Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των συμβασιούχων, αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό, καλούνται άμεσα να πάρουν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της χώρας, ακολουθώντας κατά γράμμα τον νέο νόμο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων με τους υπάρχοντες εργαζόμενους έως τον Μάρτιο του 2018, με την προϋπόθεση ότι οι δήμοι θα τεκμηριώσουν ότι χωρίς αυτούς τους υπαλλήλους ο δήμος τους θα αντιμετωπίσει πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οι δήμοι επί της ουσίας αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να διαπιστώσουν την ακυρότητα των υφιστάμενων συμβάσεων, όσων εργαζόμενων δούλευαν στους δήμους έως και τις 7 Ιουνίου και να πραγματοποιήσουν νέες με τους ίδιους εργαζόμενους, με ισχύ ως τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.
Ταυτόχρονα οι δήμοι καλούνται να αποστείλουν τις προτάσεις τους για τον αριθμό των ατόμων που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων της χώρας έως και τις 31 Ιουλίου προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ.
Τα παραπάνω δεδομένα συζητήθηκαν χθες εκτενώς στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.
Οι δήμαρχοι του νησιού εξέφρασαν τους προβληματισμούς αλλά και τις απορίες τους για σημεία του νόμου, τα οποία παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ως απάντηση του υπουργείου στην ΚΕΔΕ, όπως λένε, παραμένουν αναπάντητα.
Μεγάλο ζήτημα φαίνεται πως αποτελεί για τους ίδιους το τι μέλλει γενέσθαι με τους δήμους που έχουν μεικτό σύστημα αποκομιδής, δηλαδή περιπτώσεις όπου εκτός από τα συνεργεία του δήμου υπάρχουν και ιδιώτες εργολάβοι. Και αυτό γιατί, όπως ανέφεραν, υπάρχει ασάφεια στον νέο νόμο σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ιδιωτικά συνεργεία.
Παράλληλα διάχυτος είναι ο προβληματισμός και σε οικονομικό επίπεδο με δεδομένο ότι οι δήμοι καταβάλλουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων της καθαριότητας από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, και σε καμία περίπτωση όπως ανέφεραν δεν επιθυμούν με δεδομένη και την οικονομική κρίση να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών.
Η κατάσταση είναι στα χέρια κάθε δημοτικού συμβουλίου, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η συνεδρίαση να επαναληφθεί με δεδομένες τις υπουργικές ασάφειες. «Επεξεργαστήκαμε με τους συναδέλφους τον νέο νόμο που ισχύει μετά και από τις διευκρινίσεις που έδωσε προς την ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών, όπως έχουμε ξαναπεί υπάρχουν ιδιορρυθμίες σε όλους τους δήμους και δεν είναι ένα ενιαίο καθεστώς. Υπάρχουν δήμοι που έχουν μεικτό σύστημα για εργολάβους και υπαλλήλους καθαριότητας και υπάρχουν δήμοι που είναι αμιγώς με εργολάβους ή αμιγώς μόνο με υπηρεσία καθαριότητας, όπως ο δήμος Ηρακλείου. Σε ιδιαίτερα περίεργη θέση είναι οι δήμοι που έχουν μεικτό σύστημα ή αποκλειστικά εργολάβο που κάνει την αποκομιδή και τη σάρωση. Η ΠΕΔ θα ξανασυνεδριάσει αν παραστεί ανάγκη διότι υπάρχουν ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα. Σε ότι αφορά τους υφιστάμενους συμβασιούχους στις υπηρεσίες καθαριότητας η κατά τον νόμο διαδικασία προϋποθέτει μια διαπιστωτική απόφαση περί ακυρότητας των μέχρι τώρα συμβάσεων των συμβασιούχων και εν συνεχεία επιτάσσει η μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα αποφασίζει όχι την επαναπρόσληψη ή την παράταση των συμβάσεων, αλλά την πρόσληψη πλέον των ίδιων ανθρώπων βάσει αυτών των συμβάσεων, όταν κρίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη παραμονής αυτών των ανθρώπων στις θέσεις εργασίας τους στους δήμους».
