29 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Τίνος είναι ρε γυναίκα τα λεφτά!

Ο Γιάννης με το ένα ν είναι καλός στα οικονομικά, ευτυχώς για εκείνον. Δυστυχώς για εμάς, είναι καλός μόνο στη διαχείριση των δικών του οικονομικών, κατά πως δείχνουν και οι δηλώσεις «πόθες έσχες» για τα χρόνια των κλειστών τραπεζών και του αχρείαστου τέταρτου μνημονίου. Του μνημονίου που σαν κοστούμι μας φόρεσε η διαπραγμάτευσή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών! Της διαπραγμάτευσης με τα πουκάμισα έξω που εκτός από την πολιτική, πρόσφατα απασχόλησε και την τέχνη. Επαναλαμβανόμαστε, το γνωρίζω, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ίσως κάποια στιγμή δια της επαναλήψεως να επέλθει και η πολιτική ωριμότητα και ικανότητα κριτικής σκέψης.
Δε ξέρω αν προβληματίζει τους ψηφοφόρους, η επιλογή των οποίων έφερε το κόμμα του κ. Βαρουφάκη στο ελληνικό κοινοβούλιο, να αποφασίζει για τις τύχες μας, η πρόσφατη γνώση για τον πλουτισμό του επικεφαλής του τα χρόνια της βαθύτερης κρίσης. Αν αξιολογούν με κάποιο τρόπο το γεγονός ότι την εποχή που ο κ. Βαρουφάκης σχεδίαζε το «χακάρισμα» των ΑΦΜ μας και την πληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου με χαρτάκια IOU (σου χρωστάω), οι δικές του μετοχές πολλαπλασιάζονταν σε αξία και ο ίδιος εξαργύρωνε όλη αυτή την προβολή με τρόπους που θα ζήλευε κάθε δημοσιοσχετίστας! Κάποιοι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ25 ίσως προβληματιστούν. Κάποιοι άλλοι ως εσωτερική ανάγκη άμυνας θα προσπαθήσουν να το αγνοήσουν, το φαινόμενο που ο Φρόυντ ονόμασε απώθηση. Θα υπάρξουν τέλος και κάποιοι που θα το χαιρετίσουν ως ένδειξη προσωπικής «αξιοσύνης», κοινώς «μαγκιάς» του κ. Βαρουφάκη. Είναι αυτοί που θα υπερασπιστούν τον αρχηγό υποστηρίζοντας ότι αφού μπορούσε καλά έκανε και ότι πολλοί θα ήθελαν να είναι στη θέση του, το φαινόμενο που ο Φρόυντ ονόμασε προβολή. Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης το παρουσιάζει σχεδόν σαν ευεργεσία προς την χώρα με την απόδοση φόρων. Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι με άλλα λόγια! Οι πολίτες όμως που δεν είχαμε χάψει τα νταηλίκια στα Eurogroup του 2015 και την ατελείωτη μπαρουφάκια θεωρητικολογία, βλέπουμε την ανακοίνωση του «πόθες έσχες» και τις εξηγήσεις του κ. Βαρουφάκη σαν κόκκινο πανί. Τελικά θα λογοδοτήσει αυτός ο τύπος για το κακό που προξένησε;
Ο Σαίξπηρ έγραψε: «το παρελθόν είναι πρόλογος». Η χώρα μετά την απόφαση του ελληνικού λαού να αλλάξει κυβέρνηση και πορεία δείχνει σημάδια προόδου. Η εικόνα της Ελλάδας στα διεθνή φόρα αλλάζει θετικά. Η νέα ηγεσία κατανοεί ότι σε μια παγκόσμια διασυνδεδεμένη οικονομία πρώτα πρέπει να αποδείξεις τι μπορείς να καταφέρεις και στη συνέχεια ότι αξίζει να σε βοηθήσουν. Ο πρόλογος της πρόσφατης περιπέτειας της χώρας όμως έχει γραφτεί. Ούτε η απώθηση, ούτε η προβολή του θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Αντίθετα, χρειαζόμαστε μια επίσημη και εμπεριστατωμένη συζήτηση του τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Προσοχή, έμφαση στη λέξη συζήτηση. Οι πολίτες την έχουμε ανάγκη. Πρέπει να γίνει για τα επίσημα πρακτικά της ιστορίας μας. Πρέπει να γίνει για να μην επιτραπεί στο μέλλον σε άλλους τσαρλατάνους να παίξουν με τις τύχες μας σπρώχνοντας την τύχη τη δική τους, σα να είμαστε ένα πείραμα της θεωρίας των παιγνίων. Πρέπει να γίνει γιατί δεν είναι κυνήγι μαγισσών ή μαθητευόμενων μάγων αλλά όπως λέει ο λαός: γιατί και ο άγιος φοβέρα θέλει.