Έντονη ανησυχία επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού για την πορεία που θα έχει η σεζόν το 2016. Μετά από μια καλοκαιρινή περίοδο, που κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα καθώς το 2015 ξεπέρασε τις προβλέψεις, αφού διακινήθηκαν μέσω των ελληνικών αεροδρομίων σχεδόν 50 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων 9 εκατομμύρια μέσω των αεροδρομίων της Κρήτης, για τη νέα περίοδο οι τουριστικοί φορείς παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ο φόβος και η ανασφάλεια που βιώνουν οι Eυρωπαίοι πολίτες, μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα σε πρωτεύουσες κρατών της ΕΕ, λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τα καλοκαιρινά σχέδια τους με αποτέλεσμα οι προκρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία να έχουν «παγώσει».
Πολίτες από αγορές που παραδοσιακά επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και την Κρήτη, μέχρι στιγμής εμφανίζονται διστακτικοί και απρόθυμοι να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι εποχικές επιχειρήσεις και γενικότερα οι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο του τουρισμού να τηρούν στάση αναμονής, ευελπιστώντας πάντως ότι το «φρένο» στις κρατήσεις δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια δεν θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα εν όψει της τουριστικής περιόδου 2016.
Την ίδια στιγμή, άνθρωποι του κλάδου τονίζουν ότι η ανετοιμότητα της Ελλάδας σε σχέση με τη στελέχωση των ελληνικών προξενείων στην Μόσχα, θα αποτελέσει πλήγμα για τη νέα σεζόν, καθώς με τις δυσκολίες έκδοσης βίζας να παραμένουν, θεωρείται δύσκολο να καλυφθούν οι απώλειες που καταγράφηκαν πέρσι από την αγορά της Ρωσίας.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φορείς του Ρεθύμνου επισημαίνουν ότι απ’ όλες τις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφεται μείωση στις κρατήσεις, με εξαίρεση τη Γερμανία, που διατηρείται στα επίπεδα του 2015 με προοπτικές ανόδου το 2016.
Το στοίχημα για τους φορείς του Ρεθύμνου είναι η νέα σεζόν να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, κυρίως σε ότι αφορά την έναρξη και τη λήξη της, δηλαδή το διάστημα Απρίλιος-Μάιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, που ήταν ζημιογόνο για τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Αναλυτικά…
Μειωμένες οι τουριστικές κρατήσεις στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου
ΡΕΥΣΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ
• Τηρούν στάση αναμονής για τη ρωσική αγορά
Ρευστή παραμένει η εικόνα για τη νέα τουριστική περίοδο αφού τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι επιθέσεις τόσο στην καρδιά της Ευρώπης, όσο και στις άλλες περιοχές έχουν φρενάρει αισθητά και τις τουριστικές κρατήσεις με τους δυνητικούς επισκέπτες να εμφανίζονται διστακτικοί και απρόθυμοι και να αφήνουν στην άκρη τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών τους διακοπών. Την ίδια στιγμή η ανετοιμότητα της χώρας σε σχέση με τη στελέχωση των ελληνικών προξενείων στη Μόσχα και την ενίσχυση τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό, σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες, θα αποτελέσει πλήγμα για τη νέα σεζόν με δεδομένο ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο οποίος όπως υποστηρίζουν είναι δύσκολο να καλυφθεί ενώ εκτιμούν πως και οι προχθεσινές δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών για τη λήψη μέτρων είναι ετεροχρονισμένες.
Με τα δυο παραπάνω δεδομένα οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι, χωρίς όμως να χάνουν την αισιοδοξία τους, αφού θεωρούν πως είναι νωρίς για να βγάλουν συμπεράσματα. Ωστόσο το βέβαιον είναι ότι οι κρατήσεις είναι κατά τι λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο με όλες τις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν πτώση με εξαίρεση τη Γερμανία, η οποία διατηρείται στα περσινά επίπεδα με σοβαρές προοπτικές ανόδου.
Το στοίχημα ωστόσο για τους φορείς του Ρεθύμνου είναι η νέα σεζόν να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ιδίως σε ότι αφορά την έναρξη και τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, δηλαδή Απρίλιο-Μάιο και Οκτώβριο, καθώς το τρίμηνο αυτό τη χρονιά που μας πέρασε ήταν ζημιογόνο για τους επιχειρηματίες αφού κατέγραψαν μεγάλες απώλειες στις αφίξεις και τους τζίρους τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων του νομού Στράτο Μπερέτη, οι κρατήσεις μπορεί να έχουν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα ή να γίνονται με βραδείς ρυθμούς, ωστόσο η εικόνα τους δεν χαρακτηρίζεται απογοητευτική και σύμφωνα με τον ίδιο αυτό μπορεί να αντιστραφεί μιας και, όπως αναφέρει, ο προγραμματισμός των τουρ οπερέιτορς προσανατολίζεται στην αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 500.000 συνολικά για την Ελλάδα, κάτι που όπως λέει θα ωφελήσει και την Κρήτη.
Ειδικότερα, ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι κρατήσεις εξακολουθούν να είναι «παγωμένες», τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι λιγότερες σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, χωρίς όμως αυτό να μας ανησυχεί γιατί το ποσοστό είναι μικρό. Εξαίρεση αποτελεί η γερμανική αγορά η οποία βρίσκεται στα περσινά επίπεδα και ίσως και λίγο παραπάνω. Ο προγραμματισμός των πτήσεων για φέτος είναι για 500.000 θέσεις παραπάνω και πιστεύω ότι θα πάει καλά τελικά η σεζόν. Η Ισπανία πάει πολύ καλά στις κρατήσεις της καταγράφοντας αύξηση που ξεπερνά το 30% κάτι που ενδεχομένως ωφελήσει και την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Κρήτη. Γενικά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, θεωρώ ότι θα πάμε καλύτερα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού Μανόλης Τσακαλάκης υποστήριξε: «Οι κρατήσεις είναι «παγωμένες» και δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη κινητικότητα. Με όλα αυτά τα γεγονότα που γίνονται το τελευταίο διάστημα είναι λογικό και επόμενο κανείς να μην ασχολείται με τις διακοπές του. Ο κόσμος φοβάται και νιώθει ανασφαλής. Περιμέναμε τόσο καιρό να αναστραφεί το κλίμα και μετά τη χθεσινή επίθεση τα πράγματα είναι εκ νέου δύσκολο και το τοπίο είναι ομιχλώδες για τον ελληνικό τουρισμό. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε».
Ερωτηματικό παραμένει η αγορά της Ρωσίας
Εν τω μεταξύ, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί για τον τουρισμό η αγορά της Ρωσίας. Οι απώλειες που καταγράφηκαν την περυσινή χρονιά, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες έκδοσης της βιομετρικής βίζας από τα ελληνικά προξενεία λόγω υποστελέχωσης, η οποία ωστόσο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εισροή Ρώσων στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο. Την ίδια ώρα το ρούβλι έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό δημιουργώντας εκ νέου επιφυλάξεις και προβληματισμό στους τουριστικούς παράγοντες.
