Παραδοσιακές γεύσεις της κρητικής γης, ντόπια προϊόντα όπως το λάδι, το κρασί, το μέλι, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, χοχλιοί, φραγκόσυκο και ρόδι, καλλυντικά προϊόντα από αγνά βότανα του νησιού, αλλά και χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τη λαϊκή παράδοση παρουσιάζονται και φέτος στα σαράντα και πλέον περίπτερα που έχουν στηθεί από χθες στον δημοτικό κήπο Ρεθύμνου από παραγωγούς και χειροτέχνες του νησιού που συμμετέχουν στην 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Μια γιορτή που αναδεικνύει την κρητική γαστρονομία και τον πολιτισμό του νησιού, αφού εκτός από την έκθεση που θα λειτουργεί στον χώρο για τις επόμενες έξι μέρες θα υπάρχουν ταυτόχρονα πλούσια μουσικά, καλλιτεχνικά, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά δρώμενα στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες που αυτή την περίοδο κάνουν τις διακοπές τους στην πόλη μας. Συνταγές από κρητικές μαγείρισσες, μαθήματα μαγειρικής από διάσημους σεφ, ο κρητικός αμπελώνας, αλλά και ένα άκρως διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιδικό πρόγραμμα, συνθέτουν την καθημερινή ατζέντα της γιορτής.
Μουσική, χοροί, δρώμενα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα θα ολοκληρώνουν κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εμπειρία.
Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά από την Περιφέρεια Κρήτης-Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον Δήμο και το Επιμελητήριο εγκαινιάστηκε χθες παρουσία πλήθους κόσμου αρχών και φορέων από ολόκληρη την Κρήτη.
Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο επίσκοπος Μεσαωρίας Κύπρου Γρηγόριος. Ακλούθησε κέρασμα από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων «GRANT» με παρουσίαση μπουφέ από τους μαθητές της σχολής ενώ στη συνέχεια χορευτές από το Λύκειο Ελληνίδων διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους.
Ακλούθησε συναυλία αφιερωμένη στον πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής, τον αείμνηστο Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, με τους: Τσουρδαλάκη Γιάννη, Νικάκη Δημήτρη, Παυλάκη Γιαννη, Παπαδάκη Σπύρο ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία από τους Laou Laou.
«Το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας»
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ενίσχυση της κρητικής οικονομίας μέσα από το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και το πάντρεμα του με τον τομέα του τουρισμού.
Ειδικότερα ανέφερε: «Η 5η γιορτή που γίνεται στο Ρέθυμνο για την κρητική διατροφή που σηματοδοτεί μια προοπτική καθιέρωσης ενός θεσμού πολύ σημαντικού για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί η κρητική διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του κρητικού πολιτισμού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού και πολύ δυναμικό στοιχείο σε ότι αφορά το μέλλον της κρητικής οικονομίας, ιδιαίτερα του αγροδιατροφικού συμπλέγματος, είναι σημαντικοί παράμετροι για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Με την έννοια αυτή στον βαθμό που αυτή η εκδήλωση ενεργοποιεί παραγωγικές δυνάμεις του τόπου γύρω από το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και τις συνδέει με τον πολιτισμό είναι πολύ σημαντικό. Αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να βρουν μια συνέχεια και να ενταχτούν σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας μας αλλά και της Κρήτης ειδικότερα, με σκοπό να ενεργοποιήσουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, να προωθήσουν τα προϊόντα στον τουρισμό που είναι σημαντικό ζητούμενο για το επόμενο διάστημα αλλά συγχρόνως να βοηθήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις να εξάγουν αυτά τα πραγματικά ακριβά από κάθε πλευρά προϊόντα προς το εξωτερικό».
