Με τις καθιερωμένες τελετές εορτάστηκε την Κυριακή 8 Μαΐου 2016 η Παγκρήτια Εργατική Πρωτομαγιά, στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη στον Μπραχίμο Μυλοποτάμου.
Στον χώρο όπου έζησε ο πρωτοπόρος των κοινωνικών αγώνων στη χώρα μας, σύνθημα του οποίου ήταν το θρυλικό «έκαστος διά όλους και όλοι διά έκαστον», πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο συμπαραστεκούμενος από άλλους ιερείς.
Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κυρία Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανώλης Καλλέργης, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γεωργαλής, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Περάματος κ. Μανώλης Παπαγιαννάκης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Χουμερίου κ. Δημήτρης Μαρκάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Λιολάκης, ο πρόεδρος του Εργ. Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοριάς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης, ο εκπρόσωπος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Παγώνης, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου κ. Νίκος Νημάς, ο διοικητής του Α.Τ. Περάματος κ. Καταπόδης, ο υπολιμενάρχης Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης και ο υποδιοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου κ. Θεοδόσιος Χασάπης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των διοργανωτών απηύθυναν χαιρετισμούς και αναφέρθηκαν στο έργο του Σταύρου Καλλέργη, τη μνήμη του οποίου τίμησε με την παρουσία τους αρκετός κόσμος.
Ειδικότερα στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με αφορμή την 1η ημέρα του Μάη, συγκεντρωθήκαμε και φέτος εδώ, στο Μπραχίμο, στο σπίτι, όπου μεγάλωσε ο οργανωτής της Εργατικής Πρωτομαγιάς και συντοπίτης μας, Σταύρος Καλλέργης.
Ο άνθρωπος που έχει καταστεί συνώνυμο της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος με τις σπάνιες κοινωνικές ευαισθησίες, με τα υψηλά και δημοκρατικά ιδεώδη, στα οποία αφιέρωσε τη ζωή του και εξαιτίας των οποίων κυνηγήθηκε και διώχτηκε αμείλικτα.
Τον Σταύρο Καλλέργη, κάθε χρόνο με αφορμή την 1η του Μάη, τον φέρνουμε στο μυαλό μας, καθώς βάσει της καθολικής κοινωνικής αποδοχής και των όσων έχει καταγράψει η ιστορία της χώρας μας, κατέχει τον τίτλο του «πατέρα» της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.
Η προσφορά του στον κοινωνικό στίβο και η συμβολή του στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα τυγχάνουν της καθολικής αναγνώρισης και παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων. Το όραμα, η παρρησία του και το πάθος του για δικαιοσύνη και κοινωνική ισότητα «οδήγησαν» και δικαίωσαν τους αγώνες των εργαζομένων για την προστασία των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, αλλά και για την εδραίωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης εν γένει.
Ιδιαίτερα σήμερα, που κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες της περιχαράκωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ως απόρροια της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, το έργο και η στάση ζωής του Σταύρου Καλλέργη σηματοδοτούν μια σειρά νέων κοινωνικών διεκδικήσεων, που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να διαφυλάξουμε την κληρονομιά των αγώνων του ιδίου και των συντρόφων του.
Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να μην ξεχνούν την ιστορία του τόπου τους και τους αγώνες, που οι πρόγονοί τους έδωσαν για να απολαμβάνουμε όλοι μας τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.
Η ιστορική μνήμη είναι ο μόνος τρόπος της έμπρακτης αναγνώρισης του αγώνα του Σταύρου Καλλέργη και όλων των συναγωνιστών του, μεταξύ των οποίων και οι συντοπίτες μας Λούης Τίκας και Καλλιρρρόη Πάρεν – Σιγανού. Των ανθρώπων εκείνων, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον Έλληνα, που σήμερα καλείται να κάνει τη δική του επανάσταση και υπέρβαση για να διαφυλάξει τα καλώς εννοούμενα «εργασιακά κεκτημένα» εν μέσω κρίσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Το μήνυμα που έστειλαν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με επιμονή, μόχθο και θυσίες παραμένει διαχρονικό και μας εμπνέει σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ας μην το ξεχνάμε».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυλοποτάμου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια πολιτική συγκυρία, η οποία έρχεται να ανατρέψει σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων και όλων των πολιτών γενικά, καθώς απόψε ψηφίζεται στη βουλή το νέο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα της χώρας.