Η προχθεσινή απάντηση μέσω σχετικού εγγράφου του αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προανήγγειλε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των ελληνικών προξενείων αλλά και την προμήθεια τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας δεν καθησυχάζουν παρά λίγο τους εμπλεκόμενους του κλάδου, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι ενέργειες αυτές θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί από το καλοκαίρι. Ευελπιστούν ωστόσο έστω και τώρα να μπορέσει η χώρα να επωφεληθεί από τη ρώσικη αγορά με δεδομένο ότι η Κρήτη στο παρελθόν τουλάχιστον αποτελούσε έναν αγαπημένο και δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους και μάλιστα για επισκέπτες υψηλού εισοδήματος.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Στράτος Μπερέτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ανήσυχοι σε ότι αφορά την αγορά της Ρωσίας. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει πάρα πολύ σε σχέση με το ευρώ και δεν ξέρω τι θα γίνει με τους Ρώσους. Από την άλλη η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες στο θέμα της έκδοσης βιομετρικής βίζας. Λένε στο υπουργείο ότι θα κάνουν κάτι όμως από τα λόγια μέχρι την πράξη, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Χάνεται πολύτιμος χρόνος. Έπρεπε να ήμασταν ήδη έτοιμοι. Από την άλλη μπορεί να μην είναι πολύ αργά, αλλά χάνεται καλός ποιοτικός τουρισμός που θα ‘θελε να προγραμματίσει τις διακοπές του. Βέβαια μπορεί να την προλάβουμε μέρος της ρώσικης αγοράς απλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το υπουργείο Εξωτερικών και το κράτος έπεται των εξελίξεων».
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλάκης είπε: «Αυτές οι κινήσεις έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί από το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών. Ελπίζουμε ότι την ύστατη στιγμή θα κάνουν κάτι. Πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 650.000 Ρώσοι, το 2013 είχαν έρθει 1.5 εκ. Ρώσοι. Με την υποδομή που έχουμε σήμερα στα προξενεία μας και με δεδομένο ότι πλέον χρειάζονται βιομετρική βίζα οι Ρώσοι τα προξενεία δεν μπορούν να εκδώσουν παραπάνω από 300.000 βίζες. Αντιλαμβάνεστε πόσες απώλειες θα έχουμε. Πρέπει να λάβουν επιτέλους μέτρα σοβαρά και ουσιαστικά προς όφελος του ελληνικού τουρισμού».
Εννέα εκατομμύρια επιβάτες από τα αεροδρόμια της Κρήτης το 2015
Ρεκόρ επιβατικής κίνησης σημειώθηκε το 2015 στα ελληνικά αεροδρόμια αφού πάνω 49 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν το δωδεκάμηνο αυτό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών του 2015 έφθασε τα 49,2 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση 10,3% σε σχέση με το 2014 όταν είχαν διακινηθεί 44,6 εκατομμύρια επιβάτες.
Επίσης, το διάστημα αυτό καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 5,3% και στο σύνολο των πτήσεων. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασε τις 437.379 (από τις οποίες 183.334 εσωτερικού και 254.045 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με το 2014 όταν είχαν πραγματοποιηθεί 415.250 πτήσεις.
Όσον αφορά τον τελευταίο μήνα του χρόνου, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ, διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 1,92 εκατομμύρια επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014.
Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για το δωδεκάμηνο του 2015 καταγράφεται στα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Χανίων.
Συγκεκριμένα, από το αεροδρόμιο της Αθήνας διακινήθηκαν 18,02 εκατομμύρια επιβάτες, από το Ηράκλειο 6,13 εκατομμύρια, από τη Θεσσαλονίκη 5,59 εκατομμύρια, από τη Ρόδο 4,57 εκατομμύρια και από τα Χανιά 2,75 εκατομμύρια.
Σχολιάζοντας την επιβατική και αεροπορική κίνηση του 2015, ο διοικητής της ΥΠΑ Κωνσταντίνος Λιντζεράκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2015 ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις καταφέραμε και διακινήσαμε με ασφάλεια μέσω των ελληνικών αεροδρομίων σχεδόν 50 εκατ. επιβάτες, γεγονός πρωτόγνωρο για την ιστορία της πολιτικής αεροπορίας της χώρας μας. Το αξιοζήλευτο αυτό ρεκόρ επιβατικής κίνησης ισοδυναμεί και με σημαντικό οικονομικό όφελος για τα δημόσια έσοδα. Η ΥΠΑ εργάζεται και θα εξακολουθεί να εργάζεται ώστε το 2016 να διακινηθούν ακόμη περισσότεροι επιβάτες».