Από τις εκδόσεις «ΠΕΚ – Πυξίδα της Πόλης» των Χανίων, κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο «Τα βρώσιμα χόρτα της Κισάμου» του γεωπόνου Κωνσταντίνου Σ. Χαρτζουλάκη.
Στο βιβλίο – άλμπουμ, όπως αναφέρουν σε ενημερωτικό σημείωμά τους οι Εκδόσεις, περιλαμβάνονται 60 βρώσιμα άγρια χόρτα που υπάρχουν στην Κίσαμο και ίσως σε πολλές περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας. Για κάθε φυτό αναφέρεται το κοινό όνομα, το επιστημονικό όνομα και η οικογένεια, η περιγραφή του (από μελέτες, περιγραφές και παρατηρήσεις), ο οικότοπος (από παρατηρήσεις και περιγραφές), τα συστατικά που περιέχει (από μελέτες και βιβλιογραφία), οι χρήσεις του στη διατροφή μας (από συνεντεύξεις, μελέτες, δημοσιεύσεις), οι ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό μας (από βιβλιογραφία και μελέτες), τα συνώνυμα όπου υπάρχουν (συνεντεύξεις, βιβλιογραφία) και φωτογραφίες (από προσωπική συλλογή).
«Στόχος του άλμπουμ είναι να γνωρίσουν οι νέοι και όχι μόνο, τις πολλές ευκαιρίες που μας παρέχει η φύση υπό τη μορφή υγιεινών και εύγευστων λαχανικών χωρίς να την καλλιεργήσουμε.
Να μάθουν ότι τα άγρια χόρτα περιέχουν συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας για τη διατήρηση της υγείας και μακροζωίας που σήμερα τεκμηριώνεται από πληθώρα επιστημονικών μελετών. Να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και να ευαισθητοποιηθούν στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, έτσι ώστε να περιχαρακώσουν και να διατηρήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κισάμου, μιας και η διατροφή αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας. Έτσι τα άγρια χόρτα να αποτελέσουν πηγή διατροφής και ασπίδα ζωής όχι μόνο για αυτούς αλλά και για τα παιδιά τους» αναφέρουν οι εκδόσεις «ΠΕΚ – Πυξίδα της Πόλης».
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του: «Σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στην διατροφή τους τα άγρια χόρτα ωμά ή μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Στην Κρήτη, που αναμφίβολα έχει ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χλωρίδες του κόσμου, η πλούσια σε βρώσιμα άγρια χόρτα χλωρίδα παρείχε πάντα στο κρητικό νοικοκυριό τη δυνατότητα να τα συμπεριλαμβάνει στη διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων…».
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης γεννήθηκε στην Κίσαμο Χανίων Κρήτης το 1952. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής της Αθήνας και κάτοχος διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εργάσθηκε από το 1980 μέχρι 2005 ως γεωπόνος-ερευνητής σε θέματα άρδευσης των καλλιεργειών στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά και από το 2006-2013 ως διευθυντής του. Μεταξύ άλλων, έχει δημοσιεύσει πολλές ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα σε εφημερίδες.