Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Τσίπρα επένδυσε πολλά στην υποτιθέμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για την αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, ο κ. Τσίπρας είχε εξασφαλίσει στο πρόσωπο του Προέδρου Ομπάμα και της μελλοντικής προέδρου κ. Κλίντον σταθερούς και αποφασισμένους συμμάχους που θα επέβαλλαν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές.
Παραμύθι χωρίς τέλος
Η επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου από την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με ένα παραμύθι χωρίς τέλος.
Οι ίδιοι άνθρωποι που θα διέγραφαν το χρέος -αυτό υποστήριζαν προκειμένου να τους ψηφίσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι- και θα έβαζαν τέλος στη λιτότητα υποσχέθηκαν στη συνέχεια τη μερική διαγραφή και αργότερα την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους.
Αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βάλουν την υπογραφή τους στις αποφάσεις της Ευρωζώνης με τις οποίες μετατίθεται χρονικά η αναδιάρθρωση του χρέους για μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Εξαιτίας του αποτυχημένου πειράματος Τσίπρα-Βαρουφάκη, οι Ευρωπαίοι εταίροι μετέθεσαν χρονικά την αναδιάρθρωση του χρέους -η οποία έχει αποφασιστεί επί της αρχής από τα τέλη του 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά- για να υποχρεώσουν τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν.
Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο σκηνικό που διαμόρφωσαν τα λάθη και οι παραλείψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης θα ερχόταν ο Ομπάμα και στη συνέχεια η Κλίντον για να επιβάλουν λύση σύμφωνη με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όπως πάντα αδιάβαστοι
Το Μαξίμου και σε αυτή την περίπτωση αποδείχτηκε αδιάβαστο. Οι Αμερικανοί δεν συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό δεν μπορούν να έχουν μεγάλες απαιτήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους στο συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομιών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία, εάν η Ουάσιγκτον επιθυμεί τόσο πολύ τη λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους μπορεί να συμβάλει χρηματοδοτώντας το με 50 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί δεν έχουν διάθεση να βάλουν ούτε ένα δολάριο στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, γι’ αυτό είναι φανερό ότι η λύση θα βρεθεί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, με τους Αμερικανούς απόντες και το ΔΝΤ σε συμπληρωματικό ρόλο.
Άσκοπη επίσκεψη
Στα πλαίσια του κυβερνητικού αφηγήματος για το δημόσιο χρέος, προβλήθηκε ιδιαίτερα η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο τέλος της θητείας του και δεν θέλει να δεσμεύσει τον αντικαταστάτη του με τέτοιου είδους αποφάσεις.
Από τη στιγμή που ηττήθηκε η κ. Κλίντον, η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα έχει μόνο συμβολική σημασία. Ο κ. Τραμπ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πολιτική του Δημοκρατικού προέδρου, αλλά έχει οργανώσει την πλήρη ρήξη με αυτήν. Άλλωστε ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει, όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, πως το ζήτημα του χρέους δεν πρόκειται να τεθεί και δεν θα υπάρξει σχετική παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βέβαια στις προτεραιότητες του κ. Τραμπ και η επικράτησή του βάζει τέλος στο κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η σκλήρυνση της λιτότητας στο άμεσο μέλλον, στη βάση των κανόνων του τρίτου προγράμματος-μνημονίου θα διευκόλυνε την παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε βάρος του Βερολίνου και των Βρυξελλών για να πάρει ο κ. Τσίπρας αυτά που περιγράφει στον ελληνικό λαό για το ζήτημα του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.
Εμείς γνωρίζαμε ότι αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός για την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου δεν είχαν καμία σχέση με την αμερικανική πολιτική πραγματικότητα και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της Ευρωζώνης. Μετά την επικράτηση του κ. Τραμπ στη μάχη για τον Λευκό Οίκο απομυθοποιείται πλήρως η κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα του χρέους.
* O Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας