Στην Ιερά Μονή Αρκαδίου κορυφώθηκαν την Πέμπτη οι εκδηλώσεις εορτασμού της 152ης επετείου της Αρκαδικής Εθελοθυσίας.
Στο μοναστήρι εψάλη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους Ήρωες του 1866 και κατάθεση στεφάνων στο μαυσωλείο της μονής.
Νωρίτερα στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ενώ ξεχωριστή νότα έδωσε η μπάντα του πολεμικού ναυτικού.
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της Αρκαδικής Εθελοθυσίας, 152 χρόνια μετά από αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε: «Νομίζω ότι η επέτειος του Αρκαδίου, είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο για να συντηρήσουμε την ιστορική μνήμη. Αυτό είναι μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή, στην αξιοπρέπεια, στον πολιτισμό και στην διατήρηση των αξιακών κεκτημένων της χώρας. Το Αρκάδι ήταν όντως ένα σύμβολο αντίστασης και θυσίας παγκόσμιο και εξακολουθεί να είναι. Θεωρώ ότι κατ’ αναλογία με το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, αυτή την περίοδο η χώρα μας βγαίνει από ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό Ολοκαύτωμα, μια πολύ μεγάλη κρίση, η οποία ανέτρεψε τη ζωή των ανθρώπων, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης. Βγαίνουμε πληγωμένοι αλλά όρθιοι. Υπάρχουν ανοιχτές πληγές οι οποίες επουλώνονται σιγά σιγά και νομίζω ότι αυτή την περίοδο αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα δικαίου στη χώρα, να στηριχτούν κατά προτεραιότητα αυτοί οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης, οι αδύναμοι δηλαδή, να μειωθούν ο ανισότητες οι οικονομικές και κοινωνικές στη χώρα και να βελτιωθεί η λειτουργιά του κράτους, της δημόσιας διοίκησης. Να ενισχύει το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική συνοχή στην πατρίδα μας. Νομίζω ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου μαζί με μια προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί και η οικονομία και οι θεσμοί και το πολιτικό σύστημα, που θεωρώ ότι αυτά απαιτούν σήμερα οι πολίτες. Θεωρώ ότι υπάρχει πλέον η ωριμότητα να μην αναπολούμε την ασυδοσία, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος αλλά να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια ελάχιστης δυνατής συνεννόησης για να επιλύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων, για να κάνουμε περισσότερο αξιόπιστη την πολιτική, για να λύσουμε και να διευθετήσουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν, είτε αυτές αφορούν τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, είτε αφορούν κρίσιμους και διακριτούς ρόλους στο εσωτερικό της χώρας όπως για παράδειγμα οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι σοβαρότητα, ωριμότητα και προσπάθεια κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και όχι επένδυση σε μια διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική που νομίζω ότι δεν βοηθά κανέναν».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ., Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε: «Η Εθελοθυσία του Αρκαδίου είναι ένα γεγονός που σημάδεψε όχι μόνο την τοπική ιστορία αλλά θα έλεγα και την ελληνική. Ένα παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και σήμερα το τιμούμε για άλλη μια φορά. Οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους για να ‘μαστε σήμερα ελεύθεροι. Τα μηνύματα που βγήκαν από την συγκεκριμένη πράξη ήταν πολύ ισχυρά, ταρακούνησαν την τότε οικουμένη, είναι διαχρονικά και νομίζω μπορούμε να πάρουμε πάρα πολλά μαθήματα από εκεί».
Στα διαχρονικά μηνύματα της Δημοκρατίας, της Ενότητας, της Αλληλεγγύης, της Αντίστασης για την Ελευθερία αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης με σεβασμό συμμετέχει και αποτίει φόρο τιμής στους Ήρωες του Αρκαδίου. Σήμερα 152 χρόνια από τότε, τα μηνύματα είναι διαχρονικά για ελευθερία, για αρχές, αξίες, Ενότητα, Αλληλεγγύη, ιδανικά, για τα οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε ακόμα περισσότερο», δήλωσε στο Αρκάδι, όπου κατέθεσε στεφάνι.
Είναι-πρόσθεσε-μια ύψιστη πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας, μια κίνηση που αντιπροσώπευε τη θέληση ενός ολόκληρου λαού, μια πράξη αντίστασης που δεν προέκυψε από την κορυφή, αλλά επιβλήθηκε από την καρδιά των επαναστατημένων Κρητικών. Η άσβεστη φλόγα του Αρκαδίου αποτελεί μια σπουδαία κληρονομιά για όλους, για τον τόπο μας.
Στις εκδηλώσεις τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στη Μονή Αρκαδίου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, αρχές και φορείς που τίμησαν τους ήρωες της Αρκαδικής Εθελοθυσίας.