Τον σεμνό αγωνιστή, τον πρωτοπόρο δήμαρχο που άνοιξε νέους δρόμους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πρωτεργάτη της ίδρυσης του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, πρώην δήμαρχο Ανωγείων Γεώργιο Κλάδο, τίμησαν την Κυριακή τα Ανώγεια με εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, στην διάρκεια της οποίας έγινε η ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων στον χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη σε «Αίθουσα Γεώργιος Ι. Κλάδος».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πουλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Νίκος Ξυλούρης αλλά και ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.
Στην προσωπικότητα του Γιώργου Κλάδου που πρωτοστάτησε σε εθνικούς, κοινωνικούς αγώνες στη διεκδίκηση για αποκέντρωση και πρόοδο της αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές.
Στο κύρος, στην ακεραιότητα και στο ήθος του Γιώργου Κλάδου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο οποίος είπε, ότι, ο Γιώργος Κλάδος αγάπησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν ένας μεγάλος οραματιστής και οι ιδέες του θα συμπεριληφθούν στη μεγάλη, όπως είπε, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σημαντική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης, οραματιστή δήμαρχο και πρωτεργάτη της τοπικής ανάπτυξης στη περιοχή Ανωγείων και ευρύτερα στον Μυλοπόταμο με την ίδρυση του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης, χαρακτήρισε τον Γιώργο Κλάδο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
«Ο Γεώργιος Κλάδος είναι μια μεγάλη προσωπικότητα της Αντίστασης, της Αυτοδιοίκησης. Πάντα, εμείς οι νεότεροι, τον ζηλεύαμε καθώς ήταν ένας οραματιστής, ένας καινοτόμος δήμαρχος. Και εμείς ως νέοι δήμαρχοι, στη δεκαετία του ’90 προσπαθούσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτά που είχε κάνει ο ίδιος. Ένας οραματιστής, καινοτόμος άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά στην Αυτοδιοίκηση, στον «ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης», στην αναπτυξιακή εταιρεία, η οποία ήταν από τις πρώτες που έγιναν στην χώρα μας, δίνοντας μια μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο στα Ανώγεια αλλά σε όλο τον Μυλοπόταμο, καθώς εξασφάλιζε πόρους για αρκετά έργα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη και όλων όσων συνέβαλαν σε αυτή την τιμητική εκδήλωση, ονοματοδοσίας της αίθουσας εκδηλώσεων στο χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη σε αίθουσα Γεώργιος Ι. Κλάδος. Είναι υποχρέωση όλων μας να τιμούμε αυτό τον Άνθρωπο, ο οποίος έχει προσφέρει ανιδιοτελώς για ένα κοινό σκοπό. Για ένα όραμα και ένα καλύτερο αύριο» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης.
Ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Γιώργο Κλάδο για την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση, στην ανάπτυξη των Ανωγείων του Μυλοπόταμου ευρύτερα και του παρέδωσε σε πάπυρο την καταστατική ίδρυση του ΑΚΚΟΜ Ψηλορείτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε το κινηματογραφικό πορτραίτο με τίτλο «Γεώργιος Ι. Κλάδος, Ένας Καινοτόμος Δημιουργικός Πολίτης» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη.
