Ολοκληρώνεται τον Ιούνιο το πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας που υλοποιεί ο δήμος Ρεθύμνου από το 2013 μέσω της εταιρίας «Ξένιος Ζευς». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 930.000 ευρώ και το οποίο έληξε τον περασμένο Νοέμβριο, όμως με απόφαση του υπουργείου δόθηκε παράταση για έξι ακόμα μήνες με σκοπό να συνεχιστεί με εθνικούς πόρους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, από τον Ιανουάριο παραμένουν απλήρωτοι ενώ εμφανίζονται απογοητευμένοι και με την αρνητική διάθεση εκ μέρους της πολιτείας να επαναπροκηρύξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτού εξυπηρετείται ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας. Η διακοπή του προγράμματος αυτομάτως θα οδηγήσει σε προβληματική λειτουργία των συσσιτίων και του κοινωνικού παντοπωλείου, δύο δομές οι οποίες μέσω του προγράμματος ενισχύθηκαν με ικανό αριθμό προσωπικού προκειμένου απρόσκοπτα να εξυπηρετούνται εκατοντάδες πολίτες.
Το πρόγραμμα αντιμετώπισης φτώχειας περιλαμβάνει πέντε δράσεις και συγκεκριμένα την ενίσχυση των συσσιτίων της Εκκλησίας, την ενίσχυση του Παντοπωλείου, τον Λαχανόκηπο, την Τράπεζα Χρόνου και το Γραφείο Διαμεσολάβησης.
Τα συσσίτια της Εκκλησιάς έχουν ενισχυθεί μέσω του προγράμματος με επτά εργαζόμενους και συγκεκριμένα τρεις μάγειρες, δύο βοηθούς μάγειρα, έναν κοινωνικό λειτουργό κι ένα διοικητικό στέλεχος. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε συνεργασία του Δήμου με την Αντιπεριφέρεια ενισχύθηκε με πέντε άτομα. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Χρόνου περισσότεροι από 200 συμπολίτες ανταλλάσουν υπηρεσίες, ενώ το Γραφείο Διαμεσολάβησης εξυπηρετεί όσους θέλουν να πληροφορηθούν και να έρθουν σ’ επαφή με τις υπάρχουσες δομές και να πάρουν την κατάλληλη πληροφορία και υποστήριξη. Από τον δημοτικό λαχανόκηπο, που λειτουργεί εδώ και ένα περίπου χρόνο στην περιοχή του Τσεσμέ, έχουν εξυπηρετήσει περισσότερους από 200 συμπολίτες με τη βοήθεια ενός γεωπόνου, ενός επιστάτη και ενός κοινωνικού λειτουργού. Στον χώρο η υπηρεσία του Δήμου παρέχει ότι χρειάζεται (φυτώρια, σπόροι, τεχνική υποστήριξη, γεωργική υποστήριξη, καλλιέργειες κ.λπ.).
Ο υπεύθυνος γεωπόνος στον δημοτικό λαχανόκηπο Γιώργος Καπετανάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Δόθηκε μια εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο και στη συνέχεια αυτό σταματάει, παρά τα οφέλη που είχε για την πόλη. Στον δημοτικό λαχανόκηπο, που εγώ είμαι υπεύθυνος σήμερα, εξυπηρετούνται εβδομήντα ωφελούμενοι, όμως συνολικά από τότε που ξεκίνησε ο αριθμός τους ξεπερνά τους 200 διότι δεν είναι οι ίδιοι. Κάθε εξάμηνο γινόταν μια επιλογή με βάση οικονομικά κριτήρια για την παραχώρηση του αγροτεμαχίου. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στις δομές του προγράμματος είμαστε απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου. Αυτό που διεκδικούμε είναι τα δεδουλευμένα μας αφενός και αφετέρου, αν συνεχιστεί το πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ, για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των κοινωνικών δομών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Γρηγόρης Τσιομπίκας ανέφερε πως το πρόγραμμα είχε σημαντικά οφέλη για την κοινωνία ενώ τόνισε πως αυτό θα ήταν αποδοτικότερο αν το διαχειριζόταν ο δήμος Ρεθύμνου: «Το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας έχει πάρει παράταση έως τα τέλη Ιουνίου και οι εργαζόμενοι διεκδικούν επαναπροκήρυξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα είχε λήξει στα μέσα Νοεμβρίου και πήρε προσωρινή παράταση έως το τέλος του Ιουνίου όπου χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους. Πρόκειται συνολικά για 22 εργαζόμενους που απασχολούνται στις κοινωνικές δομές από το 2013. Από το πρόγραμμα αυτό εξυπηρετούνται σήμερα 70 ωφελούμενοι στον λαχανόκηπο, υπάρχει απεριόριστος αριθμός ωφελουμένων από το κοινωνικό παντοπωλείο, ένας μεγάλος αριθμός εξυπηρετουμένων από τα συσσίτια της μητρόπολης, η Τράπεζα Χρόνου εξυπηρετεί περισσότερα από 100 άτομα και το Γραφείο Διαμεσολάβησης όλους όσους ενδιαφέρονται. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προσφέρει στην κοινωνία σημαντικά και ικανοποιητικά, σε άλλους τομείς περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Όμως δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα τα προγράμματα αυτά καθώς είναι ευρωπαϊκά και οι προσκλήσεις βγαίνουν από την περιφέρεια. Ωστόσο η άποψη μου είναι ότι το πρόγραμμα θα ήταν αποδοτικότερο αν φορέας υλοποίησης ήταν ο δήμος».