Έπεσαν χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανατολικής Κρήτης οι τίτλοι τέλους για τη δικαστική υπόθεση της απαγωγής του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Το δικαστήριο, σε πρώτο βαθμό, έκρινε ένοχα χωρίς κανένα ελαφρυντικό και τα 12 άτομα -δέκα Ρεθεμνιώτες, ένας Σφακιανός και ένας Θεσσαλονικιός- που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Την ενοχή όλων είχε προτείνει στις 28 Ιανουαρίου και η εισαγγελέας της έδρας.
Από τους δώδεκα οι δέκα οδηγήθηκαν στις φυλακές και μόνο για τους δυο το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Βαριές οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δέκα εξ αυτών, που κυμαίνονται από 14 μέχρι 26 έτη, ενώ για τους δυο η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ελαστικότερη, αφού τους επιβλήθηκαν από 10 έτη στον καθένα.
Επίσης, το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως και αποφάσισε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τεσσάρων ακόμα ατόμων. Πρόκειται για δυο κατοίκους Αγίας Γαλήνης, έναν κάτοικο Βρασκά Σφακίων και έναν Ρεθεμνιώτη, κάτοικο Αθηνών. Και για τους τέσσερις γίνεται αναφορά στη δικογραφία, λόγω επαφών που είχαν την επίμαχη περίοδο της απαγωγής με κάποιους εκ των 12 κατηγορουμένων, ενώ βρισκόταν υπό παρακολούθηση -ως ύποπτοι- από τους αστυνομικούς μετά τις 7 Ιουλίου 2017 και έχουν καταγραφεί οι κινήσεις τους. Τα στοιχεία όμως εις βάρος τους δεν ήταν τέτοια που να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.
Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο καθώς στο ακροατήριο βρέθηκαν πολλοί συγγενείς των κατηγορουμένων.
Ωστόσο, από το ακροατήριο απουσίαζε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Ο άνθρωπος που για 186 μέρες, από τις 30 Μαρτίου 2017 έως και το πρωινό της 2ας Οκτωβρίου 2017, δεν είχε δει το φως του ήλιου και εκρατείτο σε 6 διαφορετικά κρησφύγετα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, δεμένος σαν ζώο με αλυσίδα, άλλοτε από τα χέρια και άλλοτε από τα πόδια, επέλεξε όπως και στις 28 Ιανουαρίου που αγόρευσε η εισαγγελέας και ανακοίνωσε την πρόταση της, να μην είναι παρών, ούτε χθες στη δικαστική αίθουσα ενώ δεν υπήρχε παρουσία και κανενός συγγενικού του προσώπου.
Οι μεγαλύτερες ποινές επιβλήθηκαν σε 46χρονο από το νότιο Ρέθυμνο, κάτοικο Αθηνών, ο οποίος δικάστηκε σε 26 έτη και 4 μήνες και στον 46χρονο ξυλουργό, πρώην αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ, κάτοικο Καλονυχτίου Ρεθύμνου, ο οποίος δικάστηκε σε 26 έτη.
Σελ. 5