Σε απόσταση λιγότερη των 20 χλμ. από το Ρέθυμνο βρίσκεται το χωριό Φυλακή Αποκορώνου, δυτικά 1,5 χλμ. της Επισκοπής και 50 χλμ. από τα Χανιά.
Η ονομασία Φυλακή προέρχεται από τα φυλάκια που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού Μουσέλα ή από τις φυλακές που υπήρχαν στο χωριό πριν αρκετά χρόνια, ως έδρα Νομού.
Με την ανακήρυξη του οργανικού Νόμου το 1867 από τους υπάρχοντες τρεις νομούς της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου), προστέθηκαν άλλοι δύο του Λασιθίου και των Σφακίων.
Η Φυλακή ορίστηκε ως έδρα του Νομού Σφακίων, αργότερα μεταφέρθηκε στη Βάμο.
Στη Φυλακή ήταν το Δικαστικό Μέγαρο και οι φύλακες, ερείπιά τους σώζονται και σήμερα.
Επίσης υπήρχαν πολλά καταστήματα, μ’ όλα τα επαγγέλματα (σωμαράς, μαραγκός, τσαγκάρης) και ιδιαίτερα φουρνάρηδες. Παρ’ ότι όλοι ζύμωναν τότε στα σπίτια τους, λειτουργούσαν τέσσερις επαγγελματικοί φούρνοι.
Η Φυλακή είχε μεγάλη κίνηση, ως έδρα νομού και υπηρεσιών, ενώ ζούσαν αρκετοί κάτοικοι εκεί.
Οι φυλακές αργότερα έκλεισαν, όπως και τα δικαστήρια, ο Νομός Σφακίων εντάχθηκε στο Ν. Χανίων, αλλά και στην επαρχία Αποκορώνου.
Στην απογραφή του Καστροφύλακα το 1577 αναφέρεται ως Φλακή με 58 κατοίκους και στην επόμενη του 1583 με 38 οφειλόμενες αγγαρείες και 5 προνομιούχες.
Στην Αιγυπτιακή απογραφή του 1834 με 25 Χριστιανικές οικογένειες και 4 Τούρκικες.
Το 1881 η Φλακή εντάχθηκε στον αγροτικό Δήμο Μαθέ με 206 χριστιανούς και 19 Τούρκους.
Το 1900 ανήκει στο Δήμο Γεωργιούπολης.
Το 1920 γράφεται για πρώτη φορά ως Φυλακή στο Δήμο Κάστελου με 69 κατοίκους.
το 1951 είναι έδρα ομώνυμης Κοινότητας στην οποία ανήκαν Κάστελος, Πάτηρα και τα Δράμια με 164 κατοίκους, ενώ αργότερα Φυλακή και Δράμια ήταν ίδια Κοινότητα.
Το 1971 με 96 κατοίκους, ενώ σήμερα 2013 έχει μόλις 35 κατοίκους και ανήκει στο Δήμο Αποκορώνου.
Ενοριακή εκκλησία, δίπλα στο σχολείο είναι η Αγ. Άννα (25 Ιουλίου), ακόμη υπάρχουν οι εκκλησίες: Αγ. Νικόλαος, Αγ. Νικήτας, Κοίμηση Θεοτόκου και Αγ. Παρασκευή.