Έτσι σήμερα, όλοι μας, γιατί όλους μας αφορά αυτό που συμβαίνει, δεν έχουμε άλλο περιθώριο από το να διαδηλώσουμε μαζί την αντίθεση μας με το σύνολο των πολιτικών που τελικά δεν λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αλλά το διογκώνουν και κυρίως εξαντλούν τα όποια αποθέματα υπομονής και αξιοπρέπειας των πολιτών.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, βιώνουμε με ένταση την ανάγκη προάσπισης του δικαιώματος στην εργασία αλλά και των εργασιακών συμφερόντων.
Η ανεργία καθημερινά διογκώνεται.
Η μαύρη εργασία καταγγέλλεται από παντού.
Η εκμετάλλευση των εργαζομένων είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η οικονομική ανέχεια καταβάλει το ένα νοικοκυριό μετά το άλλο.
Η καθημερινότητα όλων μας έχει γίνει δύσκολη και όσο πάει οι συνθήκες διαμορφώνονται σε ακόμα πιο δυσμενή επίπεδα.
Γι’ αυτό οι αγώνες και τα μηνύματα του Σταύρου Καλλέργη παραμένουν διαχρονικά και οφείλουμε σήμερα όχι μόνο να αναφερόμαστε σε αυτά αλλά κυρίως να φροντίσουμε να ξαναγίνουν «κτήμα» της νέας γενιάς, που δυστυχώς έχει μπροστά της πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Λιολάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δύο του Μάη 1893, 8 του Μάη 2016, συμπληρώθηκαν σήμερα 124 χρόνια από τότε που ο Σταύρος Καλλέργης μαζί με άλλους σοσιαλιστές διοργάνωσε και γιόρτασε την πρώτη επίσημη Εργατική Πρωτομαγιά στο στάδιο.
Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν όταν Αθήνα και Πειραιάς αριθμούσαν 150.000 κατοίκους!
Τιμούμε σήμερα εδώ στον τόπο που γεννήθηκε τον αγωνιστή Σταύρο Καλλέργη ο οποίος πάλεψε μ’ όλες του τις δυνάμεις και με την εφημερίδα του «ο Σοσιαλιστής», για τα δικαιώματα της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα.
Το σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε κατατέθηκε στη Βουλή με 2.000 υπογραφές, διαβάστηκε από τον Καλλέργη στους βουλευτές παρά την απαγόρευση του προέδρου της Βουλής. Γι’ αυτήν του την πράξη συνελήφθη, καταδικάστηκε , κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε.
Ο Καλλέργης δεν πτοήθηκε, συνέχισε τους αγώνες μέχρι τον θάνατό του αφήνοντας παρακαταθήκη το περίφημο, «Έκαστος δι’ όλους , όλοι δι’ έκαστον».
Αυτό το μήνυμα πρέπει να έχουμε οδηγό ΓΙΑΤΙ Το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχτεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα επιβάλει σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ξανακερδίσουμε ότι χάσαμε. Για έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση. Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, για την ύπαρξη αξιοπρεπών συντάξεων και παροχών υγείας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μνημονίου, που διαλύουν το ασφαλιστικό μας σύστημα και πετσοκόβουν τις συντάξεις μας.
Αγωνιζόμαστε για: μόνιμη και σταθερή δουλειά, με 8ωρο-40ωρο, την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ, με 751 ευρώ κατώτατο μισθό, την αποκατάσταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που θα ισχύουν για όλους, την επανακαθιέρωση του εργατικού δικαίου, την εξάλειψη των ελαστικών και επισφαλών μορφών εργασίας.
Τιμή και δόξα στο Σταύρο Καλλέργη και σ’ όλους τους αγωνιστές και τα θύματα των εργατικών και λαϊκών αγώνων, που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, σ’ όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ελευθερία και την ειρήνη».