Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ
Το τρέχον έτος 2014 συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας το 1984 και είμαστε ευτυχείς που μεγαλώσαμε μαζί της και καταφέραμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στη λειτουργία της.
Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε και πήρε τη θέση της Ένωσης Αμαριωτών που λειτουργούσε από το 1966 μέχρι και το 1984.
Με την υπ’ αριθμ. 1490/1986 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίστηκε η Ομοσπονδία και εγκρίθηκε το καταστατικό της. Περίληψη του καταστατικού δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Νομικών στο τεύχος του υπ’ αριθμ. 6728 της 13-6-1986 και στην ημερ. Εφημ. Αθηνών «Ναυτεμπορική» στο φύλλο της υπ’ αριθμ. 17819 της 10-6-1986. Το εγκριθέν καταστατικό κοινοποιήθηκε στη Νομαρχία Αθηνών (Διαμέρισμα Αθηνών), στο οποίο ανοίχτηκε φάκελος με αριθμό: 12351 και γράφτηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αριθμό εγγραφής: 408/7-7-1987.
Ήταν ιδέα του προέδρου της Ένωσης Αμαριωτών αειμνήστου Γιάννη Αντωνίου Λίτινα από τα Πλατάνια, την οποία ενστερνίστηκαν τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου είχα την τύχη και τη χαρά να είμαι μέλος και αφού συγκροτήθηκε επιτροπή για το καταστατικό, ανέλαβε αφιλοκερδώς ο Αμαριώτης Δικηγόρος Στέλιος Φραγκουδάκης από το Άνω Μέρος να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συντάξει το καταστατικό του νέου Δευτεροβάθμιου Σωματείου με την επωνυμία: «Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου».
Μάλιστα σε σύντομο χρόνο προς τιμή των συμμετεχόντων βγήκε το καταστατικό, όπου ιδρυτικά μέλη με τους υπογράφοντες εκπροσώπους είναι τα παρακάτω Σωματεία:
1. Σύλλογος Αποδουλιανών Υπογράφουν: Γεωργία Φωτάκη-Λιόκαλου, Καπετανάκης.
2. Σύλλογος Αμαριανών. Υπογράφουν: Κοσμάς Καλομενόπουλος, Γεώργιος Μαρκαντώνης.
3. Σύλλογος Κρητών «Ο Πλάτανος». Υπογράφουν: Σπύρος Αλυσσανδράκης, Γεώργιος Τρουλινός.
4. Αδελφότης Απανταχού Καλογεριανών Αμαρίου. Υπογράφει: Κωνσταντίνος Τριποδιανός.
5. Σύλλογος Παντανασσωτών. Υπογράφει: Δημήτριος Ιερωνυμάκης.
6. Σύλλογος Βυζαριανών. Υπογράφει: Μιχάλης Φραγκάκης.
7. Ένωση Αμαριωτών. Υπογράφουν: Γιάννης Λίτινας, Πολύδωρας Γενεράλης, Γεώργιος Μαρκαντώνης, Στέφανος Αντωνακάκης.
Όλα τα παραπάνω Σωματεία είναι γραμμένα στο καταστατικό. Στην αρχή συγκροτήθηκε εννεαμελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με τα παρακάτω μέλη:
Αλέξανδρος Γενεράλης από Γερακάρι.
Γεωργία Φωτάκη-Λιόκαλου από Αποδούλου.
Κοσμάς Καλομενόπουλος από Αμάρι.
Σπύρος Αλυσσανδράκης από Πλάτανο.
Κωνσταντίνος Τριποδιανός από Καλογέρου.
Δημήτριος Ιερωνυμάκης από Παντάνασσα.
Γεώργιος Κυριακάκης από Μοναστηράκι.
Μιχάλης Φραγκάκης από Βυζάρι.
Γεώργιος Μαρκαντώνης από Αμάρι.
Η επιτροπή συνεδρίασε την Παρασκευή 18-7-1986 και συγκρότησε το πρώτο Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο για να πραγματοποιήσει τις πρώτες Αρχαιρεσίες στις 26-11-1986.
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μετά από προσχώρηση και άλλων Σωματείων αποτέλεσαν:
Πρόεδρος: Αλέξανδρος Γενεράλης.
Α’ Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Τριποδιανός.
Β’ Αντιπρόεδρος: Γεωργία Φωτάκη-Λιόκαλου.
Γεν. Γραμματέας: Γεώργιος Μαρκαντώνης.
Αν. Γεν. Γραμματέας: Αλέξανδρος Προβιάς.
Ταμίας: Κοσμάς Καλομενόπουλος.
Αν Ταμίας: Γιώργης Κυριακάκης.
Μέλη: Σπύρος Αλυσσανδράκης, Δημήτριος Ιερωνυμάκης, Μιχάλης Φραγκάκης.
Στη συνέχεια μπήκαν στην Ομοσπονδία 22 συνολικά Σωματεία-Μέλη.
Στα χρόνια αυτά η Ομοσπονδία κατάφερε να ενώσει τους απανταχού της γης Αμαριώτες, ιδιαίτερα να συσπειρώσει τους Αμαριώτικους Συλλόγους του Λεκανοπεδίου και να παίξει σημαντικό ρόλο στην προβολή και διεκδίκηση αναπτυξιακών αναγκών του Αμαρίου και του Νομού γενικότερα. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με όλους τους Κρητικούς Συλλόγους της Αττικής, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς-Δήμους του Αμαρίου και μέχρι σήμερα έχει κάνει πέντε συνέδρια στην Επαρχία Αμαρίου με θέμα την ανάπτυξη, αξιοποίηση και προβολή του τόπου μας. Μάλιστα όλα τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή βγήκαν από τα συνέδρια και τους αγώνες των Αμαριωτών με την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους.
