Την καθοριστική σημασία των παιδικών εμβολίων και πώς αυτά μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές επεσήμαναν παιδίατροι σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρία με θέμα «Η προσφορά των εμβολίων στην υγεία των παιδιών μας». Μια εκδήλωση που απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς και στόχο είχε την σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση από επιστήμονες για τα παιδικά εμβόλια, τους μύθους και τις αλήθειες για τη σημασία τους, ενώ οι παιδίατροι κλήθηκαν και απάντησαν σε ερωτήματα και απορίες των γονιών.
Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι παιδίατροι τονίζοντας πως τα εμβόλια έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα στη αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων και υποστήριξαν πως αυτά μπορούν να προστατέψουν παιδιά και ενήλικους από σοβαρές ασθένειες. Μέχρι σήμερα όπως ανέφεραν η εμβολιαστική κάλυψη στην χώρα για τα παιδιά φτάνει το 90-95%, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα σε «κλειστούς» πληθυσμούς όπως είναι οι Ρομά. Οι παιδίατροι εφιστούν την προσοχή τονίζοντας ότι όσο μειώνεται η εμβολιαστική κάλυψη αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης παλιών επικίνδυνων νοσημάτων.
Η Ελευθερία Παπαδοπούλου, παιδίατρος και πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Είναι η δεύτερη εκδήλωση που κάνουμε τη φετινή χρονιά σαν εταιρία, απευθυνόμενοι στο κοινό για τη σημασία των εμβολιασμών. Θεωρούμε πάρα πολύ επίκαιρο και σημαντικό να γίνει ένα τέτοιο άνοιγμα των παιδιάτρων προς τον κόσμο, να ενημερωθεί ο κόσμος, να μιλήσει μαζί μας, να θέσει ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τα εμβόλια και να μην απευθύνεται σε άτομα, στο διαδίκτυο, που οι πληροφορίες δεν είναι έγκυρες και δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Επιβεβαιώνουμε στο κόσμο ότι πρέπει να εμβολιάζει τα παιδιά του, τα εμβόλια είναι ασφαλή, κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει ανεμβολίαστο, κανένα δεν θα πρέπει να μένει εκτεθειμένο στις λοιμώξεις, να μην θεωρούμε ότι κάποια συνήθη νοσήματα δεν είναι ταυτόχρονα επικίνδυνα. Τα δείγματα επισημαίνουν ότι όσο μειώνεται το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού, κάτι που παρατηρούμε τη φετινή χρονιά στη χώρα μας, με την ιλαρά, αυξάνει τα κρούσματα νόσου. Τη φετινή χρονιά έχουμε επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας. Μέχρι τώρα υπολογίζονται γύρω στα 2.000 κρούσματα και έχουμε και 3 θανάτους εξαιτίας της ιλαράς. Αυτό σημαίνει πως όταν μειώνεται κάλυψη των εμβολίων και στα παιδιά και στους ενήλικες που πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί και αυτοί κατά τον εμβολιασμό τους προστατεύουν τους ευπαθείς πληθυσμούς. Όσο λοιπόν εμβολιάζεται ο πληθυσμός, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης παλαιών και ξεχασμένων νοσημάτων, όπως είναι η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα, ο κοκίτης. Νοσήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών ή ακόμα και να αφήσουν στο πέρασμά τους σοβαρές επιπλοκές, σοβαρή αναπηρία την οποία θα φέρει το παιδί για όλη την υπόλοιπη ζωή του».
Από την πλευρά της η Ελισάβετ Γιαννούση, παιδίατρος στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, επιμελήτρια Α μίλησε για τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα με την χρήση εμβολίων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με τη χρήση των εμβολίων έχουμε καταφέρει πάρα πολλά στον αναπτυγμένο κόσμο, στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να ανήκει στην ομάδα των χωρών αυτών. Τα εμβόλια είναι μια ιστορία πολλών χρόνων, πολλών αιώνων προσπάθειας. Από το 1700 έχει ξεκινήσει η ιστορία για να βρούμε εμβόλια για θανατηφόρες νόσους και με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οργανισμών που υποστηρίζουν οικονομικά το μαζικό εμβολιασμό έχουμε καταφέρει πάρα πολλά φτάνοντας στο «σήμερα». Έχουμε πετύχει ένα πολύ υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό στον παιδικό πληθυσμό που αγγίζει το 90-95% για τα πολύ μεταδοτικά νοσήματα όπως είναι η ιλαρά. Τα προβλήματα παραμένουν σε κλειστούς πληθυσμούς στην Ελλάδα, π.χ τους Ρομά, σε διάφορες ομάδες ατόμων που εξαιτίας φόβου ή κάποιας ιδεολογίας δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και βέβαια υπάρχουν κοιτίδες λοιμωδών ανά τον κόσμο. Εκεί προσανατολίζονται οι μεγάλοι αγώνες που δίνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Αυτές μας αφορούν γιατί οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι κάτι καθημερινό, όχι μονάχα για αναψυχή αλλά κυρίως για τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα».
