Νέο σχέδιο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η υλοποίηση του οποίου είναι πιθανό να ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στο καλοκαίρι, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έχουν διαμορφώσει το τελικό πλαίσιο, το οποίο θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους της Τρόικα τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, κι εφόσον εγκριθεί θα τεθεί σε εφαρμογή.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο την οικονομική «ασφυξία» που επικρατεί στην αγορά, η κυβέρνηση επιδιώκει η πιλοτική εφαρμογή των τραπεζικών ρυθμίσεων να ξεκινήσει έστω και δοκιμαστικά εντός του Ιουλίου, καθώς στόχος είναι το νέο μοντέλο να έχει δοκιμαστεί πλήρως μέχρι το τέλος του χρόνου κι από το 2015, να υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και να λειτουργεί κανονικά.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των δόσεων των δανείων τους, θα μπορούν μέσα από τρία πακέτα λύσεων να τακτοποιούν τις οφειλές τους. Βασικοί άξονες του νέου τρόπου διευθέτησης των οφειλών είναι ο «συνεργάσιμος» δανειολήπτης, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης και οι λύσεις διευθέτησης των οφειλών.
Οι δανειολήπτες, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία, θα επισκέπτονται τις τράπεζες ζητώντας τη ρύθμιση του δανείου τους, ενώ τα καταστήματα, με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, το είδος του δανείου και τα έξοδα που χρειάζεται για τη διαβίωση, θα προτείνουν ένα από τα ακόλουθα μοντέλα:
– Βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (η διάρκειά τους δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια): Πληρωμή μόνο τόκων κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου. Μειωμένη καταβολή τοκοχρεολυτικής δόσης κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου. Περίοδος χάριτος. Αναβολή πληρωμής δόσης ή δόσεων. Τακτοποίηση του υπολοίπου που βρίσκεται σε καθυστέρηση. Κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων.
– Μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης. Πρόκειται για λύσεις που η διάρκειά τους υπερβαίνει την πενταετία και περιλαμβάνουν: Μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου. Αλλαγή τύπου επιτοκίου (για παράδειγμα από κυμαινόμενο σε σταθερό). Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής. «Σπάσιμο» του δανείου στα δύο.
– Λύσεις οριστικής διευθέτησης: εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου στο πλαίσιο ευρύτερης ρύθμισης – μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση, πώληση και ενοικίαση, μεταβίβαση του δανείου σε άλλη τράπεζα.