσεις χρειάζονται, ώστε να είναι σε πολύ λίγο καιρό σε πλήρη λειτουργία και να αποδοθεί στην κοινωνία συνολικά. Είναι ένα εξαιρετικό κτίριο και πρέπει να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τους συνεργάτες μου που προσπάθησαν από την εποχή που το συλλάβαμε σαν όραμα μέχρι που το ολοκληρώσαμε, τον Μάνο Τσάκωνα που έκανε μια εξαιρετική μελέτη αλλά και όλους όσοι αγκάλιασαν αυτό το όραμα και το ολοκλήρωσαν. Είναι ένας χώρος που θα συναντιέται η ρεθεμνιώτικη κοινωνία όλων των ηλικιών με καθαρά ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε λίγους μήνες-πριν το τέλος του έτους- θα το εγκαινιάσουμε και θα το απολαμβάνει πλέον η ρεθεμνιώτικη κοινωνία».