Έπεσαν χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανατολικής Κρήτης οι τίτλοι τέλους για τη δικαστική υπόθεση της απαγωγής του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Το δικαστήριο, σε πρώτο βαθμό, έκρινε ένοχα χωρίς κανένα ελαφρυντικό και τα 12 άτομα -δέκα Ρεθεμνιώτες, ένας Σφακιανός και ένας Θεσσαλονικιός- που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Την ενοχή όλων είχε προτείνει στις 28 Ιανουαρίου και η εισαγγελέας της έδρας.
Από τους δώδεκα οι δέκα οδηγήθηκαν στις φυλακές και μόνο για τους δυο το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Βαριές οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δέκα εξ αυτών, που κυμαίνονται από 14 μέχρι 26 έτη, ενώ για τους δυο η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ελαστικότερη, αφού τους επιβλήθηκαν από 10 έτη στον καθένα.
Επίσης, το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως και αποφάσισε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τεσσάρων ακόμα ατόμων. Πρόκειται για δυο κατοίκους Αγίας Γαλήνης, έναν κάτοικο Βρασκά Σφακίων και έναν Ρεθεμνιώτη, κάτοικο Αθηνών. Και για τους τέσσερις γίνεται αναφορά στη δικογραφία, λόγω επαφών που είχαν την επίμαχη περίοδο της απαγωγής με κάποιους εκ των 12 κατηγορουμένων, ενώ βρισκόταν υπό παρακολούθηση -ως ύποπτοι- από τους αστυνομικούς μετά τις 7 Ιουλίου 2017 και έχουν καταγραφεί οι κινήσεις τους. Τα στοιχεία όμως εις βάρος τους δεν ήταν τέτοια που να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.
Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο καθώς στο ακροατήριο βρέθηκαν πολλοί συγγενείς των κατηγορουμένων.
Ωστόσο, από το ακροατήριο απουσίαζε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Ο άνθρωπος που για 186 μέρες, από τις 30 Μαρτίου 2017 έως και το πρωινό της 2ας Οκτωβρίου 2017, δεν είχε δει το φως του ήλιου και εκρατείτο σε 6 διαφορετικά κρησφύγετα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, δεμένος σαν ζώο με αλυσίδα, άλλοτε από τα χέρια και άλλοτε από τα πόδια, επέλεξε όπως και στις 28 Ιανουαρίου που αγόρευσε η εισαγγελέας και ανακοίνωσε την πρόταση της, να μην είναι παρών ούτε χθες στη δικαστική αίθουσα, ενώ δεν υπήρχε παρουσία και κανενός συγγενικού του προσώπου.
Οι μεγαλύτερες ποινές επιβλήθηκαν σε 46χρονο από το νότιο Ρέθυμνο κάτοικο Αθηνών, ο οποίος δικάστηκε σε 26 έτη και 4 μήνες και στον 46χρονο ξυλουργό, πρώην αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ, κάτοικο Καλονυχτίου Ρεθύμνου, ο οποίος δικάστηκε σε 26 έτη.
Ο πρώτος, παρότι τόσο στην ανάκριση όσο και στην απολογία του στο δικαστήριο είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στην απαγωγή, από το δικαστήριο κρίθηκε ως το ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης που σχεδίασε και διέπραξε την απαγωγή. Είναι και ο μόνος εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος δικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Και ο δεύτερος (πρώην πρόεδρος του ΣΑΟΡ), σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επίσης ήταν ηγετικό στέλεχος και είχε κομβικό ρόλο στην απαγωγή. Ανακριτικά είχε μεν ομολογήσει τη συμμετοχή του, όπως έκανε και κατά την απολογία του. Ωστόσο είχε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να πείσει το δικαστήριο ότι ήταν ο καλός άγγελος του Λεμπιδάκη, ότι τον προστάτευε από τους απαγωγείς κι ότι αναζητούσε τρόπο να τον απελευθερώσει αλλά οι 6 μήνες δεν του ήταν αρκετοί να το πράξει. Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του και ούτε έλαβε υπόψη όσα είχε υποστηρίξει για τη «φιλική σχέση» που είχε αναπτύξει με τον επιχειρηματία. Ο ίδιος είχε επίσης προσπαθήσει να προκαλέσει την εύνοια και τον οίκτο του Μιχάλη Λεμπιδάκη μέσω επιστολής που του είχε αποστείλει από τις φυλακές.