Οργάνωσε στην επαρχία από 27-31 Αυγούστου 2010 με μεγάλη επιτυχία το Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την επαρχία Αμαρίου από την αρχαιότητα ως σήμερα και έγιναν 63 ανακοινώσεις με σπουδαίο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ομοσπονδίας ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Αντωνίου Λίτινας, άνθρωπος διορατικός, γνήσιος Αμαριώτης με αρχές πανανθρώπινες, με άξιους συνεργάτες, που επί 23 χρόνια στη θέση αυτή πρόσφερε σπουδαίο έργο. Μάλιστα εν ζωή τιμήθηκε και ανακηρύχθηκε σε ειδική εκδήλωση τιμής στην Κρητική Εστία Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μπήκε η φωτογραφία του στο Αμαριώτικο Σπίτι.
Η Ομοσπονδία με ποικίλες δραστηριότητες όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να διατηρήσει και να διαφυλάξει τις ιστορικές παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του τόπου. Να αξιοποιήσει τις μορφωτικές, πνευματικές και οικονομικές πηγές και να αγοράσει το χώρο που λειτουργεί το «Αμαριώτικο Σπίτι», Σοφοκλέους 53 Α στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το σπίτι αυτό αποτελεί το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο όλων των Αμαριωτών. Εδώ έχει τοποθετηθεί ηρώο στη μνήμη των Αμαριωτών ηρώων και κάθε χρόνο τιμώνται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου με Αρχιερατικό Μνημόσυνο, κατάθεση στεφάνων και ομιλία.
Εδώ λειτούργησε Σχολή Κρητικών Χορών, όπου δίδαξαν οι Αμαριώτες χοροδιδάσκαλοι: Μιχάλης Σηφακάκης από τους Αποστόλους και Μαρία Αντωνακάκη από το Φουρφουρά και έμαθαν να χορεύουν πάρα πολλά Αμαριωτόπουλα, που ακόμα και σήμερα διαπρέπουν και συνεχίζουν την παράδοση του τόπου μας. Λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από τους παράνομους μετανάστες, τους ναρκομανείς και την ανασφάλεια από την αδιαφορία της Πολιτείας σταμάτησε η Σχολή. Η Ομοσπονδία έχει σαν στόχο να συνεχιστεί η λειτουργία και τα μαθήματα κρητικών χορών με τη βελτίωση των συνθηκών. Εδώ γίνονται μαθήματα ριζίτικων από το Σύλλογο Ριζιτών «Αμαριώτες», τα Δ.Σ. και οι εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και των Σωματείων-Μελών.
Η «Αμαριώτικη Φωνή» είναι η εφημερίδα της Ομοσπονδίας που μεταφέρει στους όπου γης Αμαριώτες τα νέα κάθε χωριού, τις δραστηριότητες και τα αιτήματα όλων των Αμαριωτών χωρίς καμιά διάκριση, γιατί η Ομοσπονδία είναι πάνω από όλα και αγωνίζεται να βοηθήσει στη λύση κάθε προβλήματος, να αναδείξει κάθε σπουδαία δραστηριότητα που θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
Καλούμε τα Σωματεία-Μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλία και να ενημερώσουν τα μέλη τους για τη μικρή συνδρομή της Αμαριώτικης Φωνής για να συνεχίσει να βγαίνει, γιατί το κόστος είναι μεγάλο τόσο η έκδοση όσο και η αποστολή.
Η Ομοσπονδία στα τριάντα χρόνια δράσης και προσφοράς βράβευσε προσωπικότητες του τόπου, που διέπρεψαν σε κάθε τομέα, καθώς και κάθε άξια επαίνου δράση. Συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα, γιατί πιστεύει πως πρέπει να αναγνωρίζεται το έργο και να τιμάται η προσφορά στον τόπο ή δυνατόν εν ζωή και όχι μετά θάνατον.
Με την ιστοσελίδα της www.omospamari.gr, που θεωρείται από τις πλέον ενημερωμένες και πλούσιες, κάθε επισκέπτης του κόσμου μπορεί να μάθει τα πάντα καθημερινά μπαίνοντας στο ιντερνέτ.
Από τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας πέρασαν και πρόσφεραν σπουδαίο έργο επίλεκτα μέλη της Αμαριώτικης κοινωνίας και ως πρόεδρος θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτή τους την ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο, καθώς και τα Δ.Σ των Σωματείων-Μελών και όλους όσους βοηθούν με τον τρόπο τους στο έργο της Ομοσπονδίας που είναι σημαντικό και αδιαμφισβήτητο.
Ιδιαιτέρως αυτή η καταγραφή ας αποτελέσει ένα μνημόσυνο στη μνήμη αυτών που έφυγαν από τη ζωή και να είναι αιωνία η μνήμη τους.
Στόχος είναι να περάσει η Ομοσπονδία στις νεώτερες γενιές και να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο θετικό έργο για το καλό όλων, γι’ αυτό και περιμένουμε τα Αμαριωτόπουλα να πλαισιώσουν τους Συλλόγους και οι Σύλλογοι να στείλουν στην Ομοσπονδία εκπροσώπους που θα δώσουν νέα πνοή και ώθηση για ακόμα ψηλότερα, γιατί μπορούμε.