Εικόνες, ιστορίες, εντυπώσεις και στοχασμούς από το ταξίδι της έναν χρόνο πριν στη μακρινή Ναμίμπια μοιράστηκε με το κοινό του Ρεθύμνου η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, μέσα από την ομιλία της το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία της Σπηλαιολογικής Εταιρείας παραρτήματος Δυτικής Κρήτης, στην οποία είναι και μέλος.
Στη γεωλογική, βιολογική και πολιτισμική ποικιλότητα αυτής της μακρινής χώρας της Αφρικής «μετέφερε» η κ. Καλαϊτζιδάκη το κοινό, σε μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις, όπου η αχανής έρημος Ναμίμπ και οι κόκκινοι αμμόλοφοί της συναντούν πλούσια οικοσυστήματα, σπάνια φυτά και ζώα, καθώς και φυλές που διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους.
Για τη γεωλογική ποικιλομορφία της Ναμίμπια, τη βιολογική της σημασία και την πολιτισμική της κληρονομιά μίλησε η κ. Καλαϊτζιδάκη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «σκιά» που άφησε η αποικιοκρατία στη χώρα.
«Είναι μια χώρα της Αφρικής η οποία με εντυπωσίασε από τη βιολογική ποικιλότητα και τα οικοσυστήματα που έχει. Το 70% της χώρας είναι έρημος. Η έρημος Ναμίμπ και ένα κομμάτι από την έρημο Καλαχάρι. Έχει εθνικά πάρκα με τα γνωστά ζώα της Αφρικής που μπορεί κανείς να τα φωτογραφίσει και είναι εντυπωσιακό να τα δει κανείς ζωντανά. Τα έχουμε δει σε ντοκιμαντέρ, αλλά σίγουρα είναι αλλιώς να τα βλέπεις ζωντανά», περιέγραψε η καθηγήτρια Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη στα «Ρ.Ν.», ενώ συμπλήρωσε: «Λόγω του ερημικού περιβάλλοντος υπάρχουν φυτά με τρομερές προσαρμογές και γενικότερα η χώρα έχει εικόνες απίθανες, ειδικά στους μεγάλους αμμόλοφους στα νότια της χώρας που υπάρχει ένα εθνικό πάρκο, που είναι το πιο πολυ-φωτογραφημένο σημείο. Είναι κόκκινοι αμμόλοφοι οι οποίοι αλλάζουν με την ώρα της ημέρα και είναι ένα σημείο που έχει πάρα πολλά καμένα δέντρα ακακίας από μια κλιματική αλλαγή του παρελθόντος και αυτά δεν είχαν πια νερό, οπότε αυτά έχουν μείνει έτσι σαν απομεινάρια που μας προβληματίζουν για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον από μια επερχόμενο κλιματική αλλαγή.
Επομένως με εντυπωσίασε η χώρα ως προς τη βιολογική βιοποικιλότητάς της, καθώς και την πολιτισμική, επειδή έχει φυλές ανθρώπων με διαφορετικά έθιμα, Αφρικανών, οι οποίο εκδιώχθηκαν, δυστυχώς, την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η Ναμίμπια είναι μια πρώην γερμανική αποικία, γιατί έγινε διαμελισμός της Αφρικής και μοιρασιά ανάμεσα σε επτά χώρες της Ευρώπης. Η χώρα έχει διαμάντια, ουράνιο, λίθιο, ημιπολύτιμους λίθους, μόλυβδο, ασήμι, έχει αλιεία από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κτηνοτροφία. Έτσι κανείς μελαγχολεί όταν διαπιστώνει ότι μια χώρα με τόσους φυσικούς πόρους, δυστυχώς έχουν υφαρπαχθεί από τη Γερμανία διότι αγόρασαν γαίες και όταν έγινε ακόμη ανεξάρτητη χώρα η Ναμίμπια μόλις το 1990, το 70% των γαιών ανήκει σε ξένους, σε Γερμανούς και τους απογόνους τους. Η περίοδος της αποικιοκρατίας έχει σημαδέψει όλες τις χώρες της Αφρικής», τόνισε η κ. Καλαϊτζιδάκη.
Το έργο της Σπηλαιολογικής Εταιρείας στο Ρέθυμνο
Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, με ιστορία που ξεκινά από το 1950, είναι ένας σημαντικός φορέας για την εξερεύνηση, την καταγραφή και την προστασία των σπηλαίων. Ιδρύθηκε από το ζεύγος Πετροχείλου και λειτουργεί εδώ και δεκαετίες με τη στήριξη εθελοντών και την αγάπη τους για αυτό το αντικείμενο.
Το πρώτο παράρτημα της Εταιρείας, που δημιουργήθηκε το 1962 στο Ρέθυμνο, είναι ενεργό μέχρι σήμερα, αναλαμβάνοντας δράσεις όπως χαρτογράφηση, φωτογράφηση και τεκμηρίωση σπηλαίων. Με 1.080 καταγεγραμμένα σπήλαια στον νομό, το έργο τους είναι σημαντικό, όχι μόνο για τη γνώση αλλά και για την προστασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
Για την εθελοντική δράση του παραρτήματος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στο Ρέθυμνο μίλησε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος Γιώργος Καλούδης: «Η δουλειά μας είναι να εξερευνήσουμε, να χαρτογραφήσουμε, να φωτογραφήσουμε, να τεκμηριώσουμε, να προστατεύσουμε, να υποδείξουμε, να παρατηρήσουμε, να ενημερώσουμε αρχές για το τι συμβαίνει μέσα σε ένα σπήλαιο και τα ευρήματά του, καθώς και να μεταδώσουμε την αγάπη αυτού του χώρου. Ο νομός Ρεθύμνης έχει καταγεγραμμένα 1.080 σπήλαια. Τα σπήλαια κινδυνεύουν από την ανθρώπινη παρουσία. Είναι ένας μικρόκοσμος που η ζωή μέσα πρέπει να μείνει ανέπαφη».
Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τον χώρο της Σπηλαιολογικής Εταιρείας παραρτήματος Δυτικής Κρήτης στο Ρέθυμνο κάθε Τετάρτη, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στα γραφεία στην οδό Νεοφύτου Πατελάρου 14 στην Παλιά Πόλη.