Μικροπολιτικοί χειρισμοί με μεγάλο εθνικό κόστος
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς στη διαχείριση του «Μακεδονικού».
Πήραν αιφνιδιαστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων επιδιώκοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Ν.Δ. ανάλογο με εκείνο του 1992-93. Δεν τα κατάφεραν, αντίθετα δημιουργήθηκε ζήτημα σε ό,τι αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.
Αντιμέτωπη με τη μεγάλη λαϊκή αντίδραση στις πρωτοβουλίες της η κυβερνητική ηγεσία προσπάθησε να εμφανίσει όσους πήραν μέρος στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σαν φασίστες, εθνικιστές, θρησκόληπτους, σκοταδιστές. Η επιθετική προπαγάνδα του Μαξίμου δεν μπόρεσε να κάμψει το φρόνημα των Ελλήνων και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει σχηματιστεί μια ευρύτατη πλειοψηφία η οποία απορρίπτει τις κυβερνητικές θέσεις και τις μεθοδεύσεις.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να βρίσκεται στην τελική φάση της συνεννόησης με τον κ. Ζάεφ για μια «λύση» που δεν έχει σχέση με τα καλώς εννοούμενα εθνικά συμφέροντά μας και θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.
Οι 180 της… ευρωπαϊκής επιτροπής
Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει δυναμική υπέρ των σχεδίων της η κυβερνητική ηγεσία επινόησε – και πρόβαλε μέσω της Αυγής – ανύπαρκτη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υπερψήφιση της συμφωνίας που διαπραγματεύονται Τσίπρας και Ζάεφ από την ελληνική Βουλή, με ειδική πλειοψηφία 180 ψήφων. Από εκεί που κατέβαινε στους δρόμους ο κ. Τσίπρας φωνάζοντας «Go back κυρία Μέρκελ» κατάντησε να μηχανεύεται παρεμβάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής σε εθνικό θέμα για να σπάσει την απομόνωσή του από τον ελληνικό λαό. Η ευρωπαϊκή επιτροπή βρίσκεται αυτή την περίοδο αντιμέτωπη με τις δυσκολίες του Brexit, τον κίνδυνο της ρήξης της Ιταλίας με την Ευρωζώνη, την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τις διαφορές απόψεων μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Μόνο στην αρρωστημένη πολιτική φαντασία του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του θα μπορούσε να υπάρξει εξωθεσμική παρέμβαση της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ένα εθνικό θέμα, στις συνθήκες που περιγράψαμε.
Η αλλαγή του σκηνικού
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης, γνωστός από την έκθεση που είχε στείλει σε αριστερούς, πράσινους και σοσιαλιστές συναδέλφους του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταγγέλλοντας σαν πράξη σκοταδισμού το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και σαν αντιδραστικούς όσους πήραν μέρος σε αυτό, διατυπώνει δημόσια την άποψη ότι η επικείμενη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Το μόνο που θα κάνει η συμφωνία, εάν τελικά υπάρξει, είναι να ρίξει ακόμη πιο χαμηλά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα. Η συμφωνία έτσι όπως παρουσιάζεται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν προβλέπει την αναθεώρηση του αλυτρωτικού Συντάγματος, δεν θέτει το θέμα της λεγόμενης μακεδονικής εθνότητας και απλά περιορίζεται σε μια σύνθετη ονομασία η οποία για την ελληνική πλευρά θα θεωρείται για όλες τις χρήσεις χωρίς να δεσμεύεται ουσιαστικά η πλευρά των Σκοπίων.
Μεγαλύτερο πρόβλημα
Αυτού του είδους η συμφωνία θα δημιουργήσει δυναμική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε.
Θα μεταφέρει το διπλωματικό βάρος από τα Σκόπια στην Αθήνα γιατί μέχρι σήμερα τα Σκόπια είναι που πρέπει να αποδείξουν ότι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα με την Ελλάδα για να ακολουθήσουν πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ενώ με τη μέθοδο Τσίπρα θα πρέπει η Αθήνα να αποδείξει την κακή διάθεση των Σκοπίων για να αποτρέψει τις δρομολογημένες, αρνητικές για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά μας, εξελίξεις. Ουσιαστικά θα έχουμε την ίδια αντιπαράθεση εφόσον δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που βρίσκονται στη ρίζα του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού, με τα Σκόπια να έχουν ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους σχέση έναντι της Ελλάδας.