Συγκινημένος τόσο ο Γιώργος Κλάδος όσο και η σύζυγος του Βαγγελιώ, παρακολούθησαν την εκδήλωση. Και ο τιμώμενος, όμως, από την πλευρά του, συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, μιλώντας για την ζωή του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τους διωγμούς που υπέστη την περίοδο της δικτατορίας αλλά και για το έργο του ως δήμαρχος Ανωγείων.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην περίοδο της δικτατορίας, είπε μεταξύ άλλων: «Ήρθε η Δικτατορία. Κατάφερα να διαφύγω. Άφησα φαίνεται μια καλή εντύπωση στα Ανώγεια για τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκα και άρχισε η πεντάχρονη παρανομία. Το τι σημαίνει αυτό δε θα σας πω με πολλές λεπτομέρειες. Σας λέω μόνο ότι εγώ κοιμήθηκα και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Στο «Seraton» της Αλεξάνδρειας, στη «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα, αλλά και άλλες περιόδους κοιμήθηκα και σε σπηλιές και είχα στρώμα τις αστοιβίδες και σκέπασμα τις εφημερίδες, οι οποίες ζεσταίνουν πάρα πολύ καλά! Ήμουν σε τρύπες, σε σπηλιές που τα έδερνε ο αέρας και η βροχή. Έτσι πέρασε αυτή η δύσκολη περίοδος. Δύσκολη και για την οικογένειά μου. Με δυο μικρά παιδιά η Βαγγελιώ. Να βγαίνει στον δρόμο να την ακολουθούν για να μη διαταράξει τη δημόσια τάξη! Και οι ίδιοι πήγαιναν μετά στα Ανώγεια και έλεγαν τι αξιόλογος άνθρωπος είναι αυτή η γυναίκα.
Έτσι πέρασε αυτή η περίοδος. Ειλικρινά μετά δεν σκεφτόμουν να είμαι ξανά υποψήφιος. Ερχόντουσαν όμως σπίτι μου άνθρωποι, επιτροπές κτλ. και με παρακαλούσαν να θέσω υποψηφιότητα. Τελικά το κουβεντιάσαμε στο σπίτι και το αποφασίσαμε. Με τα καθημερινά κυνηγητά της αστυνομίας δεν είχα τότε και μέσο βιοπορισμού. Να σας πω τέλος ότι στα δημοτικά συμβούλια είναι ζήτημα αν μετείχαν παραπάνω από δυο μέλη από το χώρο που προερχόμουν δηλαδή το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού. Παρ’ όλα αυτά υπήρχε άψογη συνεργασία μεταξύ μας όλες αυτές τις τέσσερις τετραετίες και μπορέσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα».
Συνοπτικό βιογραφικό του Γιώργου Κλάδου
Ο Γιώργης Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια, το 1923. Πήγε στο Δημοτικό Σχολείο των Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τέλειωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δεν του επέτρεψε να αποκτήσει πτυχίο.
Η αγωνιστική δράση του Γιώργη Κλάδου ξεκινά με την «ενδοξότερη και παραδοξότερη» Μάχη της Ιστορίας, τη Μάχη της Κρήτης.
Την αντιστασιακή του δράση ο Γιώργης Κλάδος προσφέρει αυθόρμητα, ανέντακτος στην αρχή και αργότερα από τις τάξεις του ΕΑΜ (Γραμματέας ΕΠΟΝ και μέλος Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης).
Ο Γιώργης Κλάδος ανέπτυξε επίσης συνεχή αντιστασιακή δραστηριότητα κατά της χούντας. Στη διάρκειά της εξέδιδε και κυκλοφορούσε την πολυγραφημένη παράνομη εφημερίδα «Ξαστεριά» και είχε ξεκινήσει την προσπάθεια λειτουργίας παράνομου τυπογραφείου στα Ανώγεια που για τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε. Παρέμεινε στην παρανομία πέντε χρόνια επί χούντας, ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά 7,5 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.
Πολυσχιδές και ογκωδέστατο είναι το έργο του Γιώργη Κλάδου ως δημάρχου. Εξελέγη και υπηρέτησε δήμαρχος Ανωγείων για πέντε θητείες, από το 1965 ως το 1990, με εξαίρεση τα χρόνια της δικτατορίας η οποία τον απέλυσε το 1967.
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, η δράση του Γιώργη Κλάδου διέπεται από την αυτοδιοικητική – αυτο διαχειριστική αντίληψη: Ότι ο Δήμος είναι φορέας της τοπικής εξουσίας και οφείλει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα του πολίτη και του τόπου.
Έτσι από την πρώτη θητεία του μορφοποιείται σιγά – σιγά η ιδέα για την εκπόνηση μιας μελέτης – προγράμματος συνολικής τοπικής ανάπτυξης. Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της εποχής εκείνης.
