Μέρος Πρώτο
1. Εισαγωγικές έννοιες και γενικές επισημάνσεις
1.1. Στο τέλος της δεκαετίας του 50 γεννήθηκαν δύο τομείς επιστημονικής έρευνας:
α) ο Σχεδιασμός των Μεταφορών και β) η Κυκλοφοριακή Τεχνική.
Για μία γενική διάκριση αυτών των δύο κλάδων έρευνας, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι: Ο Σχεδιασμός των Μεταφορών ερευνά τα προβλήματα μεταφορών και κυκλοφορίας σε μία περιοχή και διαμορφώνει προτάσεις για τη διαχρονική κατά το δυνατόν αντιμετώπισή τους (δηλαδή ερευνά σε βάθος και προτείνει επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα ώστε οι λύσεις που θα επιλέγονται να είναι όσο το δυνατόν μονιμότερες), ενώ η Κυκλοφοριακή Τεχνική μελετά εκείνα τα έργα που θα επιλύουν άμεσα και δραστικά αλλά για μικρό κατά κανόνα βάθος χρόνου, συγκεκριμένα προβλήματα, ειδικά στον τομέα των οδικών μεταφορών.
Για να γίνει καλύτερα κατανοητή αυτή η διάκριση, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στο παράδειγμα του διπλού προβλήματος του ΒΟΑΚ:
Από τη μια μεριά είναι απόλυτη ανάγκη (όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω) να αναβαθμιστεί σε κλειστού τύπου αυτοκινητόδρομο (έργο που θα απαιτήσει τουλάχιστον εικοσαετία για να ολοκληρωθεί), από την άλλη όμως θα πρέπει να γίνουν τώρα έργα στον υφιστάμενο άξονα για την δραστική μείωση έως εξάλειψη του φόρου αίματος που πληρώνουν όσοι χρησιμοποιούν αυτό το δρόμο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε επιπλέον ότι υφίσταται και μία τεράστια διαφορά στους πληθυσμούς των δύο νησιών: 623.000 άτομα κατοικούν μόνιμα στην Κρήτη έναντι 250.000 της Κορσικής (όσοι περίπου είναι οι κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου) χωρίς να υπολογίσουμε την τουριστική περίοδο όπου ο πληθυσμός αυξάνεται τουλάχιστον δύο φορές. Δηλαδή οι φόρτοι που υπηρετεί το βασικό οδικό δίκτυο της Κρήτης είναι πολλαπλά μεγαλύτεροι από αυτούς της Κορσικής. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι τέσσερα λιμάνια αυτού του νησιού είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη Μασσαλία ενώ πρακτικά μόνο δύο συνδέουν την Κρήτη με τον Πειραιά, καταλήγουμε επίσης στο συμπέρασμα της ανάγκης για ταχύτερη κατά το δυνατόν πρόσβαση σ’ αυτά τα λιμάνια (αλλά και στα αντίστοιχα αεροδρόμια) πληθυσμιακών κέντρων όπως είναι το Ρέθυμνο, ο Άγιος Νικόλαος, η Σητεία και η Ιεράπετρα, αλλά και εκείνοι οι οικισμοί οι οποίοι κατά την τουριστική περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τον πληθυσμό τους όπως είναι για παράδειγμα τα Μάλλια, ο Καβρός και η Αγιά Γαλήνη.
1.2. Το πρόβλημα των μεταφορών δεν αντιμετωπίζεται πια σαν πρόβλημα της μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών από ένα σημείο σε κάποιο άλλο. Η αντιμετώπισή του επεκτείνεται στις επιπτώσεις που θα έχει στο ευρύτερο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής λειτουργίας του. Ενδιαφερόμαστε δηλαδή όχι μόνο για το πώς θα μεταφέρουμε πιο πολλούς επιβάτες ασφαλέστερα ταχύτερα και πιο άνετα, αλλά κυρίως για το πώς θα διαφυλάξουμε τη ζώνη επιρροής των διαδρόμων μεταφοράς, από τις αρνητικές επιπτώσεις της κίνησης των μεταφορικών μέσων (το θόρυβο, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη διάσπαση του οικιστικού χώρου, τον τραυματισμό ή την αλλοίωση κάποιου οικοσυστήματος κλπ). Γίνονται πλέον προσπάθειες για την αξιολόγηση των νέων έργων με βάση όχι μόνο το κόστος κατασκευής, χρήσης και συντήρησης ενός έργου, αλλά και το γενικότερο κοινωνικό κόστος που θα προκύψει από τη λειτουργία του.
Παρατήρηση τρίτη: Το έργο υποτίθεται ότι έπρεπε να παραδοθεί μέχρι τις 8 Γενάρη του 2014. Μήπως θα πρέπει Δήμος Αγίου Βασιλείου και Περιφέρεια να κάνουν αυτοψία για να δουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πέντε μήνες μετά από αυτή την ημερομηνία;
Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι το κόστος κατασκευής του υπό συζήτηση οδικού τμήματος δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι επιπλέον περιβαλλοντικό και κοινωνικό. Με την προσθήκη των ανεπίτρεπτων καθυστερήσεων ολοκλήρωσης του έργου (πράγμα που σημαίνει φθορές αυτοκινήτων αλλά και παρατεταμένη ρύπανση της ατμόσφαιρας), θα έχουμε την πλήρη εικόνα για το κοινωνικό του κόστος (χωρίς να συνυπολογίσουμε ενδεχόμενα θανατηφόρα δυστυχήματα εξαιτίας της αναβάθμισής του). Αντιλαμβάνεται πλέον κανείς ότι το μέγιστο χρονικό κέρδος τριών λεπτών όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε πλήρη λειτουργία αυτό το τμήμα, είναι μάλλον ευτελής δικαιολογία για την κατασκευή του.
Για το πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα αξιολόγησης του κοινωνικού κόστους λειτουργίας ενός έργου, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ένα άλλο παράδειγμα, το γνωστό πρόβλημα των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ):
Για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου (που θα αποτελείται για παράδειγμα από πέντε ανεμογεννήτριες), απαιτείται η κατασκευή ενός δρόμου μέσω του οποίου θα μεταφερθούν τα θηριώδους μεγέθους και βάρους τμήματα αυτών των μηχανών παραγωγής ενέργειας. Αυτός ο δρόμος θα πρέπει να έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές αντοχής στην καταπόνηση από τη συγκεκριμένη βαριά κυκλοφορία. Παράλληλα θα απαιτηθεί κατά κανόνα να περάσει διαμέσου προστατευόμενων περιοχών αφού οι κορυφές λόφων και βουνών είναι τα καλύτερα σημεία για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Και το πιο σημαντικό, αυτός ο δρόμος δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ως μέρος ενός ευρύτερου οδικού δικτύου. Αν προσθέσουμε και τους αναπόφευκτους φόνους των μεγάλων ορνέων εξαιτίας της λειτουργίας τους αλλά και την καταστροφή της χλωρίδας στην περιοχή εγκατάστασής τους, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το τελικό άθροισμα κόστους κατασκευής και κόστους λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου μπορεί να είναι παρ’ ελπίδα ιδιαίτερα αρνητικό.
Αυτή η διαπίστωση απλοποιεί σημαντικά το πρόβλημα αναβάθμισης των συστημάτων μεταφοράς στο νησί μας, αφού οι εσωτερικές μετακινήσεις είναι κατά σχεδόν 100% χερσαίες ενώ οι εξωτερικές συνδέσεις, είναι απολύτως θαλάσσιες και εναέριες.
(Όπως όμως θα δούμε πιο κάτω, όχι μόνο είναι δυνατόν αλλά και επιβάλλεται να γίνει συνδυασμός χερσαίων με θαλάσσια μεταφορικά μέσα σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Οι λόγοι που επικαλούμαστε για την εφαρμογή τέτοιων λύσεων είναι και οικονομικοί φυσικά, αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος αυτού του νησιού.)
