Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση με τα οικονομικά του δήμου Ρεθύμνου. Οι περικοπές της τελευταίας πενταετίας στις κρατικές επιχορηγήσεις, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, η καθυστέρηση καταβολής τους από την πολιτεία, σε συνδυασμό με την επιφόρτιση των ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, χωρίς την παράλληλη χρηματοδότηση τους, αλλά και ο περιορισμός των εισπράξεων στα δημοτικά ταμεία έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση που με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε οικονομική αφαίμαξη.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι έντονα καθώς η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και συναντά διαρκώς νέα εμπόδια και αγκυλώσεις στην υλοποίηση του προγραμματισμού και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του, λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων της κεντρικής πολιτείας.
Την ίδια ώρα η οικονομική αδυναμία των ίδιων των δημοτών μεταφράζεται σε μη έγκαιρη εξόφληση των τελών ή άλλων υποχρεώσεων τους προς τους δήμους, που στερεί τακτικούς πόρους από τα δημοτικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες οικονομικές επιβαρύνσεις λόγω της αύξησης της φορολογίας, που εκτινάσσει στα ύψη τα έξοδά τους.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα τέλη ανταποδοτικότητας, δηλαδή αυτά της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, η αύξηση του Φ.Π.Α. στον δήμο Ρεθύμνου αύξησε κατά 450.000 ευρώ τα έξοδα του Δήμου και αυτό γιατί ο Φ.Π.Α εκτινάχθηκε από 13% σε 23% τόσο για την πληρωμή του εργολάβου καθαριότητας όσο και για τον ΧΥΤΑ Αμαρίου, όπως επίσης και για την εισφορά που κατέβαλλε ο Δήμος στο ταμείο δημοτικών υπαλλήλων από ιδίους πόρους, οφείλει τώρα βάσει νόμου να την καταβάλλει από τα ανταποδοτικά τέλη.
Η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, ωστόσο αναζητά τρόπους για να καλύψει τα νέα αυτά έξοδα αρχής γενομένης από την προσπάθεια περιορισμού των διαφυγόντων εσόδων του δήμου.
Για τον λόγο αυτόν, από τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι οι οποίοι επί σειρά ετών δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο σε ότι αφορά την καταβολή των δημοτικών τελών από τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κατοικιών και επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων και της διασταύρωσης των στοιχείων που έγινε από την οικονομική υπηρεσία του δήμου έχουν διαπιστωθεί σαράντα περιπτώσεις ακινήτων, επιχειρήσεων και κατοίκων με συνολικά 120.000 τετραγωνικά μέτρα τα οποία ουδέποτε δηλώθηκαν στη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος δεν έλαβε ποτέ στα ταμεία του το ποσό του δημοτικού τέλους που του αντιστοιχούσε. Πλέον οι λίστες βρίσκονται στα χέρια της ΔΕΗ, η οποία στον επόμενο λογαριασμό θα επιβάλλει το δημοτικό τέλος που τους αναλογεί.
Αξίζει να σημειωθεί ενώ και οι σαράντα ιδιοκτήτες των ακινήτων που προσήλθαν αυτοβούλως στην οικονομική υπηρεσία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους -μετά και τη σχετική ενημέρωση του δήμου -επωφελήθηκαν της έκπτωσης της τάξεως του 60%. Οι έλεγχοι συνεχίζονται ενώ ο Δήμος Ρεθύμνης υπολογίζει ότι με το πέρας των ελέγχων, θα προστεθούν πάνω από 1 εκατ. τ.μ. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας, όπως τονίζει σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών «θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και ισοκατανομή του βάρους της δαπάνης που πληρώνουν οι δημότες, ως ανταποδοτικά για την καθαριότητα, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με νέο εξοπλισμό, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας».
Αναλυτικά…
Έλεγχοι για περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων του Δήμου
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
• Μέχρι στιγμής η Οικονομική Υπηρεσία έχει διαπιστώσει 40 περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε 120.000 τ.μ. που μέχρι σήμερα δεν φαίνονταν πουθενά
• Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διαδικασία του ελέγχου, ενώ στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται ακόμα 60 ακίνητα
Με εντατικούς ρυθμούς η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου, συνεχίζει την προσπάθειά της για τον εντοπισμό των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων σε επιχειρήσεις και σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του μητροπολιτικού δήμου, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος όπως υποστηρίζει, στη μέχρι σήμερα ασυδοσία που επικρατεί, με αποτέλεσμα τα διαφυγόντα έσοδα από τα ταμεία του Δήμου να είναι τεράστια.
Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει μετά από σχετικό έλεγχο η Οικονομική Υπηρεσία, έχουν εντοπιστεί συνολικά 120.000 τ.μ. τα οποία ουδέποτε είχαν δηλωθεί που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν ανταπέδιδαν στον Δήμο το ποσό του τέλους που τους αναλογούσε. Πλέον ο Δήμος απέστειλε στη ΔΕΗ τον αριθμό των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε σαράντα επιχειρήσεις και κατοικίες και ο Δήμος Ρεθύμνου αναμένεται να ξεκινήσει να εισπράττει το τέλος που του αντιστοιχεί, ήδη από τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «μικροσκόπιο» της οικονομικής υπηρεσίας βρίσκονται ακόμα εξήντα περιπτώσεις που αυτή την περίοδο εξετάζονται, ενώ ελέγχονται και τα Ε9. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιπτώσεις αφορούν εκτάσεις τετραγωνικών μέτρων που δεν είχαν ποτέ δηλωθεί, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι οφειλέτες προσήλθαν έως το τέλος του έτους στην υπηρεσία, προκειμένου να διορθώσουν τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου τους, επωφελήθηκαν με έκπτωση της τάξεως του 60%.
