Με ευχαρίστηση παρακολούθησε κάθε Ρεθεμνιώτης την είδηση ότι αναδείχθηκε ο εργολάβος για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων της παραλιακής οδού από το Δελφίνι μέχρι τις εκβολές Κουτσολίδη.
Επειδή συμβαίνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι και επί πολλά χρόνια τη χρήση-αξιοποίηση αυτών των πεζοδρομίων από τους πολίτες, καταθέτω μερικές προτάσεις την ύστατη στιγμή, με στόχο να γίνει το καλύτερο δυνατόν για τις εκατοντάδες των πολιτών που θα βαδίζουν και στο μέλλον σ’ αυτά τα πεζοδρόμια.
Α. Το βόρειο πεζοδρόμιο, το παράλληλο με την ακτογραμμή έχει γίνει στην πράξη χώρος για γρήγορο βάδισμα, το οποίο είναι βασικό στοιχείο διατήρησης της υγείας, όπως τονίζουν οι γιατροί, για όλες τις ηλικίες των ανθρώπων. Παράλληλα ο καθαρός αέρας, η αλμύρα της θάλασσας, η ομορφιά του υγρού στοιχείου, γαλήνιου ή κυματισμένου, προσελκύει γονείς με μικρά παιδιά για αναψυχή (με ή χωρίς καροτσάκι) σ’ αυτόν τον δώρο θεού τόπο.
Η αναβάθμιση, επομένως, οφείλει να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες και όχι να τις εμποδίζει. Με τη σημερινή μορφή του το βόρειο πεζοδρόμιο σαν να κατασκευάστηκε για να εμποδίζει-ανακόπτει τους περιπατητές και να κινδυνεύουν να κτυπήσουν τα παιδιά στα αιχμηρά φύλλα των φοινίκων, που περιορίζουν στο ελάχιστο τον διάδρομο.
Πρόταση: Το βόρειο πεζοδρόμιο να είναι όσο γίνεται πιο πλατύ. Σε κατάλληλα σημεία να διακόπτεται από παγκάκια και χώρους απόθεσης κάδων απορριμμάτων. Αυτοκίνητα να μπορούν να παρκάρουν όχι κάθετα αλλά παράλληλα προς τον άξονα του βόρειου πεζοδρόμιου. Δέντρα να φυτευτούν, όχι φοίνικες, αλλά υψηλόκορμα και βαρύριζα, που θα έχουν πλάγιους κλάδους, πιο ψηλά από τα δύο μέτρα και θα αντέχουν την αλμύρα. Στύλοι για φωτισμό να μην τοποθετηθούν, αν θέλομε ειλικρινά να προστατέψομε την ωοτοκία-αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας, η οποία φεύγει όταν δει φώτα. Το βόρειο πεζοδρόμιο να φωτίζεται έμμεσα από τους στύλους-φώτα του νότιου πεζοδρόμιου, με προσεκτική τοποθέτηση των βραχιόνων-φωτιστικών σημείων.
Β. Στο νότιο πεζοδρόμιο να μπορούν να παρκάρουν αυτοκίνητα, παράλληλα προς τον άξονα, να διευκολύνεται η ακίνδυνη πορεία των πεζών και ποδηλάτων και να φωτίζεται το νότιο και βόρειο πεζοδρόμιο από τους στύλους-φώτα του νότιου πεζοδρόμιου.
Γ. Για το πρόβλημα των κοπράνων των σκύλων προτείνω, μέχρι να εφαρμοσθεί ο κανονισμός που ισχύει για όλη την Ελλάδα, να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησής τους στις σχάρες των δέντρων του βόρειου πεζοδρόμιου, όπου θα «διαλύονται» από το νερό του ποτίσματος.
(Αυτό ως λύση ανάγκης στην άποψη: το μη χείρον βέλτιον).
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι φιλόλογος