«Προσπαθούμε να διαχειριστούμε ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα το οποίο έσκασε στην καλοκαιρινή περίοδο, χωρίς να έχει φυσικά η αυτοδιοίκηση καμία ευθύνη γι’ αυτό. Μετά την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού το σύστημα των παρατάσεων των συμβάσεων των εποχιακών ανθρώπων της καθαριότητας θεωρήθηκε ότι είναι αυτοδικαίως άκυρο, μετά επακολούθησε η νομοθεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου δίνεται η δυνατότητα αρχικά να προχωρήσουμε σε πλήρωση των κενών θέσεων με ανθρώπους καθαριότητας ή και να κάνουμε αναπλήρωση αυτών των θέσεων με νέες αν φυσικά η οικονομική μας κατάσταση το επιτρέπει και μιλάω φυσικά για την ανταποδοτικότητα των δήμων και επιπλέον μέχρι να αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες από τους νέους προσληφθέντες το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου 2018 μπορούμε να κάνουμε νέες συμβάσεις πρόσληψης των ανθρώπων που απασχολούνταν στους δήμους μέχρι 7 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Αυτό είναι θέμα απλής πλέον πεπατημένης, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, αυτό είναι δεδομένο. Προσωπικά στον δήμο Ρεθύμνης έχω ζητήσει εδώ και αρκετές μέρες από τους συμβασιούχους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών να μας πουν αν προβλέπεται ή μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κανένα κείμενο και καμία απάντηση» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης.
Στο υπουργείο οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό μέχρι το τέλος Ιουλίου
Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως τόνισε ο Γιώργος Μαρινάκης, θα διαπιστωθεί η ακυρότητα των υπαρχουσών συμβάσεων και η σύναψη νέων με τους ίδιους συμβασιούχους εργαζόμενους έως και τον Μάρτιο του 2018. Σε ότι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ο δήμαρχος εξήγησε ότι υπάρχει παλαιότερο αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού συνολικά 34 ατόμων στην υπηρεσία καθαριότητας, το οποίο αίτημα όπως είπε, θα συμπληρωθεί με επιπλέον άτομα με βάση τα στοιχεία που θα δοθούν από την οικονομική υπηρεσία.
«Θα διαπιστώσουμε την ακυρότητα των άλλων συμβάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταγγέλλουμε ή απολύουμε και συγχρόνως κάνουμε τις άλλες συμβάσεις με τους νέους εργαζόμενους με καταληκτική ημερομηνία την ημερομηνία ανάρτησης των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ. Μέχρι τις 31/7 θα πρέπει να έχουμε στείλει το αίτημα μας για τις προσλήψεις στο υπουργείο. Ο δήμος Ρεθύμνου έχει ήδη κάνει τέτοιο αίτημα σε παρελθόντα χρόνο για 34 εργαζόμενους, θα συμπληρώσει το αίτημα αυτό ώστε κατά την εκτίμησή μου να περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται τώρα σε αριθμό και μου δίνεται η ευκαιρία να ζητήσω κάποιες ειδικότητες, ιδιαίτερα χειριστών και οδηγών που λείπουν από το σύστημα και των οποίων η απουσία είναι δυσαναπλήρωτη».
Αναπάντητα τα ερωτηματικά για τους δήμους που έχουν μεικτό σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων
Αναπάντητα παραμένουν σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τους δήμους εκείνους οι οποίοι εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους στην καθαριότητα έχουν συνάψει και συμβάσεις με ιδιώτες και αυτό γιατί ο νέος νόμος Σκουρλέτη, όπως λένε, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέπεται στους δήμους η ανάθεση του έργου καθαριότητας σε ιδιώτες. Το γεγονός αυτό όπως επισημαίνουν δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο τους δήμους.