Ανεξάρτητα όμως από τη λύση που θα θελήσουμε να δώσουμε στο κυκλοφοριακό της Κρήτης, ας μη μας διαφεύγει ούτε μια στιγμή το γεγονός ότι ο υφιστάμενος ΒΟΑΚ δολοφονεί σήμερα και δεν θα σταματήσει να δολοφονεί ούτε επειδή πρόκειται να αναβαθμιστεί σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, ούτε επειδή μπορεί να κατασκευαστεί μελλοντικά μια σιδηροδρομική γραμμή.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι πρέπει μαζί με τα έργα για μείωση των ατυχημάτων στον σημερινό βόρειο άξονα, να αρχίσουν συντονισμένα και σε μεγάλη έκταση τα έργα μετατροπής του ΒΟΑΚ σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Ειδάλλως θα χρειαζόμαστε μια γεμάτη μέρα για να διανύσουμε με στοιχειώδη ασφάλεια την απόσταση Χανιά-Ηράκλειο για παράδειγμα, όταν η αύξηση των φόρτων κατά την τουριστική περίοδο, θα δημιουργεί συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης στον υφιστάμενο δρόμο.
Να το πούμε αλλιώς: Τα πιο ασφαλή τμήματα του σημερινού ΒΟΑΚ (αν αφαιρέσουμε τις παρακάμψεις των τριών μεγαλύτερων πόλεων), είναι αυτό από Παχειά Άμμο μέχρι Σητεία και εκείνο από Λινοπεράματα μέχρι Ρογδιά επειδή εξαιτίας του έντονου αναγλύφου εφαρμόστηκαν για λόγους οικονομίας ιδιαίτερα κλειστές καμπύλες στις στροφές. Αυτές οι καμπύλες υποχρεώνουν τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες κυκλοφορίας απόλυτα ασφαλείς για τους χρήστες (30 έως 40χλμ/ω).
2. Οι μελέτες σχεδιασμού του οδικού μας δικτύου
2.1. Στην προ εικοσαετίας Εθνική έρευνα προέλευσης-προορισμού της οδικής κυκλοφορίας (ΥΠΕΧΩΔΕ 1993) με στόχο τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των οδικών μεταφορών, δεν είχε συμπεριληφθεί η Κρήτη.
Πέντε χρόνια μετά, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (αναγνωρίζοντας την ανάγκη επέκτασης της παραπάνω έρευνας και στην Κρήτη), προκηρύσσει δύο μελέτες:
α) Τη μελέτη “Έρευνα και Απογραφή Προέλευσης-Προορισμού στην Κρήτη και Προβλέψεις Κυκλοφορίας έως το 2.020”
β) Τη μελέτη “Αξιολόγηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης”
Η πρώτη μελέτη ανατέθηκε στην εταιρεία TRADEMKO E.E. και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2.000, ενώ τη δεύτερη εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής) και την παρέδωσε στο παραπάνω Υπουργείο το Σεπτέμβριο του 1.999 .
Αυτές οι μελέτες είχαν στόχο τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων για τον μελλοντικό σχεδιασμό του οδικού δικτύου της Κρήτης, τον προγραμματισμό των αντίστοιχων έργων και την ένταξή τους σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Αντίστοιχα στην παράκαμψη Ρεθύμνου, προβλέπεται ΕΜΗΚ 20.500 ΜΕΑ για το 2.010 και 38.000 ΜΕΑ για το 2.020.
Αντί να διενεργήσουμε νέες μετρήσεις, θα χρησιμοποιούμε την προ εικοσαετίας εικονική πραγματικότητα (αν δηλαδή τη χρησιμοποιούμε), και αυτό το πράγμα το ονομάζουμε σχεδιασμό και όραμα.
Εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια είναι εγκατεστημένο μόνιμα στην Κρήτη δίκτυο βροχομετρικών σταθμών για την εξέταση των ετήσιων και μηνιαίων διακυμάνσεων στις βροχοπτώσεις το οποίο μάλιστα πυκνώνει συνεχώς με νέους σταθμούς.
Για ζητήματα όμως σαν αυτό της ολοκλήρωσης ενός συστήματος κυκλοφορίας και μεταφορών που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της Κρήτης, συντάσσονται εκθέσεις ιδεών από ημιμαθείς έως αμαθείς πολιτικούς, (επαγγελματίες ή μη), τις οποίες, βάζοντας και λίγο αλάτι εμπειρισμού βαφτίζουν σχεδιασμό και όραμα, τρομάρα μας.
3. Το οδικό δίκτυο στην Κρήτη και ειδικά στο Ρέθυμνο
Θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά την σημαντική μείωση των ατυχημάτων στα τμήματα αυτά (το ποσοστό μείωσης φθάνει για την παράκαμψη του Ηρακλείου στο 80%), η κατασκευή για λόγους οικονομίας μονού στηθαίου για το διαχωρισμό της κυκλοφορίας (μονού New Jersey ή μονού μεταλλικού στηθαίου χωρίς πρόβλεψη νησίδας για φύτευση), δεν απαλείφει κατά τις νυχτερινές ώρες τις επικίνδυνες για ατυχήματα συνθήκες κυκλοφορίας εξαιτίας της μειωμένης ορατότητας των οδηγών (αφού τους “τυφλώνουν” προφανώς τα φώτα των αντίθετης κίνησης οχημάτων).
3.2. Η μελέτη του Ε.Μ.Π. (1.999) για την αξιολόγηση του σημερινού ΒΟΑΚ αφού κατέγραψε επακριβώς με ειδικά μηχανήματα την γεωμετρία του υφιστάμενου δρόμου και πήρε υπόψη τις αυξητικές τάσεις στους φόρτους κυκλοφορίας αλλά και τα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων εξαιτίας της γεωμετρίας του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο δρόμος είναι ανάγκη να μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο κλειστού τύπου. Προτάθηκαν μάλιστα και ταχύτητες μελέτης:
Για το τμήμα από το Καστέλλι μέχρι τον Άγιο Νικόλαο 80 χλμ/ω και για το τμήμα από Άγιο Νικόλαο μέχρι Σητεία 70 χλμ/ω. Μάλιστα, όλες οι ειδικές μελέτες οδοποιίας για μετατροπή του ΒΟΑΚ τμηματικά σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν αυτές τις ταχύτητες μελέτης.
3.3. Το 2.001 ανατέθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην εταιρεία ΤΟΠΠΟΣ ΑΕ μελέτη για τον προσδιορισμό επικίνδυνων θέσεων του ΒΟΑΚ. Επιπλέον, ήταν υποχρέωση της εταιρείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2.004, να προτείνει ταχύρρυθμες φθηνές λύσεις στα επικίνδυνα σημεία, που θα βελτίωναν την ασφάλεια κυκλοφορίας αυτού του δρόμου. Η μελέτη που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2.003, εφαρμόστηκε ως προς τον μεγαλύτερο όγκο των προτάσεών της. Παρ’ όλα αυτά ο ΒΟΑΚ συνεχίζει να δολοφονεί και αυτό οφείλεται κατά την κρίση μου στο γεγονός ότι αυτός ο δρόμος έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του για ταχύτητες περί τα 70χλμ/ω που είναι απόλυτα ικανοποιητικές έως υπερβολικές για οχήματα της δεκαετίας του 60. Όμως τα γεωμετρικά μεγέθη που εφαρμόσθηκαν επιτρέπουν ταχύτητες ακόμη και άνω των 100χλμ/ω στα σημερινά εξελιγμένα επιβατικά οχήματα. Άρα για να πάψει να σκοτώνει ο ΒΟΑΚ, πρέπει από σήμερα να υποβαθμιστεί σε δρόμο που θα επιτρέπει ταχύτητες ει δυνατόν κάτω από τα 50χλμ/ω. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα δραστικά μέτρα όπως, μείωση του πλάτους της διατομής, πυκνή διάταξη κόμβων (κυκλικών κατά προτίμηση) με εγκατάσταση ταυτόχρονα του κατάλληλου φωτισμού, ‘σπάσιμο’ των μεγάλων ευθυγραμμιών κλπ.
3.4. Ο Νότιος Οδικός Άξονας του νησιού (ΝΟΑΚ) προέκυψε μάλλον ως αντιπρόταση όσων κατοικούν και εργάζονται σε (δυνάμει ή δυναμικούς) τουριστικούς οικισμούς του Κρητικού Νότου και λιγότερο ως ανάγκη ολοκλήρωσης ενός πλήρους κυκλώματος κυκλοφορίας στην Κρήτη. Φυσικά αυτές οι φωνές (αν εξαιρέσουμε τον Νότο του Νομού Ηρακλείου) είναι περίπου αμελητέες από την πελατειακή άποψη. Αντίθετα, η κατασκευή πλήρους ΝΟΑΚ θα δυσαρεστούσε προφανώς τους πολυπληθείς ψηφοφόρους των βορείων παραλίων που ζουν άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό.