Λόγω της αδυναμίας της Τ.Α. αναζητεί την αναγκαία επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις δημόσιες υπηρεσίες, εν προκειμένω στην ΥΠΑΚ. Αναπτύσσει και άλλες τέτοιες συνεργασίες για άλλα θέματα καθιερώνοντας τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δημόσιας Διοίκησης ως βασική αρχή δράσης.
Γνωρίζοντας τη σημασία του Πολιτισμού, ως παράγοντα συνέχειας αλλά και ανάπτυξης, οργανώνει στα Ανώγεια την πρώτη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων από φορέα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα – άλλη πρωτοποριακή δράση του Γιώργη Κλάδου.
Μερικές από τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και τις δράσεις ιδιαίτερης σημασίας του Γιώργη Κλάδου, είναι:
– Η καθιέρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων – «Μουσικές Γιορτές Ανωγείων».
– Η ίδρυση του Ακαδημαϊκού χωριού. Διοργάνωση θερινών μαθημάτων σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα. Δρομολογήθηκε επί των ημερών του και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του.
– Η στήριξη της Υφαντουργίας – Χειροτεχνίας. Μέσω Ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, δράσεων προβολής, προώθησης κ.α.
– Η δημιουργία του κέντρου ζωονόσων. Μεγάλης σημασίας φορέας για την στήριξη της κτηνοτροφίας, του ζωτικότερου τομέα παραγωγής της περιοχής και την προστασία της υγείας των κτηνοτρόφων.
– Η καταπολέμηση της ζωοκλοπής.
– Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων:
• Με το ΥΠ.ΠΟ. για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στο Ψηλορείτη, τις ανασκαφές στο Ιδαίο Άντρον, και τη Ζώμυνθο με τον Γ. Σακελλαράκη, την αποκατάσταση και συντήρηση των Μητάτων του Ψηλορείτη κ.α.
• Με τον Ε.Ο.Τ. για διάφορα τουριστικά έργα.
• Με τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς για τη δημιουργία του Πολύκεντρου Ανωγείων και τις δραστηριότητές του.
• Η ίδρυση του πρώτου ΚΑΠΗ στην Κρήτη έδρασε πιλοτικά.
• Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας.
• Δημιουργήθηκε αναπτυξιακή δομή – Πρόδρομος του ΑΚΟΜΜ. Αντί να μοιράσει τα χρήματα και τις υπηρεσίες του προγράμματος σε λίγες πληθυσμιακές ομάδες εφ’ άπαξ, έβαλε τις βάσεις μιας μόνιμης αναπτυξιακής δομής του ΑΚΟΜΜ.
– Η κατάρτιση του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΤΑΠ) Πάνω Μυλοποτάμου.
– Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Ορεινού Μυλοποτάμου. Θεσμός διακοινοτικής συνεργασίας. Περιελάμβανε το Δήμο Ανωγείων και τις γύρω Κοινότητες…
– Ο Σύνδεσμος των ΤΕΔΚ Κρήτης. Υπήρξε εκ των πρωτεργατών της ίδρυσής του και ο πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου από το 1979 μέχρι το 1994.
Το ΑΚΟΜΜ Α.Ε.
Το ΑΚΟΜΜ Α.Ε. είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός, μια από τις τρεις πρώτες αναπτυξιακές εταιρίες της Ελλάδας και η σημασία του για την Τοπική ανάπτυξη είναι θεμελιώδης. Ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του Γιώργη Κλάδου που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρός του μέχρι το 1998.
Μελετά τα προβλήματα και τις δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης της περιοχής, στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς και τον ιδιωτικό τομέα στα έργα και τις αναπτυξιακές τους δράσεις σε όλους τους τομείς και για το σκοπό αυτό αξιοποιεί και διαχειρίζεται περιφερειακά, εθνικά και κυρίως Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Πλήθος έργων, δράσεων και προγραμμάτων έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται στα Ανώγεια και την ευρύτερη περιοχή και συμβάλλουν αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη.