Πιο συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου κ. Γ. Τζωρτζάκης, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Γ. Ντισπυράκης, οι εκπρόσωποι από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας κ.κ. Αρ. Πανταζής και Μ. Μαλιωτάκης αντίστοιχα και από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Σελίνου ο κ. Γ. Μαρκατάτος και από την Ένωση Συνεταιρισμών Ιεράπετρας ο κ. Γ. Πανακομιχελάκης.
Οι αγρότες εξέφρασαν τις απόψεις αλλά και την αγωνία που έχει κυριεύσει τον παραγωγικό κόσμο της Κρήτης, όσον αφορά στην κατάρτιση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020 και διατύπωσαν το αίτημά τους για ένταξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο καθεστώς της Ενιαίας Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, δεδομένου του υψηλού κόστους της καλλιέργειας, του αυξημένου κόστους του πετρελαίου και άλλων έμμεσων δαπανών που καταλήγουν στην τιμή πώλησης του προϊόντος, άρα και στον καταναλωτή.
Ο κ. Τσαυτάρης εμφανώς ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις των Βρυξελών, αλλά και αφού ευχαρίστησε για το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτευχθεί με τον Κρητικό βουλευτή και τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου του νησιού μας, ενημέρωσε ότι: «ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση σε επίπεδο Κρατών- Μελών για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική με απόλυτη επιτυχία για την Ελλάδα. Η αρχική εντύπωση που υπήρχε ότι διακόπτονται οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις για την επόμενη περίοδο καταρρίπτονται. Οι επιδοτήσεις κατά την προηγούμενη περίοδο ανέρχονταν σε 19 δισ. ευρώ και 19 δισ. ευρώ θα είναι και για την επόμενη περίοδο 2014-2020. Και αυτό είναι μία επιτυχία και της δικής μας χώρας αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά». Διευκρίνισε μάλιστα ότι: «για πρώτη φορά σημειώνεται μία αύξηση στις επιδοτήσεις στον κλάδο της αλιείας κατά 40%».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην κατάρτιση της νέας ΚΑΠ, επισημαίνοντας: «η Ελλάδα είχε σημαντική συμβολή στην κατάρτιση της νέας ΚΑΠ. Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συμφωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζ. Μ. Μπαρόζο, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων σύγκλιση σε τρία επίπεδα. Σε επίπεδο χωρών, περιφερειών και ατόμων-παραγωγών και θα ακολουθήσουν τέσσερις εφαρμοστικοί κανονισμοί για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών αποφάσεων και που βεβαίως είναι ευτύχημα για την Ελλάδα, διότι το χειρισμό τους θα έχει ο πρωθυπουργός, καθότι η προεδρεία της Ε.Ε. περνά από τον Ιανουάριο του 2014 στην Ελλάδα».
Όσον αφορά στο αίτημα για ένταξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ενιαία Ενίσχυση, ο υπουργός ήταν θετικός και άφησε ανοιχτό «παράθυρο» ικανοποίησής του αιτήματος των αγροτών, ενώ τόνισε ότι «χρειάζεται αρκετή δουλειά και σωστή διαχείριση. Κρατήστε την κατανόηση και τη θετική στάση της Κυβέρνησης» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους αγρότες.
Ακόμη. από τον Λ. Αυγενάκη και τους εκπροσώπους των αγροτών, τέθηκαν ζητήματα όπως η φορολόγηση των παραγωγών, ειδικότερα η τήρηση βιβλίων και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, η λειτουργία του ΕΛΓΑ και η ρύθμιση οφειλών για το 2012 και υπήρξε η δέσμευση από όλες τις πλευρές για περαιτέρω συνεργασία.
Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δ. Μελά με τον οποίο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο «Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.».
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...