Η προφανής αδιαφορία των διοικούντων για την αποκατάσταση κάποιας ισορροπίας στην σχέση ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου, έχει οδηγήσει στην κατασκευή ορισμένων τμημάτων του ΝΟΑΚ στο Νομό Ηρακλείου ενώ το πολύ μεγαλύτερο μέρος του είναι σχέδια επί χάρτου ή τμήματα του ούτως ή άλλως υποβαθμισμένου επαρχιακού δικτύου του νησιού όπως είναι για παράδειγμα το οδικό τμήμα Ιεράπετρα – Μακρυγιαλός.
Όσο για την ανάπτυξη που προτείνεται από αυτόν τον πολιτικό χώρο (την αριστερά εννοώ χωρίς προθέματα ή επιθέματα), αυτή έχει να κάνει με την παραγωγή ενέργειας που δεν θα καταστρέφει κάποιο άλλο μέρος αυτού του πλανήτη που μας έχει δώσει τη ζωή αλλά και μας φιλοξενεί (μέχρι σήμερα τουλάχιστον). Έχει να κάνει με τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών στην εργασία, και με την προστασία αυτού που αποκαλούμε φυσικό περιβάλλον. Έχει να κάνει τέλος με την παραγωγή αγαθών που δεν θα είναι τοξικά, δεν θα βιάζουν με τον πιο αποκρουστικό τρόπο τη φύση και όσους από εμάς θεωρούμε ότι είμαστε μέρος της.
Αυτού του τύπου η ανάπτυξη έχει ανάγκη από ένα γρήγορο και ασφαλές βασικό οδικό δίκτυο ώστε να καθιστά ελκτική την ενδοχώρα για κατοικία αλλά και για εργασία άλλου τύπου όπως είναι οι εναλλακτικές δραστηριότητες στον τομέα παραγωγής τροφίμων αλλά και στον τομέα του τουρισμού.
3.6. Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε ένα βασικό οδικό δίκτυο;
Όσον αφορά στο υπόλοιπο υπεραστικό δίκτυο το οποίο είναι έντονα υποβαθμισμένο, θα πρότεινα οι μοναδικές επεμβάσεις να γίνουν τοπικά σε κάποιες κλειστές καμπύλες αλλά και στον τομέα «σήμανση» όπου η κατάσταση είναι όντως τραγική. Με ελάχιστο κόστος δηλαδή θα προσφέρουμε θαυμάσιες διαδρομές περιπάτου στους επισκέπτες του νησιού μας.
Αυτή η πρόταση όπου το πρόβλημα του ΝΟΑΚ στη Δυτική Κρήτη λύνεται με μεικτό σύστημα εξυπηρέτησης (χερσαίο και θαλάσσιο), είναι προφανές ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο διότι με την κατασκευή ενός συνδετήριου της Παλιόχωρας με το Καστέλι, κλείνει το ζητούμενο κύκλωμα στα δυτικά του νησιού (τα ferry boats ως γνωστό μπορούν να μεταφέρουν και προϊόντα και μεταφορικά μέσα και ανθρώπους). Η ανάγκη της επέκτασης των υπαρχουσών ή της κατασκευής νέων λιμενικών εγκαταστάσεων που θα μπορούν να επιτρέπουν τον ασφαλή ελλιμενισμό του ferry boat, πρέπει να συνυπολογισθεί στο κόστος της θαλάσσιας σύνδεσης των παραπάνω παραλιακών οικισμών. Η αναγκαιότητα αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι στην Νότια Κρήτη τα καιρικά φαινόμενα είναι κατά πολύ ισχυρότερα αυτών της Βόρειας Κρήτης.