Όπως εξήγησε η κ. Γιαννούση, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αντιθέτως θα πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη για να προστατεύει ο πληθυσμός: «Εμείς, πρέπει να μην εφησυχάζουμε και να προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό για να προστατεύσουμε και ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας ή λόγους ηλικίας. Επομένως στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σημείο στο οποίο πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε, να αυξήσουμε τη κάλυψη για τα εμβόλια όπως αυτό του τραχήλου της μήτρας για να προστατεύσουμε τη νέα γενιά από τα μακροχρόνια προβλήματα και να υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, όπως επισημαίνει συνεχώς και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Αυτή είναι η πάγια θέση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας».
«Στόχος η σωστή ενημέρωση»
Σε μείζον θέμα για τους παιδιάτρους αναδεικνύεται η παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους και αυτός όπως τόνισαν ήταν ένας από τους λόγους που διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις από την παιδιατρική εταιρία Κρήτης με στόχο να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε στο σύνολό τους οι γονείς να αντιληφθούν τη σημασία τους και να προχωρούν στον εμβολιασμό των παιδιών τους: «Δυστυχώς υπάρχουν γονείς οι οποίοι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να διατηρούν επιφυλάξεις για την προστασία και πρόληψη των εμβολίων, παρασυρόμενοι από φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή που κάποια στιγμή κυκλοφόρησαν και εν συνεχεία καταρρίφθηκαν αλλά κανένας δεν το θυμάται αυτό. Θυμόμαστε πάντα τη φήμη που κυκλοφόρησε. Ευτυχώς δεν είναι πάρα πολλοί. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα έλεγα να αναθεωρήσουν. Κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν όταν σώζονταν από το εμβόλιο ευλογία και έκαναν ουρές για να εμβολιαστούν. Τώρα εμείς έχουμε ξεχάσει τι είναι αυτά τα νοσήματα αλλά αυτά δεν μας ξεχνούν. Εξακολουθούν να υφίστανται ανά τον κόσμο. Αν δεν διατηρήσουμε τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού δεν θα κερδίσουμε τίποτα. Ο γονέας που ετοιμάζεται να πάει ταξίδι αναψυχής στη Μ. Ανατολή με το παιδί του δεν πρέπει δεν εμβολιαστεί για ηπατίτιδα Α; Αν πάει για δουλειά στη κεντρική Αφρική που είναι η κοιτίδα της μηνιγγίτιδας θα ρισκάρει και δεν θα εμβολιαστεί; Εμείς πλέον δεν συναντάμε καθημερινά λοιμώδη νοσήματα από τις παλιές ασθένειες, γεγονός που μας κάνει να ξεχνιόμαστε. Αυτό είναι λίγο εγωιστικό. Η τύχη δεν βοηθά πολύ».
«Δεν είναι κακό οι γονείς να ρωτούν και να μαθαίνουν, δεν θεωρώ κακό να αναζητούν πληροφορίες. Το ζήτημα είναι που αναζητούν τις πληροφορίες και τις γνώσεις αυτές. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν ποιες πηγές θα λαμβάνουν υπόψη τους. Καλό θα είναι για οποιαδήποτε απορία οι γονείς να απευθύνονται στους παιδιάτρους, στους επιστήμονες που είναι πραγματικά γνώστες των ζητημάτων αυτών. Να εμπιστεύονται τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους στους επιστήμονες και να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις ανεύθυνες πληροφορίες του διαδικτύου. Μην εμπιστεύονται λόγια του αέρα!» τόνισε η κα Παπαδοπούλου.
Η Χρυσούλα Περδικογιάννη, λέκτορας τους Πανεπιστήμιου Κρήτης, μίλησε για τους μύθους και τις αλήθειες σε σχέση με τον εμβολιασμό τονίζοντας πως μοναδικός στόχος είναι η σωστή ενημέρωση. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Υπάρχουν πολλές ανακριβείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Κάθε γονιός νοιάζεται για την υγεία του παιδιού του. Έχει δικαίωμα στη σωστή ενημέρωση. Οι παιδίατροι από την άλλη πλευρά έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους γονείς για οτιδήποτε τους απασχολεί. Με την επιστημονική μας γνώση προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε. Οι παιδίατροι οφείλουν να ακούν τους προβληματισμούς των γονιών, να συνομιλούν μαζί τους, να προσπαθεί να τους πείσει για τη χρήση και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Από την άλλοι οι γονείς οφείλουν να απευθύνονται και να εμπιστεύονται τους παιδιάτρους. Το μήνυμα είναι συζήτηση και εμπιστοσύνη. Σχετικά με τα εμβόλια μιλούν από μόνα τους. Μιλά η ιστορία τους, μιλά η αποτελεσματικότητά τους και πρέπει να γίνονται. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».