Παράλληλα ο κ. Παπαδεράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο σύνολο του ο επιχειρηματικός κόσμος σύντομα θα μπορέσει να ανακάμψει τονίζοντας πως είναι κρίσιμη και απαραίτητη η αξιοποίηση του πλούτου της χώρας: «Η ελληνική οικονομία κάνει μια προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι βρίσκεται στο τέλος αυτή η προσπάθεια για να περάσει από τη φάση της κρίσης στη φάση της ανάπτυξης. Ο ευρύτερος χώρος, η ευρωπαϊκή οικονομία και οι εξελίξεις στην Ευρώπη δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες θέλω να πιστεύω όμως ότι είμαστε σε θέση να τις ξεπεράσουμε, είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύω ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή και σε ότι αφορά τη συγκέντρωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων σε συγκεκριμένους τομείς μεταξύ των οποίων και ο αγροδιατροφικός τομέας μέσα από την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και πολύ περισσότερο την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας πιστεύω ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο για να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία. Για τa capital controls θέλω να πιστεύω ότι με την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος η οποία θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα οριστικοποιηθεί, θα φέρει και την οριστική άρση τους. Όμως το σημαντικότερο είναι να αφυπνιστούν οι παραγωγικές δυνάμεις για να επέλθει η ανάπτυξη» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια θα συνεχίζει να στηρίζει και να υποστηρίζει δράσεις που θα στοχεύουν στην ανάδειξη του πρωτογενή τομέα του νησιού και την εξωστρέφεια πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων: «Για μια ακόμα χρονιά Γιορτή Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο. Ένας θεσμός που έχει καταξιωθεί και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος. Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές, τους εκθέτες και εμείς από την πλευρά τη δική μας ως Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες για την προώθηση τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό με την προώθηση και του τουριστικού μας προϊόντος και ο συνδυασμός αυτός δίνει μια πρωτοπορία στην Κρήτη για εξωστρέφεια τόσο σε υπηρεσίες όσο και τα προϊόντα» είπε.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή μίλησε για τη Γιορτή του Ρεθύμνου σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη αφού συνδυάζει την κρητική διατροφή με την κρητική κουλτούρα και τον πολιτισμό: «Για 5η χρονιά και φέτος στην Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία της Περιφέρειας, του δήμου και του Επιμελητηρίου διοργανώνουμε τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Είναι μια εβδομάδα πολύ ζωντανή για το Ρέθυμνο διότι συνδυάζει πολλά πράγματα. Πρώτα-πρώτα υπάρχουν 40 εκθέτες η πλειοψηφία των οποίων από το Ρέθυμνο που έχουν προϊόντα της κρητικής γης πιστοποιημένα και τυποποιημένα για τα οποία η κρητική γη υπερηφανεύεται πάρα πολύ. Επίσης υπάρχουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την κρητική παράδοση και τον πολιτισμό που απευθύνονται τόσο στους ντόπιους, όσο και στους επισκέπτες μας και βεβαίως υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά που τους προσφέρουν όχι μόνο παιγνίδι και ώρες διασκέδασης αλλά τους μαθαίνουν μέσα από την παραδοσιακή παρασκευή των προϊόντων μας τι θα πει κρητική διατροφή και ποια είναι τα οφέλη της. Θέλω να ελπίζω ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα πάει καλά η γιορτή μας και να ευχηθώ του χρόνου να είμαστε περισσότεροι και να είμαστε όλοι πολύ καλύτερα» ανεφερε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι μια γιορτή που τιμά τον κρητικό παραγωγό, τα προϊόντα του, τον χειροτέχνη, τον καλλιτέχνη, τη λαϊκή παράδοση, τους μουσικούς και γενικά οτιδήποτε εξαιρετικό παράγεται στη γη μας και για το οποίο είμαστε υπεύθυνοι και έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε και να καταδείξουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και νομίζω ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία που είχαμε με τους δυο άλλους θεσμούς, την περιφέρεια Κρήτης-με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο ώστε όλοι μαζί οι φορείς να δείξουμε ότι έχουμε μια συλλογικότητα και αντιμετωπίζουμε με πολύ σοβαρότητα αυτή την υπόθεση. Με μεγάλη χαρά παρατηρώ μια αναβάθμιση και στην ποιότητα των εγκαταστάσεων και στις συμμετοχές, συνοδεύεται δε από ένα πλούσιο πρόγραμμα ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και αυτές τις έξι μέρες θα ‘ναι μια γιορτή για μας και τους επισκέπτες μας. Εύχομαι και του χρόνου να έχουμε τη δύναμη να το επαναλάβουμε και η πατρίδα μας να έχει πιο χαμογελαστούς πολίτες από ότι σήμερα».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης ανέφερε πως εκδηλώσεις όπως η γιορτή κρητικής διατροφής συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση των κρητικών επιχειρήσεων γεγονός πολύ σημαντικό όπως το χαρακτήρισε με δεδομένη την παρατεταμένη ύφεση. «Βλέπουμε ότι η γιορτή έχει μια σημαντική απήχηση στον κόσμο και δίνει μια μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις του τόπου μας για να μπορέσουν να αναδείξουν τα προϊόντα τους και σε επίπεδο διατροφής και σε επίπεδο χειροτεχνίας. Το γεγονός αυτό εν μέσω κρίσης είναι πολύ σημαντικό για τους επιχειρηματίες και τις συμφωνίες-συνεργασίες που θα γίνουν με τους ενδιαφερόμενους».
Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων
Η είσοδος στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής που ξεκινά κάθε απόγευμα στις 19:00 είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες και 2 ευρώ για τα παιδιά.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής:
Σάββατο 2 Ιουλίου
19:00
Με αρισμαρί και βότανα, βασιλικό και δυόσμο!!
Βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά, από το Κέντρο Πολιτισμικής Εκπαίδευσης ΜΟΥΣΑ. Επιστημονική Επιμέλεια και Οργάνωση: Βάσω Λίπα.
20:00
Η Αμαλία Κλάδου μαμά, νοικοκυρά, και παραγωγός γλυκών κουταλιού, μαρμελάδας και παραδοσιακών γλυκισμάτων, δημιουργεί τοπικές συνταγές με βασικά συστατικά παράγωγα προϊόντα του κρασιού.
Κυριακή 3 Ιουλίου
19:00 Με καρπούς της γης θα φτιάξω πρωινό και θα χορτάσω!!
Τα παιδιά ετοιμάζουν το δικό τους πρωινό με προϊόντα της κρητικής γης! Φορώντας το πιο πλατύ χαμόγελο και μια ποδιά κουζίνας τα παιδιά θα γίνουν για λίγη ώρα chef!! Αυτοσχεδιασμός και ποικιλία σε συνταγές κρύας κουζίνας.
Επιμέλεια – οργάνωση: Αερόστατο.
20:00
Ο γνωστός, ταλαντούχος pastry chef Διονύσης Αλέρτας, αποκλειστικός συνεργάτης του ομίλου MBS My Business School Κρήτης, θα μας παρουσιάσει γλυκές γευστικές και διαφορετικές συνταγές
Δευτέρα 4 Ιουλίου
19:00 Μια γιρλάντα… από την κουζίνα!!
Χειροτεχνίες για μικρά και μεγάλα παιδιά με υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Προτάσεις και ιδέες να γεμίσουμε δημιουργικά τον χρόνο με τα παιδιά μας αξιοποιώντας τα προϊόντα του τόπου μας και όχι μόνο! Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. Επιμέλεια – οργάνωση Κατερίνα Γιαβρίδη, Εικαστικός.
Careta – careta, παιχνίδια κατασκευές και τατουάζ
Το ίδιο απόγευμα… οι μικροί μας επισκέπτες θα γνωρίσουν πόσο φιλόξενες είναι οι παραλίες της Κρήτης για το πλασματάκι που λέγεται careta careta! Επιμέλεια: ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας
20:00 Φαγητό για καλό σκοπό
Η Κρητικιά food blogger Εύα Παρακεντάκη παρουσιάστρια της μαγειρικής εκπομπής Mama mia και η Αθηναία φίλη της Κωνσταντίνα Μαραγκουδάκη γνωστή στο διαδίκτυο ως Conna, μαγειρεύουν με ζωντάνια και κέφι εύκολες και γρήγορες συνταγές για το κοινό καλό. Τα πιάτα τους πωλούνται έναντι συμβολικού ποσού και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.