3.8. Μία παράκληση: Επειδή τίθεται υπό αμφισβήτηση από ορισμένους πολιτικούς παράγοντες η αναγκαιότητα ή όχι αναβάθμισης του ΒΟΑΚ σε κλειστού τύπου αυτοκινητόδρομο, αλλά και το κατά πόσον είναι χρήσιμη η αναβάθμιση του Αμαριώτικου δρόμου, θα παρακαλούσα να καταθέτουν παράλληλα και τις δικές τους προτάσεις για το ποια έργα κρίνουν ότι είναι άμεσης προτεραιότητας για τον Νομό μας. Είναι προφανές ότι μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί διάλογος που θα μας οδηγήσει αν μη τι άλλο σε βαθύτερη γνώση των αναγκών του Ρεθύμνου σε έργα υποδομής.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
4. Για την πύλη του Νότου
Αν δεν υπήρχε ο βουλευτής και μέγας παράγων της ΝΔ (αλλά και υποψήφιος ευρωβουλευτής) κύριος Ε. Κεφαλογιάννης ο οποίος τα είχε βρει με τους Κινέζους για την κατασκευή και λειτουργία διαμετακομιστικού κέντρου, (αλλά δεν μπόρεσε για την ώρα να κάμψει την αντίσταση των οργανωμένων οικολογικών ομάδων της περιοχής), δεν θα συζητούσαμε σήμερα το ενδεχόμενο έστω την ύστατη ώρα να μεταφερθεί η «πύλη του Νότου» δυτικά της Αγίας Γαλήνης όπως προβλέπουν και η μελέτη Αντωνόπουλου και η μελέτη του τοπικού ΤΕΕ. Η πρόταση λοιπόν που καταθέτω σήμερα με αυτό το κείμενο, είναι ότι θα πρέπει να επανατοποθετηθεί η πύλη του Νότου δυτικά της Αγίας Γαλήνης για όλους τους παραπάνω λόγους που οδηγούν σε τελείως λάθος κατεύθυνση την ανάπτυξη αυτής της περιοχής, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Μόνο αν ανοίξει ο άξονας Αφρική-πύλη του Νότου (δυτικά της Αγίας Γαλήνης)- Ρέθυμνο-Πειραιάς θα λυθεί φυσικά και το ζήτημα του καραβιού για την αναγκαία σύνδεση του Ρέθυμνου με τον Πειραιά αφού θα παρακαλούν πλέον όλοι οι πλοιοκτήτες να πάρουν σειρά για άδεια συμμετοχής σε μια γραμμή που προφανώς θα τους αποφέρει μεγάλα κέρδη.
4.2. Με αφορμή τα παραπάνω θα παρακαλούσα όλους τους υποψήφιους της περιφέρειας να μας πουν τι στάση θα τηρήσουν γι αυτό το ζήτημα που υπερβαίνει τα τοπικά χαρακτηριστικά ενός ρουσφετιού εφόσον έχει να κάνει με το κοινωνικό κόστος ή κόστος λειτουργίας ενός συστήματος κυκλοφορίας και μεταφορών, διότι ψάχνω για συγκρητισμό και μόνο ηρακλειωτισμό βρίσκω στα λεγόμενά τους. Να το πω με ξύλινη γλώσσα: Οι διαφορετικοί βαθμοί ανάπτυξης του ντόπιου καπιταλισμού συνθλίβουν το Ρέθυμνο στις μυλόπετρες Ηρακλείου και Χανίων κύριε Ανηψιτάκη και κύριε Αρναουτάκη και δε θα σώσει εμάς τους Ρεθεμνιώτες αλλά και τους Λασιθιώτες κανένας συγκρητισμός αφού οι αντιθέσεις μέσα στο νησί λύνονται με το νόμο του ισχυρότερου και ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών (ελπίζω στη στοιχειώδη νοημοσύνη σας ώστε να μην κατηγορηθώ ως τοπικιστής).
5, Το μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης και του Νομού Ρεθύμνου ειδικότερα
5.1. Θα διατυπώσω αξιωματικά ορισμένες απόψεις για το μοντέλο ανάπτυξης του νησιού μας: Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης έχει ομοιότητες με αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας πληθυσμιακά τουλάχιστον.
Χαρακτηρίζεται από υδροκεφαλισμό με την πόλη του Ηρακλείου να συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού της Κρήτης.
Για να επιτευχθεί γρήγορο κέρδος μέσω της μεγιστοποίησης της παραγωγής έγινε και γίνεται συστηματική χρήση χημικών ουσιών με αποτέλεσμα να παράγονται προϊόντα ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας και σε συστατικά και σε γεύση. (Οι έρευνες που έχουν γίνει για τον καρκίνο στην Κρήτη έδωσαν κάποια αποτελέσματα που καλό θα είναι να αναγνωσθούν όπως αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα και να αναζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις για τη λύση του.)
