Υποχρεωτικός είναι πλέον ο εμβολιασμός του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δημόσιων και ιδιωτικών στεγών διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία. Όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξειδικεύοντας τα μέτρα που είχε προαναγγέλλει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργούς.
Όπως είπε, υποχρεωτικός θα είναι και ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί. Στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Επίσης, τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις δομές υγείας δημόσιες και ιδιωτικές έως την 1/09 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Ειδικότερα, όπως ανέφερε δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Γ. Στεφανάκης: «Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των υγειονομικών είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια»
Εμφανώς ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης επισημαίνοντας πως μοναδική λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο εμβολιασμός. Η υποχρεωτικότητα του μέτρου στον υγειονομικό τομέα είναι μια λύση που θα συμβάλλει όπως λέει στην αποφυγή των χειρότερων σεναρίων που δεν είναι άλλα από την πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και την πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο κ. Στεφανάκης τόνισε: «Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα θα φέρει ενδεχομένως και περισσότερα υποχρεωτικά μέτρα και πολλές προσαρμογές από πλευράς της πολιτείας σε ό,τι αφορά τα μέτρα γενικά, γιατί υπάρχει σενάριο με πάρα πολλά κρούσματα μέσα στον επόμενο μήνα ήδη και ναι μεν μπορεί να αφορούν μικρότερες ηλικίες αλλά οι επιπτώσεις είναι πολλές και δυσάρεστες. Σε επίπεδο κοινωνικής ζωής θα πρέπει να αλλάξουμε όλα αυτά που έχουμε σχεδιάσει και σε επίπεδο οικονομίας θα έχουμε συνέπειες σε ό,τι αφορά τον τουρισμό γενικά και την οικονομική δραστηριότητα, αν δεν προσέξουμε δηλαδή είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας. Μετά την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων πάντα έχουμε περισσότερες νοσηλείες και βαρύτερα περιστατικά. Αν αυτό φέρει μέσα στον επόμενο μήνα μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που προσπαθούν να βρουν την κανονικότητά τους, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών, καταρχήν σε τομείς που είναι κρίσιμοι, όπως είναι ας πούμε ο χώρος των υγειονομικών αλλά και ενδεχομένως και άλλοι χώροι αργότερα, είναι ίσως μαζί με την πρόοδο, την επιτάχυνση των εμβολιασμών ο μόνος τρόπος για να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια. Η επόμενη περίοδος θα είναι μια περίοδος δύσκολη για τα νοσοκομεία, ουσιαστικά δεν νοείται να κυκλοφορούν στα νοσοκομεία άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και για τους ίδιους, τις οικογένειες αλλά κυρίως για τον αριθμό των ασθενών που θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, είναι πάρα πολύ ψηλός, και δεν έχει κανένας δικαίωμα να παίζει με τη ζωή κανενός».
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη στο σύνολό τους οι ιδιώτες γιατροί του νομού έχουν ήδη εμβολιαστεί με ελάχιστες εξαιρέσεις εκείνων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα θέματα υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό. «οι ιδιώτες γιατροί έχουν εμβολιαστεί όλοι εκτός από 2-3 εξαιρετικές περιπτώσεις με θέματα υγείας, τα οποία έκριναν και οι ίδιοι αλλά και σύμφωνα με αυτά που καταγράφονται ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν στο εμβόλιο. Αλλά νομίζω ότι κι από αυτούς θα έχουμε κάποιους που τελικά θα επιλέξουν να εμβολιαστούν. Το ποσοστό είναι πάρα πολύ ψηλό στο χώρο των ιδιωτικών γιατρών, γιατί αλλιώς εξάλλου δεν θα μπορούσαμε και να κρατήσουμε ανοιχτά τα ιατρεία και δεν θα μπορούσαμε να ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με κόσμο και δεν θα μπορούσαμε κυριολεκτικά να δουλέψουμε. Αλλά είναι αυτή η καθημερινή επαφή που μας υποχρεώνει και τα μέτρα να τηρούμε στα ιατρεία πάντα αλλά κυρίως να είμαστε εμβολιασμένοι» τόνισε.
