Πτυχές από το πολύπλευρο έργο του αείμνηστου Ρεθεμνιώτη Παντελή Πρεβελάκη, του ανθρώπου που άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα-παρακαταθήκη για τον κλάδο της λογοτεχνίας, των γραμμάτων και των τεχνών όχι μόνο για το Ρέθυμνο, αλλά για όλο τον κόσμο ανέδειξαν στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην ομώνυμη αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη» στο ωδείο Ρεθύμνου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Ρεθύμνης, το Εργαστήρι Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το γραφείο της σχολικής συμβούλου των φιλολόγων Ρεθύμνου.
Στην εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη Παντελή Πρεβελάκη: 30 χρόνια απουσίας και παρουσίας», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα ετών από τον θάνατό του (το Μάρτιο του 2016) ακαδημαϊκοί ανέδειξαν το έργο του λογοτέχνη, ενώ σε χωριστή ενότητα αναπτύχτηκαν εκτενώς και οι σχέσεις του Παντελή Πρεβελάκη την Ιερά Μονή Αρκαδίου και πως αυτή επηρέασε συνολικά το έργο τους.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε και μουσικό πρόγραμμα από έργα του Παντελή Πρεβελάκη.
Οι διοργανωτές μάλιστα ανακοίνωσαν και τη σύσταση ομίλου Φίλων Παντελή Πρεβελάκη, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν τα πρώτα ονόματα που θα τον απαρτίζουν. Η σύσταση του ομίλου θα γίνει σε ειδική εκδήλωση, που όπως ανακοίνωσαν θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.
Σε σχετικές δηλώσεις της η σχολική σύμβουλος Φιλολόγων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Αγγελική Καψάσκη, ανέφερε: «Αυτή η εκδήλωση γίνεται γιατί το Μάρτιο του 2016 συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Παντελή Πρεβελάκη. Δεδομένο ότι η καταγωγή του είναι από το Ρέθυμνο και ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα ακαδημαϊκός, λογοτέχνης, ιστορικός της τέχνης, πανεπιστημιακός με πολύ ισχυρές θέσεις στο υπουργείο τη δεκαετία του 30-40, είναι θεωρώ υποχρέωση των Ρεθεμνιωτών και εμένα σαν σχολική σύμβουλο των φιλολόγων, να τιμήσουμε τον Πρεβελάκη. Από χρόνια με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, είχα φτιάξει μια ιστοσελίδα, την οποία ανανεώνω συνεχώς στη διεύθυνση www.prevelakis.gr μέσα από την οποία μπορεί κανείς να γνωρίσει καλύτερα τον Πρεβελάκη, τους λογοτέχνες με τους οποίους συνδέθηκε και να δει αρχεία που είναι αδημοσίευτα και κατά κύριο λόγο μου τα ‘χουν παραχωρήσει από το αρχείο τους ο Μάνος Αστρινός και η Πόπη Τσάκωνα. Μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλαμε να αναδείξουμε το έργο του το πεζογραφικό, το ποιητικό, τις μεταφράσεις των έργων. Να φωτίσουμε πτυχές του έργου του, ενώ αφιερώσαμε χωριστή ενότητα για το πως η Κρήτη και το Αρκάδι επηρέασαν το έργο του».
Από την πλευρά του στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Ρεθύμνου Νίκος Παπαδογιαννάκης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Παντελή Πρεβελάκη, αλλά και τη σημασία της προσφοράς του έργου του στην εκπαιδευτική διαδικασία από την οποία, όπως είπε, έχει δυστυχώς παραληφτεί:
«Το Ρέθυμνο σήμερα τιμά τα τριάντα χρόνια από την εκδημία του Παντελή Πρεβελάκη του άξιου τέκνου της πολιτείας μας, την οποία με πέννα αγάπης έριξε στο χαρτί για να την αθανατίσει ντυμένη τη μοσχοβολιά της αρχοντιάς της. Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Ρεθύμνου, θεώρησε χρέος της να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται το μήνα Δεκέμβριο, όχι επειδή το ξεχάσαμε, αλλά σημειολογικά έπρεπε να ακολουθήσει του μνημόσυνο του Αρκαδίου επειδή ο Πρεβελάκης είναι εκείνος που κατεξοχήν είναι δεμένος σε ολόκληρο το έργο του με την Εθελοθυσία των αθανάτων του τόπου μας. Οι ανακοινώνεις δεν καλύπτουν όλο το φάσμα της δημιουργίας του, γίνονται όμως αφετηρία μαζί και με όσες άλλες έχουν προηγηθεί κατά καιρούς για μια προσέγγιση του έργου του και διάχυση του κέρδους που προκύπτει από αυτή σε μια παιδευτική διάσταση που δεν αφορά μόνο στενότερα τον χώρο της εκπαίδευσης, από τον οποίο δυστυχώς ο Πρεβελάκης σήμερα, έχει εντελώς παραμεριστεί, θα έλεγα σωστότερα έχει εξοβελιστεί.
Παλαιότερα υπήρχαν στα διδασκόμενα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας επιλεγμένα αποσπάσματα και θεωρώ ότι η παρουσία του έργου του Πρεβελάκη στην εκπαίδευση, έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο γιατί δεν αφορά στενά μόνο το Ρέθυμνο και την Κρήτη, αλλά ολόκληρο τον ελληνισμό με τους προβληματισμούς που θέτει. Αυτή η αισθητή απουσία του από την εκπαίδευση, αλλά και η ανάγκη της ευρύτερης προβολής του έργου του, μας παρακινούν να προβούμε σήμερα στην ανακοίνωση Συλλόγου Φίλων Παντελή Πρεβελάκη. Η ιδέα και η πρότασή μας έγινε τον Αύγουστο από την κυρία Χρύσα Δαμιανάκη, καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σαβέντο της Ιταλίας, μαθήτριας του Πρεβελάκη».