Οι αναπόφευκτες συγκρούσεις με μικρά ή μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα που έχουν φέρει σε οικονομική κρίση αλλά και σε κρίση αξιών τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Πρέπει αντίθετα να τις προκαλούμε γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούνται οι όροι για το ξεπέρασμα του παλιού και τη γέννηση του καινούριου. Κάθε γέννα είναι οδυνηρή.
6. Τα θαλάσσια και εναέρια συστήματα μεταφοράς
6.1. Η διά θαλάσσης σύνδεση του νησιού με τον “έξω” κόσμο συντελείται κατά κανόνα μέσω της εγχώριας ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά. Η Πύλη του Νότου προφανώς θα δώσει άλλη διάσταση στη σύνδεση της Κρήτης με τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ώρα πάντως οι θαλάσσιες μεταφορές συντελούνται μέσω των λιμανιών Ηρακλείου και Σούδας. Εφόσον επανέλθει η Πύλη του Νότου δυτικά της Αγίας Γαλήνης, θα ενεργοποιηθεί πάλι και το λιμάνι του Ρεθύμνου οπότε θα έχουμε τρία ενεργά λιμάνια στα βόρεια παράλια (μη συνυπολογίζοντας την ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμανιών Αγίου Νικολάου και Σητείας με το λιμάνι του Πειραιά με μικρού μεγέθους επιβατικά πλοία μέσω άγονης γραμμής).
Δυο λόγια για το λιμάνι της Ιεράπετρας: Αυτό το λιμάνι συζητήθηκε για την δυνατότητα να λειτουργήσει ως Πύλη του Νότου. Η πρόταση όμως απορρίφθηκε διότι προφανώς η Ιεράπετρα είναι πολύ μακριά από το πληθυσμιακό κέντρο βάρους της Κρήτης το οποίο βρίσκεται δυτικά της Αγίας Γαλήνης. Θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην Πύλη του Νότου, αλλά και να αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής του προτεινόμενου ferry boat για τη Δυτική Κρήτη.
6.2. Αντίθετα οι εναέριες μεταφορές προσώπων και αγαθών συντελούνται σε μεγάλο βαθμό με απευθείας σύνδεση με τους τόπους προέλευσης ή προορισμού.
Για το Ρέθυμνο ειδικά που έχει στερηθεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, είναι πολύ σημαντική η δυνατότητα γρήγορης, άνετης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης με τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου. Ξαναπροβάλλει επομένως από το βραχάκι η απόλυτη ανάγκη για τον Νομό Ρεθύμνου να αναβαθμιστεί ο ΒΟΑΚ (τουλάχιστον στο τμήμα από Χανιά μέχρι Κόμβο Χερσονήσου) σε “κλειστό” αυτοκινητόδρομο. Και βεβαίως, για τους ίδιους λόγους, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη αναβάθμισης σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας του δρόμου σύνδεσης της Σούδας με το αεροδρόμιο Χανίων.
7. Για το κυκλοφοριακό της πόλης μας
7.1. Για να προχωρήσουμε σε προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης για τη λύση του κυκλοφοριακού της πόλης, πρέπει εκτός του αναγκαίου κακού των ειδικών (όπως καλή ώρα και η ταπεινότητά μου), να ζητήσουμε τη συμμετοχή κάθε ομάδας (οικονομικής ή κοινωνικής) που έχει σχέση με το ζήτημα. Για παράδειγμα, ερωτήθηκαν ποτέ οι οδηγοί ταξί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη φάση (ανα)κατασκευής ή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενός δρόμου; Ζητήθηκε η γνώμη τους για την καλύτερη διευθέτηση ενός κυκλοφοριακού προβλήματος;
Με αυτή τη λογική, οι προτάσεις που θα καταθέσω τελούν υπό την αίρεση τόσο των ειδικών όσο και των ομάδων και ατόμων που κρίνουν ότι τους αφορά το ζήτημα.
