Ξεκίνησε χθες ο… τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο χωρίς αποτέλεσμα, με στόχο να λυθούν τα προβλήματα και να επανέλθουν οι ισορροπίες στις σχέσεις των δανειστών με την κυβέρνηση.
Η Τρόικα πιέζει για μεταρρυθμίσεις, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να λύσει το γρίφο του χρηματοδοτικού κενού και προσπαθεί να μεταφέρει τα μεγάλα μέτωπα για την αξιολόγηση του Ιουνίου, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.
Προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η επόμενη δόση, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν εδώ και τώρα διαρθρωτικές αλλαγές και συμφωνία στο τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.
Ο έλεγχος που ξεκίνησε πριν πέντε μήνες πρέπει να ολοκληρωθεί με διαδικασίες-εξπρές μέσα σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. (2,6 δισ. ευρώ για το δ’ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2014) αλλά και άλλων 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ’ και το δ’ τρίμηνο 2013) που εκκρεμούν από το Δ.Ν.Τ.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη νέα διαπραγμάτευση από τη βάση ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν πρέπει να υιοθετηθούν στο σύνολό τους, επιμένοντας πως αρκεί να εφαρμοστεί το 80% της λίστας. Αντιθέτως η Τρόικα επιμένει ακόμα να εφαρμοστεί «ως έχει» το 100% των προτάσεων.
Η «μάχη» στο διαρθρωτικό πεδίο, θα διαδραματιστεί και στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση θέλει να αφήσει για μετά τις εκλογές εξηγώντας στους δανειστές ότι δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.
Μεταξύ αυτών κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και προκαλούν εντάσεις στην κυβέρνηση (π.χ. αλλαγές στο γάλα, φάρμακα) θέλουν να τις περάσουν σταδιακά, ενώ το «μενού» περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις, εμπορικές μισθώσεις, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κινητικότητας, και υποχρεωτικών απολύσεων.