Δηλαδή, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων αντικαταστήσουν τη χρήση του καυστήρα πετρελαίου με τη χρήση 25 τζακιών, η ρύπανση θα είναι 30Χ25=750 φορές μεγαλύτερη! Η ρύπανση αυτή είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, λόγω των μικροσωματιδίων που εκπέμπει η καύση των ξύλων. Ανάλογα αποτελέσματα διαπιστώνονται στη Θεσσαλονίκη και στις λοιπές μεγάλες πόλεις της χώρας.
Πολλοί αποδίδουν την τεράστια αύξηση της χρήσης τζακιών και ξυλόσομπων, στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης, που αυξήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο ύψος του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτό έγινε για να σταματήσει το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης ζητάνε (και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αύξησης της ρύπανσης) να μειωθεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα πριν του Οκτωβρίου (περυσινά) επίπεδα. Άλλα, ζητούν να καταργηθούν τελείως οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Πρέπει να τονίσουμε εδώ, ότι η τεράστια αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις, δεν είναι η μόνη επίπτωση. Η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει ίσως κάτω από το 30% της περυσινής κατανάλωσης, παρόλο που ο καιρός φέτος (Οκτ./Νοεμ./Δεκ. 2012) ήταν θερμότερος από πέρυσι (Οκτ./Νοεμ./Δεκ. 2011). Και πιθανότατα θα πέσει ακόμα παρακάτω, γιατί πολλές κατοικίες είχαν αποθηκεύσει πετρέλαιο θέρμανσης από πέρυσι με χαμηλό ΕΦΚ. Οι εταιρίες διακίνησης πετρελαίου υπολειτουργούν ή κλείνουν και το ίδιο συμβαίνει με τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Και φυσικά το κράτος εισπράττει φέτος (με τον υψηλό ΕΦΚ) πολύ λιγότερους φόρους από πέρυσι (με τον χαμηλό ΕΦΚ).
Πριν προχωρήσω στην κριτική των προτάσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης, θέλω να αναφερθώ στο φυσικό αέριο και στη χρήση του ως καύσιμο θέρμανσης. Να επισημάνω ότι το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο, οικολογικότερο (ελάχιστη ως μηδενική ρύπανση) και καθαρότερο για την κατοικία καύσιμο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Στη χώρα μας υπήρχε κανόνας, με ρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το φυσικό αέριο να πωλείται στο 80% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (αντίστοιχες ποσότητες). Έτσι πέρυσι, ας πούμε, ότι το λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης πουλιότανε 1 ευρώ. Η αντίστοιχη ποσότητα φυσικού αερίου πουλιότανε 0,80 ευρώ. Φέτος που το πετρέλαιο θέρμανσης πουλιέται, ας πούμε, 1,40 ευρώ, το φυσικό αέριο θα πουλιέται 1,12 ευρώ. Έτσι το κύκλωμα πώλησης φυσικού αερίου θα κερδίζει 0,32 ευρώ παραπάνω από πέρυσι, δηλαδή 40% παραπάνω κέρδος! Δηλαδή καθαρή ληστεία.
Επειδή αυτή η αύξηση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου, δεν προήλθε από την αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά επειδή το κράτος αύξησε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, γι’ αυτό το κράτος οφείλει να επέμβει αμέσως στο θέμα αυτό της αισχροκέρδειας στην πώληση του φυσικού αερίου. Δηλαδή να ρυθμίσει ότι το ποσοστό κέρδους των εταιριών πώλησης φυσικού αερίου να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με τα περυσινά.
Η πρόταση να κοπούν εντελώς οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης (ΚΚΕ) δεν αποτελεί λύση. Πρώτον, γιατί το κράτος έχει ανάγκη από φόρους, που πρέπει να τους πληρώνουν αυτοί που κάνουν χρήση ενός προϊόντος και όχι αυτοί που δεν κάνουν χρήση. Δεύτερον, γιατί με το πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς φόρους (θα πωλείται περίπου 0,40 ευρώ το λίτρο) θα οργιάσει η σπατάλη (και ας μην ξεχνάμε ότι το αργό πετρέλαιο, από το οποίο παράγεται το πετρέλαιο θέρμανσης είναι εισαγόμενο προϊόν και επομένως δεν μπορεί να γίνεται σπατάλη ενός πανάκριβου εισαγόμενου προϊόντος), αλλά θα οργιάσει και το λαθρεμπόριο. Τρίτο, γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης δεν πωλείται πουθενά στην Ε.Ε. και πιθανόν σ’ ολόκληρο τον κόσμο χωρίς φόρους.
Η πρόταση να μειωθεί ο ΕΦΚ στα περυσινά επίπεδα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, βενζινοπώλες αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες), ίσως απαλύνει κάπως το οξύ πρόβλημα, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι (προφανώς ένα τεράστιο ποσοστό του ελληνικού λαού) δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και στην περυσινή τιμή. Και αυτό διότι αφενός έχουν λιγοστέψει σημαντικά οι αποδοχές τους από πέρυσι και αφετέρου έχουν αυξηθεί σημαντικά οι φόροι σε σχέση με πέρυσι. Επομένως η πρόταση να μειωθεί ο ΕΦΚ στα περυσινά επίπεδα θα εξυπηρετήσει λίγους (αυτούς που έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ).
Κατά τη γνώμη μου, εκτός από τη μείωση του ΕΦΚ, θα πρέπει κυρίως να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος στους μισθωτούς και συνταξιούχους, αυξάνοντας το αφορολόγητο τουλάχιστον στις 8.000 ευρώ. Επίσης να σταματήσει η εισφορά αλληλεγγύης (είδατε τι όμορφες ονομασίες επινοεί η εκάστοτε κυβέρνηση για να αφαιμάξει τον φτωχό λαό!) στις δύο αυτές κατηγορίες φορολογούμενων. Επειδή, όπως εικάζω, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει σκοπό να ενδιαφερθεί για την επιβίωση των μισθωτών και συνταξιούχων, οπότε δεν σκοπεύει να μειώσει τους φόρους από τις δύο αυτές κατηγορίες, γι’ αυτό και φέτος και του χρόνου η αιθαλομίχλη θα συνεχίσει να ρυπαίνει με αυξανόμενη ένταση την ατμόσφαιρα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης κλπ., κλπ. με όλες τις βλαβερότατες επιπτώσεις. Βλέπουμε λοιπόν, για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου, ότι το περιβάλλον των μεγάλων πόλεων και η υγεία των πολιτών δεν επιβαρύνονται από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, αλλά από την αναλγησία της κυβέρνησης κατά των μισθωτών και συνταξιούχων, που δεν έχουν άλλο μέσο να ζεσταθούν παρά μόνο τα ξύλα.
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...