«Απαιτείται ωριμότητα και υπεύθυνη συμπεριφορά για να διαφυλάξουμε την υγειονομική και οικονομική εικόνα της Κρήτης»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Όπως είπε τα πράγματα είναι δύσκολα και απαιτείται ωριμότητα και υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους για να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία και τη υγειονομική εικόνα της Κρήτης: «στο χέρι μας είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα όπως ας πούμε την μάσκα, όχι μόνο στους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς, όπου θεωρεί ο καθένας ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με αυξημένο κίνδυνο. Η χρήση μάσκας όπως έχει αποδειχθεί είναι και το πιο αποτελεσματικό από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς. Η χρήση της μάσκας είναι στην κρίση του καθενός μεν στους εξωτερικούς χώρους αλλά εκεί θα πρέπει να είμαστε θα έλεγα πολύ προσεκτικοί και να την χρησιμοποιούμε, να μην σκεφτόμαστε τι θα πουν οι άλλοι. Είναι σημαντικό να περάσουμε από αυτή την δύσκολη φάση, να περάσουμε μέσα κυριολεκτικά από το 4ο κύμα πανδημίας, μέσα από μία μετάλλαξη ιδιαίτερα μεταδοτική του κορονοϊού και να περάσουμε με τις λιγότερο δυνατόν συνέπειες σε κάθε επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο αλλά κυρίως στο επίπεδο της καταγραφής νοσηλειών ΜΕΘ, θανάτων, στα σκληρά δηλαδή καταληκτικά σημεία της πανδημίας. Απαιτείται μεγάλη προσοχή, ωριμότητα και κυρίως συμμετοχή στον εμβολιασμό δεν έχουμε άλλη επιλογή, δηλαδή όχι με υποχρεωτικά μέτρα, να ξέρουν γιατί εμβολιάζονται, όχι να εμβολιάζονται για να μην χάσουν τον μισθό τους, θα πρέπει να καταλάβουν γιατί εμβολιάζονται. Δυστυχώς κάποιοι νόμιζαν επειδή πάνε τα πράγματα καλά ότι ξεμπερδέψαμε ο πολύς κόσμος και είναι κι αυτό αν θέλεις μια εξήγηση του φαινομένου, θεώρησαν όλοι ότι ένα μήνα πριν ας πούμε υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία ότι θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι διαφορετικά. Δεν επιβεβαιώθηκε αυτή η αισιοδοξία με την εμφάνιση και ειδικά στην Κρήτη ενός νέου στελέχους, με αποτέλεσμα η Κρήτη αυτή την στιγμή να κινδυνεύει υγειονομικά, να κινδυνεύει από πλευράς οικονομικής, να διακινδυνεύουμε όλοι μας την καθημερινότητά μας και μια επιστροφή στην κανονικότητα, να διακινδυνεύουμε πάρα πολλά πράγματα και ειδικά εμείς εδώ στην Κρήτη, άρα απαιτείται ωριμότητα και υπεύθυνη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας το κοινό νου και όχι κάτι ιδιαίτερο, δηλαδή αυτό που λέμε με τη μάσκα το έχουμε εξηγήσει δεν θέλει εξηγήσεις» τόνισε.
Ζ. Μπριλάκη: «είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους μας»
Η πρόεδρος του Παραρτήματος Α.Μ.Ε.Α. Ρεθύμνου (γηροκομείου) Ζωή Μπριλάκη, τόνισε πως πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί η υγεία και η ασφάλεια των φιλοξενούμενων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Βέβαια στην περίπτωση του γηροκομείου Ρεθύμνου, όπως ανέφερε μόλις το 43% του προσωπικού έχουν ήδη εμβολιαστεί και το 73% των φιλοξενούμενων. Όπως είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», εκτιμά ότι πλέον αυτό μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις θα αλλάξει.
Ειδικότερα, ανέφερε:
«Στην αρχή υπήρξε μια άρνηση από το προσωπικό να εμβολιαστεί, τώρα όμως έχουμε φτάσει γύρω στο 43% να έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή να έχουν κάνει και την 1η δόση, οπότε θεωρώ πριν ακόμα ανακοινωθούν τα μέτρα υπήρξε ένα ενδιαφέρον από τους εργαζόμενούς μας για εμβολιασμό, θεωρώ ότι από δω και μετά θα υπάρξει μεγαλύτερο. Εμείς είμαστε 42 άτομα και αυτή την στιγμή τα 18 έχουνε, από τα 18 τα 10 είναι πλήρως εμβολιασμένα, ενώ για τα 8 έχει γίνει η 1η δόση. Υπάρχουν βέβαια και κάποια κλεισμένα ραντεβού, θεωρώ ότι θα μεγαλώσει το ποσοστό. Εντάξει είναι κάτι αναγκαίο οπωσδήποτε γιατί όπως έχουμε πει κι άλλη φορά το πρόβλημα δεν είναι οι ηλικιωμένοι για μας, είμαστε εμείς για τους ηλικιωμένους επειδή έχουμε και μία κοινωνική συναναστροφή και όπως και να το κάνουμε ο φόβος είναι μη μεταφέρουμε εμείς κάτι από έξω προς τα μέσα. Σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 73%. Για ορισμένους δεν το θέλουν οι κηδεμόνες και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους ρωτήσουμε από την στιγμή που ο ηλικιωμένος έχει κάποια νοητική στέρηση, έτσι τουλάχιστον επιβάλλεται, σε κάποιους άλλους τώρα λόγω κάποιων ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δεν έχουν εμβολιαστεί κάτι το οποίο δηλαδή είναι ευθύνης του γιατρού. Αυτό που τώρα θέλουμε να κανονίσουμε είναι να δούμε αν υπάρξει ένας ικανοποιητικός αριθμός των εργαζομένων που επιθυμούν να εμβολιαστούν και θέλουμε να κάνουμε μία συνεννόηση να δούμε μήπως υπάρχει καμία δυνατότητα από τον ΕΟΔΥ να έρθει εδώ όπως είχε έρθει και εμβολίασε τους ηλικιωμένους μας και κάποιους από τους εργαζόμενους ή διαφορετικά να αναλάβουν οι ίδιοι να κλείσουν το ραντεβού τους να γίνει ο εμβολιασμός. Αυτή την στιγμή περιμένουμε και εμείς κάποιες οδηγίες για να δούμε πως ακριβώς θα το χειριστούμε από εδώ και πέρα».
Ποιοι υποχρεούνται σε εμβολιασμό
Σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού υποχρεούνται οι εργαζόμενοι στις παρακάτω εργασίες:
– Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
– Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
– Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
– Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
– Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
– Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
– Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
– Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
– Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α ́ 2),
– Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
– Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β ́ 789),
– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α ́ 235).