Σε σχετικές δηλώσεις του για το θέμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης σχετικά με την εξεύρεση των αδήλωτων τ.μ. για τα Δημοτικά Τέλη και τον ΤΑΠ, προχωρά με αμείωτους ρυθμούς με στόχο την ολοκλήρωση του εγχειρήματος μέσα στο 2016.
Ήδη οι πρώτες 40 περιπτώσεις για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου και στάλθηκαν οι σχετικοί πίνακες στη ΔΕΗ, ώστε να διορθώσει τα στοιχεία της, προσθέτουν στο σύστημα περίπου 120.000 επιπλέον τ.μ.
Ο Δήμος Ρεθύμνης υπολογίζει ότι με το πέρας των ελέγχων, θα προστεθούν πάνω από 1 εκατ. τ.μ. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και ισοκατανομή του βάρους της δαπάνης που πληρώνουν οι δημότες, ως ανταποδοτικά για την καθαριότητα, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με νέο εξοπλισμό, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας».
Μειωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ λόγω αντικειμενικών αξιών
Οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φέρνουν μειώσεις στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και σε όλα τα πολεοδομικά πρόστιμα. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή προς τους Δήμους και τις άλλες αρμόδιες διευθύνσεις έτσι ώστε να αναπροσαρμόσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 τις τιμές για τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Ήδη ο Δήμος Ρεθύμνου έχει στείλει στη ΔΕΗ τη μείωση που προκύπτει στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και ο επόμενος λογαριασμός που θα φτάσει στα νοικοκυριά του Ρεθύμνου, αναμένεται να είναι μειωμένος και προσαρμοσμένος στις νέες αντικειμενικές αξίες.
«Ο ΤΑΠ θα υπολογίζεται πλέον βάσει της νέας αντικειμενικής αξίας της ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο που ηλεκτροδοτείται. Υπολογίσουμε ότι ένα ακίνητο περίπου 100 τ.μ. θα έχει μια μείωση σε ετήσια βάση 7 ευρώ», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Σπανουδάκης, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδρομική ισχύ του νόμου από τον Μάιο του 2015, ο Δήμος περιμένει αναλυτικές οδηγίες και εγκυκλίους από το αρμόδιο υπουργείο.
Εκτός όμως από το ΤΑΠ, νέοι υπολογισμοί πρέπει να γίνουν και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και για τις οφειλές που προκύπτουν από εισφορές σε χρήμα που υπολογίζονται βάσει της τιμής ζώνης κατά τον χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο δεδομένου ότι οι τιμές ζώνης λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό οφειλών που προκύπτουν από την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας (πολεοδομικά πρόστιμα, εισφορά σε χρήμα) καθώς και τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, η αναδρομική ισχύς από 21-5-2015 δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, δικαιώματα για απαιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εκ μέρους των υπόχρεων ή συμψηφισμού αυτών με άλλες απαιτήσεις οι οποίες υφίστανται.
Αναφορικά με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι Δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν στον διαχειριστή του δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) τις μεταβολές στις τιμές ζώνης εντός των ορίων της διοικητικής τους αρμοδιότητας, προκειμένου να ενσωματωθούν στο πληροφοριακό σύστημα και να καταγραφούν στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Αναλυτικά, ο ΤΑΠ υπολογίζεται ως γινόμενο των τετραγωνικών μέτρων που εκτείνεται η οικία, την τιμή ζώνης, τον συντελεστή παλαιότητας, τον συντελεστή ΤΑΠ που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 0,00035.
Οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν στον υπολογισμό ανά ενεργή παροχή, του ποσού της πίστωσης που τυχόν προκύπτει και την αποστολή του σχετικού αρχείου στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην ενημέρωση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να καταχωρισθούν οι αρμόζουσες εκπτώσεις στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα θα υπάρξει μείωση και στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε αυθαίρετα ή σε πολεοδομικές παραβάσεις καθώς θα υπολογίζονται βάσει της νέας τιμής ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Εάν η είσπραξη των προστίμων γίνεται από τις δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τότε θα πρέπει να αποσταλούν, από τους δήμους, τα αντίστοιχα ατομικά φύλλα έκπτωσης.
Για τις οφειλές που προκύπτουν από την εισφορά σε χρήμα από δημότες σε έργα που γίνονται στους ΟΤΑ και ζητείται η συμβολή των κατοίκων, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι πράξεις επιβολής και να προσαρμοστούν οι υπολειπόμενες δόσεις, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής να ακολουθήσει η διαδικασία επιστροφής των επιπλέον εισπραχθέντων ποσών, μετά από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.