Με φόντο τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Συζητώντας για το Αλτσχάιμερ» από την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Νομού Ρεθύμνου «Συμπαράσταση», το απόγευμα της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου 2020, στον προαύλιο χώρο του Κεντρικού ΚΑΠΗ Ρεθύμνου (Μοάτσου 2).
Τα εξειδικευμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, κος Βασίλης Βασιλάκης, Καίτη Ζαχείλα, Διονυσία Κρουσταλάκη, Παύλος Τζωρτζάκης, Ελένη Φουρναράκη, Εμμανουέλλα Μαθιουδάκη, Τάσος Τριποδιανάκης, βρέθηκαν εκεί για να κατευθύνουν τη συζήτηση και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς όσων θέλησαν να ενημερωθούν για τη νόσο μέσω ενός εποικοδομητικού και ενδιαφέροντος διαλόγου.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας και ψυχολόγος στα ΚΑΠΗ Μασταμπά, κος Βασίλης Βασιλάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», μας εξήγησε το όραμα του εθελοντικού αυτού συλλόγου, τονίζοντας παράλληλα την σταδιακή πρόοδο, που ο ίδιος έχει παρατηρήσει, ως προς την αποδοχή της νόσου από την τοπική κοινωνία.
«H Εταιρεία, o εθελοντικός αυτός σύλλογος, έχει ξεκινήσει την δράση του στην πόλη μας από το 2007 και αποτελεί μέλος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Αλτσχάιμερ. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα νόσου και ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στη νόσο αυτή. Καθώς η ηλικία αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και αυτό ακριβώς μας ώθησε στο να ενεργοποιηθούμε ακόμα περισσότερο. Σήμερα κάνουμε μια συζήτηση με στόχο να γίνουν ερωτήσεις από όσους ενδιαφέρονται και εμείς να δώσουμε τις γνώσεις μας, στον βαθμό που μπορούμε.
Είναι μια νόσος που η εξέλιξή της είναι μη αναστρέψιμη και το δικό μας μέλημα είναι να επινοήσουμε τρόπους ώστε η ζωή τόσο των παθόντων να είναι ποιοτική όσο όμως και των ανθρώπων που σχετίζονται με τους ασθενείς, γιατί και αυτοί υποφέρουν. Σε μια οικογένεια δηλαδή έχουμε έναν άρρωστο ασθενή και ένα «κρυφό» ασθενή, που είναι ο φροντιστής, ο οποίος θέλουμε να παραμείνει υγιής.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου η νόσος ήταν πιο απόκρυφη και ο καθένας το κρατούσε κρυφό μέσα στην οικογένεια, τώρα υπάρχει η ενημέρωση και η ύπαρξη της νόσου γίνεται σταδιακά ολοένα και πιο αποδεκτή. Γνωρίζουν δηλαδή ότι καθώς αυξάνεται η ηλικία υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης της άνοιας και ευτυχώς αναζητούν λύσεις».
Να βγαίνουν έξω και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, προτρέπει τους νοσούντες με άνοια η κα Καίτη Ζαχειλά-Καπελώνη, ψυχολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αναντικατάστατη συμβολή των φροντιστών, σε αυτόν τον μακροχρόνιο αγώνα του Αλτσχάιμερ.
«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κυκλοφορούν και έχουν νόσο Αλτσχάιμερ και θα τους έκανε καλό να βγουν έξω, να κυκλοφορήσουν και να ενταχθούν σε δραστηριότητες. Εμείς αυτό προσπαθούμε. Να κάνουμε ομάδες δραστηριοτήτων και επιθυμούμε αυτοί οι άνθρωποι να είναι ενεργοί και δραστήριοι, γιατί μόνο έτσι μπορούν να βοηθηθούν άπαξ και η νόσος έχει εκδηλωθεί.
Ένα άλλο θέμα είναι το φορτίο που κουβαλούν φροντιστές. Το άτομο που εμφανίζει έκπτωση των νοητικών του λειτουργιών, δεν έχει πλήρη συνείδηση και δεν το αντιλαμβάνεται εύκολα. Ο περίγυρός του, οι φίλοι και οι συγγενείς, έρχονται και ρωτούν και είναι οι ίδιοι που μετά, σηκώνουν και το βάρος της φροντίδας. Είπαμε ότι η άνοια είναι μια νόσος που εξελίσσεται σε βάθος χρόνου και μπορεί να κρατήσει και μια δεκαετία. Σε αυτή την πορεία, χρειάζονται ένα φροντιστή να τους στηρίζει, να τους βοηθάει και στα τελευταία στάδια της ζωής τους, να υποστηρίζει τη ζωή μαζί τους.
Γενικότερα πιστεύω ότι η προκατάληψη υπάρχει, με τάσεις όμως να αρθεί και εμείς αποσκοπούμε στην ενεργοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για το ποια είναι τα συμπτώματα, σε ποιο σημείο πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό για να ζητήσει βοήθεια και το πιο σημαντικό, τι μπορεί να κάνει για να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου».
Στα πλαίσια της εκστρατείας δράσεων και ενημέρωσης για τη νόσο και σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης, η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Νομού Ρεθύμνου, προσφέρει δωρεάν τεστ μνήμης, σε όσους επιθυμούν να ελέγξουν την μνήμη τους. Η ανταπόκριση των πολιτών στην συγκεκριμένη δράση είναι αξιοσημείωτη και ανέλπιστα μεγάλη, όπως τονίζει ο κος Βασίλης Βασιλάκης:
«Από το Σάββατο που ξεκίνησε η δράση για τα δωρεάν τεστ μνήμης και μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο των δύο ωρών καθημερινά, έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον ήδη 75 πολίτες, με τα οποία έχουμε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα από 58 έως 65 ετών αλλά έχουμε και διασπορά από μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι λίγα τα νέα άτομα που έχουν ενδιαφερθεί αλλά βλέπουμε και άτομα από 35-49 ετών».
Από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά το χρονικό διάστημα 12.00 μ.μ. – 2: μ.μ., όσοι επιθυμούν να κλείνουν ραντεβού για να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 28310 40528.