Τρεις ώρες διήρκησε η χθεσινή σύσκεψη για τους δασικούς χάρτες και την νέα ΚΥΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου. Έπειτα από τους κύκλους των τοποθετήσεων, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στη σύνταξη (το πιθανότερο να γίνει σήμερα) ενός εμπεριστατωμένου υπομνήματος, το οποίο και θα σταλεί εντός των προσεχών ημερών στους αρμόδιους Υπουργούς.
Οι αυτοδιοικητικοί έδειξαν να συμμερίζονται απόλυτα τους προβληματισμούς των κτηνοτρόφων, που αγωνιούν για την τύχη των περιουσιών τους.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, η οποία διηύθυνε τη συζήτηση, μιλώντας στα «Ρ.Ν», επισήμανε πως ακολουθήθηκε κοινός βηματισμός «σε κάποια αιτήματα σε σχέση με τους δασικούς χάρτες για το θέμα του ιδιοκτησιακού για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν νομοθετικές, έτσι ώστε να μη χάσουν οι άνθρωποι τα κτήματά τους».
Συναντίληψη υπήρξε και για το ζήτημα των επιδοτήσεων.
Αμέσως μετά την αποστολή του υπομνήματος, θα επιδιωχθεί να γίνει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, στην Αθήνα.
Η ενημερωτική σύσκεψη έγινε κατόπιν αιτήματος των κτηνοτροφικών συλλόγων. Το «παρών» έδωσαν δήμαρχοι του νομού, αντιπεριφερειάρχες ,περιφερειακοί σύμβουλοι και οι προϊστάμενοι των αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
Η κα Λιονή όπως και άλλοι αυτοδιοικητικοί κάλεσαν τους κτηνοτρόφους να τερματίσουν την κατάληψη στο δασαρχείο.
«Πρέπει να λειτουργήσει ξανά, να συνεχίσει το έργο του και να γίνει ξεκαθάρισμα στους δασικούς χάρτες» είπε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης. «Ήδη έχει γίνει πολλή δουλειά που πρέπει να αποτυπωθεί στους δασικούς χάρτες. Η κα δασάρχης και οι συνεργάτες της είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της, γιατί όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα θα μπορούμε να δούμε τα επιμέρους προβλήματα που μπορούμε να επιλύσουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, άποψη την οποία ασπάστηκε και η κα Λιονή.
Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος Ρεθύμνης είχε απευθύνει προσωπική έκκληση στους αγροτοκτηνοτρόφους: «Η δημόσια Υπηρεσία πρέπει να λειτουργήσει. Γιατί δεν είναι μόνο τα αιτήματα και τα θέματα των συγκεκριμένων επαγγελματικών τάξεων, οι οποίοι κι αυτοί δεν καταλαβαίνουν ότι εμποδίζουν τη διόρθωση των δικών τους περιουσιών – αλλά υπάρχει και μια υπόλοιπη κοινωνία, η οποία πραγματικά θέλει να συνεργαστεί με το δασαρχείο για να ξεκαθαρίσει την περιουσία της» εξήγησε ο ίδιος.
Ούτε βήμα… πίσω για το ιδιοκτησιακό
Μια «ενωμένη πρόταση για να πάει μπροστά ο τόπος» αποζητούσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, πριν την έναρξη της χθεσινής συνάντησης.
Οι αυτοδιοικητικοί τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα επί του ζητήματος, συντασσόμενοι στην κοινή γραμμή για την εξεύρεση μιας λύσης δικαίου και προόδου για την τοπική κοινωνία.
Στον πρώτο κύκλο των τοποθετήσεών τους, οι ενασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα επανέλαβαν την πάγια εκπεφρασμένη θέση τους, για διασφάλιση και διαφύλαξη των περιουσιών τους. «Δεν δίνουμε σε κανένα τα χωράφια μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν μπορούνε να λένε δάσος τους ασπαλάθους. Όπου είναι δάσος, να μείνει δάσος και στην ιδιοκτησία αυτού που το κατέχει» διατράνωσαν, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη διαχρονική στάση της Πολιτείας, που έχει «περιπλέξει ένα απλό θέμα για να μην λυθεί» όπως εκτιμήθηκε από ορισμένους.
«Η θέση μας για τους δασικούς χάρτες είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι το ιδιοκτησιακό» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης και πρόσθεσε: «Ζητάμε πολιτεία μέχρι και σήμερα που μιλάμε, τα χωράφια να παραμείνουν σε εμάς, χωρίς να μπαίνει ο κόσμος στη διαδικασία να κάνει αντιρρήσεις για το ιδιοκτησιακό. Με ένα απλό χαρτί, με δύο μάρτυρες, μπορεί να κατοχυρώνει κάποιος την περιουσία του. Δεν έχει δικαιοδοσία ελληνικό δημόσιο. Κακώς λέει ό,τι λέει και πρέπει να το αποσύρει».