Εμφανώς ανήσυχος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση μάς δίνει τη δυνατότητα στον τομέα της καθαριότητας να κάνουμε κάποιες προσλήψεις που θεωρούμε αναγκαίες. Δεν συμφωνώ όμως στο ότι ο αριθμός τον οποίο θα πρέπει να προβλέψουμε στους οργανισμούς των Δήμων έως και 31/7 θα πρέπει να είναι υποχρεωτικώς το σύνολο των αναγκών μας στην καθαριότητα. Ο κάθε Δήμος εδώ και αρκετά χρόνια έχει προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα μαζεύει τα απορρίμματα του και θα διατηρεί καθαρό το δήμο του, αυτός είναι και υπεύθυνος για τις χρεώσεις προς τον δημότη. Αυτό είναι και συνταγματικά κατακυρωμένο αναφέρεται ως αυτοτέλεια και αυτοδιοίκητο των δήμων και ο κάθε δήμος θα πρέπει με βάση τις ανάγκες του να προσδιορίσει αυτόν τον αριθμό και να μην είναι υποχρεωτικό και μόνο αυτό να γίνεται από δημοτικούς υπαλλήλους. Δεν μπορεί το κράτος να έρχεται να μάς υποχρεώσει οπωσδήποτε το σύνολο να εκτελείται από δημοτικούς υπαλλήλους, γιατί θα έχουμε πάρα πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Πέρα από τις συμβάσεις, οι οποίες είναι εν εξελίξει και τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα μέσα εκείνα που δεν διαθέτουμε και έχουμε καιρό να προσλάβουμε και επίσης υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που έχει σχέση με το κόστος. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αν γίνεται αποκλειστικά από τους δήμους, το κόστος θα είναι αυτό που θα είναι σήμερα. Το πιθανότερο είναι να αυξηθεί, καθώς θα είναι διαφορετικά τα κριτήρια με βάση τα οποία πρέπει να υπάρχει η χρέωση από τους παρέχοντες ιδιώτες παρόχους, είναι διαφορετικά τα κόστη και αυτά τα κόστη μετακινούνται στον πολίτη. Οι δήμοι πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα να είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες τους και το κόστος τους και όχι το κεντρικό κράτος.
Από τον τελευταίο νόμο δεν μας απαγορεύεται το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε και ιδιωτικά μέσα, όμως αυτό το πράγμα φαίνεται να περιορίζεται σε κάποιες εποχιακές ανάγκες και ευθαρσώς αναφέρει μέσα ότι αν δεν προβλέψουμε στους οργανισμούς μας το σύνολο εργαζομένων που χρειαζόμαστε στην καθαριότητα, προφανώς δεν θα έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε στη συνέχεια και σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα μας επιτραπεί να πάμε σε ιδιώτες για να το κάνουμε. Θα έπρεπε εφόσον αυτό καταστεί στην πραγματικότητα υποχρεωτικό να έχουμε τον χρόνο για να υπολογίσουμε σωστά τις ανάγκες μας και το κόστος, διότι εάν παραδείγματος χάριν ένας δήμος δεν έχει τις δυνατότητες να πληρώσει αυτούς τους ανθρώπους και να τους εξασφαλίσει αυτά τα μέσα που χρειάζονται, δεν μπορεί να το κάνει. Εδώ θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες, διαφορετικές ερμηνείες, αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις υπηρεσιών του κράτους και κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε αλαλούμ και σε προβλήματα».
Σε σχέση με το μεικτό σύστημα αποκομιδής που εφαρμόζεται στον δήμο Ρεθύμνου ο οποίος έχει αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή απορριμμάτων από την παλιά πόλη και την παραλία ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι κατά την εκτίμηση του η ρύθμιση αυτή του νόμου θα διορθωθεί. Ειδικότερα ανέφερε: «Η σύμβασή μας με τον εργολάβο λήγει τον Απρίλιο του 2019. Επιπλέον όμως θεωρώ ότι η ρύθμιση αυτή όπως έχει κατατεθεί ή θα διορθωθεί ή θα καταργηθεί διότι δεν είναι συνταγματική. Δεν είναι στον σκληρό πυρήνα του συντάγματος ότι πρέπει τα πάντα να είναι κρατικά, ούτε να γίνονται από μόνιμους υπαλλήλους, αλλιώς θα έπρεπε να κάναμε τα δημοτικά έργα μόνο με μόνιμους υπαλλήλους για όλες τις εργολαβίες που κάνουμε και αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα άλλο σύστημα που δεν προβλέπει το σύνταγμά μας. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει θέμα σε αυτήν την εργολαβία, γιατί δεν μπορεί με νόμο να καταργηθεί η σύμβαση γιατί θα πρέπει να αποζημιώσουμε τον εργολάβο και δεν νομίζω ότι το κράτος έχει κάποια εκατομμύρια να διαθέσει».