7.2. Περιγράφοντας συνοπτικά το Ρέθυμνο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η πόλη έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια μεταξύ ΒΟΑΚ και παραλιακής ζώνης και μάλιστα μόνο ανατολικά. Γι αυτό το λόγο οι δρόμοι που δέχονται το σύνολο των φόρτων κυκλοφορίας είναι ο εξής ένας, ο παλαιός εθνικός δρόμος. Με τη στενή έννοια της πόλης υπάρχουν ακόμη ο παραλιακός και η Μοάτσου οι οποίοι όμως λειτουργούν υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στον παλιό εθνικό και έτερον ουδέν. Υπάρχει βεβαίως στα χαρτιά η παράκαμψη των Περιβολίων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η μελέτη επέκτασης προς τα δυτικά αυτής της παράκαμψης. Είναι ο γνωστός μας περιφερειακός δρόμος της πόλης. Εξαιτίας της ανυπαρξίας αξιόλογου αστικού βασικού δικτύου, η παράκαμψη Ρεθύμνου του ΒΟΑΚ παίζει το ρόλο αστικού δρόμου που ανακουφίζει δραστικά τον παλιό εθνικό.
7.3. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Αυτό το ζήτημα άλλωστε έχει αναλυθεί σε βάθος και συνεχίζει να αναλύεται. Ενόψει όμως των επεκτάσεων του Σχεδίου Πόλης θα πρέπει κατά την κρίση μου α) να ολοκληρωθεί τάχιστα η μελέτη του λεγόμενου περιφερειακού και τάχιστα να δοθεί η εργολαβία για την κατασκευή του και β) θα πρέπει από τώρα να μελετηθεί νοτίως ίσως του ΒΟΑΚ νέος παρακαμπτήριος, η επέκταση του οποίου μέχρι Σκαλέτα θα λειτουργήσει ως δίδυμος αδερφός του παλιού εθνικού. Αυτοί οι δρόμοι σε συνδυασμό με ορισμένες κατ΄ επιλογή κάθετες συνδέσεις, θα μπορέσουν ίσως να αποτελέσουν ένα βασικό οδικό δίκτυο για το Ρέθυμνο.
7.4. Αντίθετα από τις απόψεις της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, θα έθετα στην κρίση των συμπολιτών μας (ακόμη και με το ερώτημα για τοπικό δημοψήφισμα) το ζήτημα αναδιάταξης του συστήματος κυκλοφορίας και μεταφορών στην πόλη μας ως εξής:
α) Καθορισμός δακτυλίου πολύ μεγαλύτερου σε έκταση από την παλιά πόλη, με γενναία πεζοδρόμηση μέσα σ’ αυτόν τον δακτύλιο όπου θα απαγορεύεται σε καθημερινή βάση η διέλευση τροχοφόρων πλην ποδηλάτων β) Προσδιορισμός ωραρίου για την τροφοδοσία των καταστημάτων ώστε η όχληση από την κίνησή τους εντός του δακτυλίου να είναι η μικρότερη δυνατή γ) Αποκέντρωση πάση θυσία όλων των υπηρεσιών με πιθανή εξαίρεση εκείνων των υπηρεσιών που την πελατεία τους αποτελούν αποκλειστικά και μόνο κάτοικοι της πόλης δ) Ακύρωση άμεσα των αποφάσεων για κατασκευή parking στις πλατείες Τεσσάρων Μαρτύρων και Αγίου Γεωργίου ε) Εξεύρεση γηπέδων ιδιοκτησίας του Δήμου στην περιφέρεια της πόλης μετά την επέκτασή της τα οποία θα λειτουργήσουν ως parking των οχημάτων που προέρχονται από τους εκτός πόλης οικισμούς στ) Διαμόρφωση και λειτουργία ενός συστήματος αστικών συγκοινωνιών το οποίο θα έχει βασικό άξονα κίνησης τον περιφερειακό δρόμο του τελικού Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της πόλης του Ρεθύμνου.
Πολλές ιδέες και προτάσεις μπορούν να μας δοθούν από τους συμπολίτες μας σε αυτή την κατεύθυνση για να δημιουργήσουμε ως τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μιαν άλλη πόλη.
8. Επίμετρο
Τα ζητήματα ισόρροπης ανάπτυξης ενός τόπου όπως η Κρήτη με τα τόσο πολλά και τόσο σύνθετα προβλήματα (από τα χημικά της Συρίας μέχρι την Πύλη του Νότου και το είδος των καλλιεργειών στον κάμπο της Μεσαράς), μας οδηγούν αναπόφευκτα σε πολλαπλές αναγνώσεις για την επιλογή ενός συστήματος κυκλοφορίας και μεταφορών στο νησί.