«Μπάχαλο» και «αδιέξοδο»
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι προέβαλαν την ανάγκη «να επιδοτούνται όσοι παράγουν», ώστε να στηριχθεί η ύπαιθρος «που ερημώνει σιγά – σιγά» και να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους.
Σημείο τριβής με το αρμόδιο Υπουργείο και προσωπικά με τον κ. Λιβανό αποτελεί η νέα ΚΥΑ. «Δεν μπορεί να βάζει το υπουργείο και η Πολιτεία τον κόσμο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπου έκανε τις ενεργοποιήσεις με άλλα δεδομένα και λίγες μέρες πριν την πληρωμή να αλλάζει την ΚΥΑ και να θέλει να πληρώσει με άλλα δεδομένα! Αυτό θα έπρεπε να το έχει κάνει εκ των προτέρων, από τον Μάιο, όπου έγιναν οι ενεργοποιήσεις» τόνισε ο κ. Βενιεράκης, μιλώντας για «αδιέξοδο!».
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως «έχουν αδικηθεί περισσότερο αυτοί που παράγουν και μοχθούν στα ζώα τους και τις περιουσίες τους!». Έκανε μάλιστα λόγο για «μπάχαλο», το οποίο και θα έχει επεκτάσεις «αργότερα», την περίοδο των Χριστουγέννων, στη δεύτερη πληρωμή.
«Βαρεθήκαμε να ακούμε για εγκυκλίους και για τους δασικούς και για την ΚΥΑ! Δεν γίνεται τίποτα ουσιώδες!» ξεσπάθωσε στη συνέχεια.
Ερωτηθείς για την κατάληψη του δασαρχείου, αρκέστηκε να απαντήσει πώς η απόφαση για τη συνέχισή της ή μη θα λαμβανόταν εντός της ημέρας.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ιδιοκτησία της γης μας. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω. Ζητάμε το αυτονόητο. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε ο κ. Βενιεράκης, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τα όσα άκουσε από τους παρευρισκόμενους δημάρχους.
Η «unfair» κίνηση και ο «βαθύς πυρήνας»
Ο κ. Μαρινάκης επανήλθε στην αρχική του θέση, λέγοντας πως «εκτός από το δασικό, που ήδη έχουν γίνει πολλές βελτιωτικές κινήσεις για να ξεκαθαρίσουμε περιοχές που ήταν προβληματικές, ενώ δεν θα ’πρεπε, είναι η αντίληψη του κράτους για το ιδιοκτησιακό στην Κρήτη».
Στο νησί, υποστήριξε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, «δεν υπάρχει προνόμιο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Είναι λοιπόν αδιανόητο, εκ προοιμίου να θεωρεί το κράτος ότι μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα χωρίς να έχει τους τίτλους ιδιοκτησίας!».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πώς «φυσικά κι όταν έχει τίτλους πρέπει να διεκδικεί – δεν είμαστε υπέρ των καταπατήσεων», με τη διαφορά ότι «δεν μπορεί να βάζει σε μία ταλαιπωρία και να λέει ότι κάνει δασικό δασολόγιο, ενώ στην ουσία προσπαθεί να κάνει περιουσιολόγιο! Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι και παράνομο, κι αν θέλετε και μία unfair κίνηση που δεν πρέπει να συμβαίνει».
Αυτή την «unfair» όπως την χαρακτήρισε κίνηση, ο κ. Μαρινάκης τη χρεώνει «σε έναν βαθύ πυρήνα που υπάρχει στο συγκεκριμένο Υπουργείο, που πολλές φορές ακυρώνει την πολιτική βούληση διαχρονικά και διακομματικά. Αυτό για μένα είναι το κρίσιμο θέμα».
Όλα θα μπουν σε μία σειρά όταν βρεθεί η χρυσή τομή για το ιδιοκτησιακό.
«Αυτή η χρήση ανήκει στους ανθρώπους που μπορούν να την αξιοποιούν. Υπάρχουν τρόποι και από το παρελθόν και τώρα καινούργιοι τρόποι που μπορούμε αυτό το πράγμα να το πετύχουμε χωρίς κανένα πρόβλημα» υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρεθύμνης.
«Το μεγάλο ζήτημα που ανέδειξαν οι δασικοί χάρτες, το μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε στις ιδιοκτησίες χιλιάδων ανθρώπων, ένα πρόβλημα που ανέδειξε με τους αγώνες της η κοινωνία της Κρήτης και οι εκπρόσωποί της, παραμένει ακόμα και σήμερα ανοικτό» δήλωσε με τη σειρά το ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης, εμφανώς ικανοποιημένος απ’ την «ομόθυμη και ομόφωνη» στάση απάντων -«όταν κάποιοι λίγοι το φωνάζαμε στην αρχή, ότι το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο και πρέπει να το λύσει η κοινωνία, σε κατεύθυνση δικαίου και προόδου για τον τόπο μας».