Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου ξεκίνησε δυναμικά τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Ρεθύμνου «Μαζί Μπορούμε» την 1η Σεπτεμβρίου 2016, εξυπηρετώντας δωρεάν 22 άτομα με ειδικές ανάγκες από 4 ως 17 ετών, ωφελούμενα του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ σε καθημερινή τετράωρη βάση.
Γνωρίζοντας τις υψηλές απαιτήσεις εκπαίδευσης και διαχείρισης σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με σεβασμό στην οικογένεια και το παιδί ξεκίνησε ένα κύκλο σεμιναρίων ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των εκπαιδευτών, ώστε να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου και να εξυπηρετήσουν αποδοτικά τις ανάγκες των παιδιών που φιλοξενεί το Κέντρο οργανωτικά και εκπαιδευτικά.
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο σεμινάριο οργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό το Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, με σκοπό την επιμόρφωση των επαγγελματιών του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Μαζί Μπορούμε» και των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ που λειτουργεί.
Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν ο Β. Κασιμάτης, διευθυντής του κέντρου «Εστία» και ο Β. Καλοπίσης, συντονιστής λειτουργίας του Συλλόγου «Το Πέταγμα». Τα θέματα που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν μέσα από την ομάδα με θεωρητικό και βιωματικό τρόπο στους εκπαιδευμένους αφορούσαν τόσο γενικές αρχές εκπαίδευσης και επικοινωνίας, την αξία της ενσυναίσθησης, ατομικά και ομαδικά πλάνα εκπαίδευσης, εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις, πρακτικές που οδηγούν σε ποιοτική ενήλικη ζωή των ΑμεΑ, καθώς και ιδέες για οργάνωση προεπαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και θέματα που αφορούν την οργάνωση ενός Οργανισμού ή φορέα όπως η σημασία της επικοινωνίας σε έναν οργανισμό, το management, ο ατομοκεντρικός σχεδιασμός, η οικονομική διαχείριση. Τέλος ασχολήθηκε η ομάδα με το κομμάτι της διαχείρισης της οικογένειας και υποστήριξής της.
Οι εκπαιδευτές είχαν ενεργή συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου και εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις, εμπειρίες και συναισθήματα, παρουσιάζοντας στο τέλος τις δικές τους προτάσεις μέσα από βιωματικές ασκήσεις σε θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν διεξοδικά.
Τα οφέλη ήταν σημαντικά τόσο σε θέματα που αφορούν τα άτομα που εξυπηρετεί το ΚΔΑΠ σε ότι αφορά πρακτικά ζητήματα όπως είναι η δημιουργία ατομικού εκπαιδευτικού πλάνου και οι εκπαιδευτικές τεχνικές που μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει, όσο και σε τεχνικές οργάνωσης και λειτουργίας δομών.
Ήταν ένα εποικοδομητικό και υψηλό ποιοτικά εκπαιδευτικό σεμινάριο, μέρος μιας σειράς σεμιναρίων που ξεκίνησαν ουσιαστικά τώρα, με την έναρξη δραστηριοτήτων του Κέντρου και θα απευθυνθούν σε επαγγελματίες, σε εθελοντές και σε γονείς του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό για να ενισχύσουν τη δομή ΚΔΑΠ και τους ανθρώπους που με όρεξη και άρτια κατάρτιση ήδη προσφέρουν στα παιδιά. Στόχος είναι οι ποιοτικές και δημιουργικές στιγμές των ατόμων με ειδικές ανάγκες, προωθώντας την μέγιστη δυνατή αυτονομία τους και την ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.
Ομάδα Εκπαιδευτών ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Μαζί Μπορούμε» Ρεθύμνου