Σχετικά με το μέγεθος των ποινών, ακολουθούν αυτές που επιβλήθηκαν σε δυο Ρεθεμνιώτες και στον μικρότερο ηλικιακά εκ των κατηγορουμένων από τα Σφακιά: δικάστηκαν σε 25 έτη καθένας τους.
Ο ένας Ρεθεμνιώτης, από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια, είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στην απαγωγή και είχε παραδεχτεί πως είχε ρόλο φύλακα του Λεμπιδάκη σε τρία από τα 6 κρησφύγετα όπου τον κρατούσαν οι απαγωγείς. Είναι αυτός που οδηγούσε και το όχημα στον ΒΟΑΚ μέσα από το οποίο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία-διαπραγμάτευση με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Στην αστυνομική προανάκριση είχε αναφέρει ότι την επικοινωνία έκαναν οι συνεπιβάτες του. Στην ανάκριση ανασκεύασε, όπως το έκανε και στην απολογία του, λέγοντας ότι οι συνεπιβάτες του δεν είχαν επικοινωνία με την οικογένεια Λεμπιδάκη, δεν γνωρίζει να έχουν καμία σχέση με την απαγωγή.
Ο δεύτερος Ρεθεμνιώτης, ευκατάστατος επιχειρηματίας, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 25 ετών, τόσο κατά την ανάκριση όσο και στη διάρκεια της απολογίας του, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση με την απαγωγή. Το δικαστήριο έκρινε διαφορετικά.
Και ο νεαρός κατηγορούμενος από τα Σφακιά, σε καμία φάση της δικαστικής διαδικασίας δεν παραδέχτηκε εμπλοκή στην απαγωγή ωστόσο το δικαστήριο δεν πείστηκε για την αθωότητα του.
Επόμενη μεγαλύτερη ποινή, είναι αυτή των 21 ετών που επιβλήθηκε σε έτερο Ρεθεμνιώτη επιχειρηματία. Και στην ανάκριση και στην απολογία του είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως δεν είχε εμπλοκή στην απαγωγή. Το δικαστήριο, παρά τους ισχυρισμούς του, τον έκρινε ένοχο.
Έπεται ως μεγαλύτερη ποινή αυτή των 20 ετών που επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη της μάντρας στη Γέφυρα της Ζουρίδας αλλά και στον μεγαλύτερο ηλικιακά κατηγορούμενο, τον 62χρονο μεσίτη και πρώην μέλος του ΣΑΟΡ. Και οι δυο παραπάνω κατηγορούμενοι ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στην απαγωγή.
Ο ιδιοκτήτης της μάντρας δεν θα μπορούσε να μην ομολογήσει, αφού ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε βρεθεί μέσα στη σοφίτα του σπιτιού του. Επικαλέστηκε βέβαια εκβιασμό που δέχτηκε από άτομο, το οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε ούτε στην ανάκριση, ούτε στην απολογία του. Η ποινή πάντως που του επιβλήθηκε, σε σχέση με συγκατηγορούμενους του, για τις ίδιες κατηγορίες, είναι χαμηλότερη.
Ο μεσίτης επίσης ομολόγησε την εμπλοκή του, η οποία όπως προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία αφορά το τελευταίο δίμηνο της ομηρείας Λεμπιδάκη.
Επόμενη η ποινή των 14 ετών που επιβλήθηκαν σε δυο εκ των κατηγορουμένων, έναν Ρεθεμνιώτη και ένα Θεσσαλονικιό, οι οποίοι κατά το δικαστήριο είχαν ρόλο στη φρούρηση του Λεμπιδάκη.
Ο Ρεθεμνιώτης, ο οποίος εργαζόταν σε επιχείρηση του ιδιοκτήτη της μάντρας, παρά την κατηγορηματική του άρνηση ότι δεν εμπλέκεται στην απαγωγή, δεν έπεισε το δικαστήριο για την αθωότητα του.
Ο Θεσσαλονικιός δεν μπορούσε να μην ομολογήσει, αφού είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω μέσα στο κρησφύγετο που εκρατείτο ο Λεμπιδάκης, το πρωινό της 2ας Οκτωβρίου 2017, όταν έγινε η αστυνομική επιχείρηση απελευθέρωσης του.
