Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από πλευράς περιφέρειας δήμου Αμαρίου και ΕΛΓΟ Δήμητρα για την ταχύτερη δυνατή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων μετά και το πράσινο φως που δόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο παραχώρησε για τον σκοπό αυτό τη σχετική έκταση στην περιφέρεια Κρήτης.
Ειδικότερα, με την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη έγινε η παραχώρηση στην Περιφέρεια Κρήτης της χρήσης 13 ακίνητων του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, συνολικού εμβαδού 503 στρεμμάτων με τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις τους, που βρίσκονται στον δήμο Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης.
Η παραχώρηση ορίζεται για χρονικό διάστημα 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για 10 έτη. Σκοπός της παραχώρησης είναι η αξιοποίηση – αναβάθμιση – επαναλειτουργία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας, του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Ασωμάτων και η δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος επιδεικτικού χαρακτήρα. Τα τεμάχια Μεσονήσι, Αγία Παρασκευή, Αγία Κυριακή, Κανακαρέ, Λουτρά και Πειραματικός θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αγροτική εκμετάλλευση χωρίς ανέγερση κτιρίων ή άλλων εγκαταστάσεων.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, οι νομικοί σύμβουλοι της αντιπεριφέρειας του δήμου Αμαρίου και του ΕΛΓΟ Δήμητρα επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο της προγραμματικής σύμβασης με στόχο αυτή να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατόν και σύμφωνα με την ίδια το αργότερο μέχρι τον Φλεβάρη, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση της και τη δημιουργία ενός σύγχρονου ερευνητικού κέντρου αιγοπροβατοτροφίας. Όπως είπε η κ. Λιονή προγραμματίζεται άμεσα και μια εκδήλωση-παρουσίαση του μάστερ πλαν που έχει έτοιμο η αντιπεριφέρεια από το 2014, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες του Ρεθύμνου αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης για τον σχεδιασμό και τις δράσεις που προβλέπεται να αναπτυχθούν στην έκταση της Σχολής.
«Ετοιμάζουμε αυτές τις ημέρες σε συνεργασία με τον δήμο Αμαρίου και τον Γεωργικό Οργανισμό ΕΓΛΟ Δήμητρα τις τελευταίες λεπτομέρειες της προγραμματικής σύμβασης την οποία εξετάζουν οι νομικοί μας σύμβουλοι, ώστε αυτή να υπογραφεί σύντομα, υπολογίζουμε στο τέλος του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε και μια ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης που έχουμε κάνει για να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό τον σχεδιασμό μας για την αξιοποίηση της σχολής και τις δράσεις που προγραμματίζουμε να υλοποιηθούν εκεί. Η αναβάθμιση και αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει εξ αρχής εκφράσει τη βούληση να στηρίξει και οικονομικά το μεγάλο αυτό εγχείρημα ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες που απαιτούνται» ανέφερε η Μαρία Λιονή.
Τι προτείνει η μελέτη
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει στα χέρια της τη μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε μέσω του προγράμματος «Grisi Plus», στο οποίο συμμετείχε η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με ακόμα 14 ευρωπαϊκές χώρες και η οποία καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κτιρίων, για την ανάπτυξη των δράσεων του κέντρου, διατυπώνει τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής, με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, τον σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
H πρόταση έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες που έχει η υποστήριξη της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης και ιδιαίτερα την ανάδειξη της διαφορετικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού, τομέα με τον τουρισμό. Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο για να βοηθήσουν στη διασύνδεση της διατροφής με τις αγροδιατροφικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.
Στα δύο εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται το κόστος για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, όπως προέκυψε από το μάστερ πλαν της μελέτης, χρήματα τα οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να διαθέσει άμεσα η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες των κτιρίων. Ακολούθως θα υποβληθούν οι προτάσεις για διεκδίκηση.
Η δημιουργία ενός πρότυπου εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου για την κτηνοτροφία που θα προάγει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για όλη την Κρήτη. Η χρηματοδότηση ενός πολυδύναμου έργου, όπως το υπό μελέτη έργο στο σύνολό του, μπορεί να γίνει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-20. Πιο συγκεκριμένα, το πρότυπο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο μπορεί να ενταχθεί στις δράσεις που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας.
Τέτοιες παρεμβάσεις στοχεύουν κυρίως στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή μελέτης του δήμου Αμαρίου.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση δραστηριοτήτων εκτός της γεωργίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας και στην αναστροφή των δυσμενών τάσεων της πληθυσμιακής συρρίκνωσης σε μια ελκυστικότερη ύπαιθρο με προοπτικές ήπιας ανάπτυξης.