Τέσσερα είναι τα σχολεία στο Ρέθυμνο, στα οποία θα γίνει αναπλήρωση των χαμένων λόγω καταλήψεων διδακτικών ωρών, κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, η οποία κοινοποιήθηκε χθες στις κατά τόπους διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.
Σύμφωνα με αυτήν σε 42 σχολεία του Ηρακλείου, 13 των Χανίων, 4 του Ρεθύμνου και 12 του Λασιθίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.
Σε ότι αφορά τον νομό Ρεθύμνου τα σχολεία που θα κάνουν μάθημα είναι: το 1ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου στις 24 και 25 Απριλίου, το Γενικό Λύκειο Περάματος στις 24 και 25 Απριλίου, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου στις 23, 24 και 25 Απριλίου, καθώς και το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου στις 23, 24 και 25 Απριλίου.
«Πρόκειται για μία απόφαση αυταρχική, τιμωρητική και υποκριτική» χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή η ΕΛΜΕΡ, η οποία σε ανακοίνωσή της ζητά την άμεση απόσυρση της απόφασης αυτής, ενώ καλεί ταυτόχρονα τους συλλόγους γονέων να αντιδράσουν στις τιμωρητικές όπως τις χαρακτηρίζουν μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο είναι ότι όποιος αγωνίζεται, θα πρέπει να τιμωρείται. Υποκριτική, γιατί δεν είδαμε τον ίδιο ζήλο από την μεριά του υπουργείου για να αναπληρωθούν οι χιλιάδες ώρες που χάθηκαν και στον Νομό μας λόγω της έλλειψης καθηγητών. Η πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών τoν Δεκέμβρη, με ευθύνη του ίδιου του υπουργείου είχε σαν αποτέλεσμα χαμένες ώρες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, χαμένες ώρες για τις οποίες το υπουργείο εντέχνως δεν λογοδοτεί και για το Νομό μας ξεπερνούν τις 10.000 ώρες. Η αναπλήρωση τόσων χιλιάδων ωρών διδασκαλίας δεν αποκαθίσταται ούτε με τιμωρίες ούτε με εκβιασμούς απέναντι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για την αναπλήρωση και να καταργηθεί η σχετική νομοθεσία, που αφαιρεί τη δυνατότητα από τον Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίζει για τον προσφορότερο τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων σε κάθε σχολείο είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την κάλυψη των ωρών, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη φροντίσει για την κάλυψη των διδακτικών ωρών από τις κινητοποιήσεις των μαθητών».