Οι μικρότερες ποινές επιβλήθηκαν σε δυο εκ των κατηγορουμένων, που καθένας τους δικάστηκε σε 11 έτη. Πρόκειται για τον 41χρονο αδελφό και τον 39χρονο γαμπρό του κατηγορούμενου από το νότιο Ρέθυμνο στον οποίο επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή. Και οι δυο αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση με την απαγωγή αλλά το δικαστήριο δεν πείστηκε για την αθωότητα τους. Και για τους δυο το δικαστήριο ύστερα και από πρόταση της εισαγγελέως, αποφάσισε η ποινή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τους δυο φορές τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής τους.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση, είναι διαφοροποιημένη και αυστηρότερη ως προς τα κακουργηματικά αδικήματα για τα οποία είχε προτείνει την ενοχή κατηγορουμένων η εισαγγελέας.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει αθώωση για το αδίκημα της αρπαγής για 6 από τους κατηγορούμενους, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 12 για το συγκεκριμένο κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα. Ομοίως για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, το δικαστήριο τους έκρινε όλους ένοχους, ενώ η εισαγγελέας για τους 6 είχε προτείνει ενοχή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Αναλυτικά οι ποινές για τους 12 κατηγορούμενους
1ος κατηγορούμενος – 44χρονος ιδιοκτήτης μάντρας, κάτοικος Ρεθύμνου: Ποινή 20 έτη κάθειρξη.
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του για αρπαγή, απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
2ος κατηγορούμενος – 41χρονος, κάτοικος Θεσσαλονίκης: Ποινή 14 έτη κάθειρξη και 4 μήνες
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του για αρπαγή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
3ος κατηγορούμενος – 46χρονος επιχειρηματίας, κάτοικος Ρεθύμνου: Ποινή 25 έτη κάθειρξη και 4 μήνες.
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή, για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (πλημμέλημα).
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση του για το αδίκημα της αρπαγής και την ενοχή του για απόπειρα εκβίασης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
4ος κατηγορούμενος – 23χρονος κτηνοτρόφος, κάτοικος Σκαλωτής Σφακίων: Ποινή 25 έτη
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση του το αδίκημα της αρπαγής και την ενοχή του για απόπειρας εκβίασης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης
5ος κατηγορούμενος – 47χρονος αγροτοκτηνοτρόφος, κάτοικος Φρατζεσκιανών Μετοχίων Ρεθύμνου: Ποινή 25 έτη
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του για αρπαγή, απόπειρας εκβίαση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
6ος κατηγορούμενος – 62χρονος μεσίτης, πρώην μέλος ΣΑΟΡ κάτοικος Πρινέ Ρεθύμνου: Ποινή 20 έτη κάθειρξη, 2 μήνες και 20 μέρες.
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει αθώωση για το αδίκημα της αρπαγής και ενοχή για απόπειρα εκβίασης και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
7ος κατηγορούμενος – 46χρονος ξυλουργός, πρώην αντιπρόεδρος ΣΑΟΡ, κάτοικος Καλονυχτίου Ρεθύμνου: Ποινή 26 έτη.
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για οπλοκατοχή.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του για αρπαγή, απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίαση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
8ος κατηγορούμενος – 40χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Ρεθύμνου: Ποινή 14 έτη και 2 μήνες.
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για άμεση συνέργεια στη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του για αρπαγή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
9ος κατηγορούμενος – 39χρονος από Ρέθυμνο, κάτοικος Αθηνών: Ποινή 11 έτη -Με αναστέλλουσα δύναμη και υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του δυο φορές τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του.
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με απλή συνέργεια, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνέργεια και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση του για το αδίκημα της αρπαγής και την ενοχή του για απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και συγκρότηση εγκληματική οργάνωσης.
10ος κατηγορούμενος – 46χρονος από Ρέθυμνο, κάτοικος Αθηνών: Ποινή 26 έτη και 4 μήνες.
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για οπλοκατοχή, για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (πλημμέλημα).
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση του για το αδίκημα της αρπαγής και την ενοχή του για απόπειρας εκβίασης, συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
11ος κατηγορούμενος – 41χρονος από Ρέθυμνο, κάτοικος Αθηνών: Ποινή 11 έτη -Με αναστέλλουσα δύναμη και υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του δυο φορές τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του.
Ένοχος για απλή συνέργεια σε διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνέργεια, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του για απλή συνέργεια σε αρπαγή και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
12ος κατηγορούμενος – 49χρονος επιχειρηματίας, κάτοικος Ρεθύμνου: Ποινή 21 έτη
Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση του για το αδίκημα της αρπαγής και την ενοχή του για απόπειρα εκβίασης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.