Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κρήτη, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 252 νέες μολύνσεις. Από αυτές οι 114 αφορούν στο Ηράκλειο, οι 84 στο Ρέθυμνο, οι 42 τα Χανιά και οι 12 στο Λασίθι.
Χθες στον δημοτικό κήπο έγιναν 434 rapid test εκ των οποίων τα 26 θετικά. Η μέση ηλικία των θετικών ανέρχεται σε 25.2, ενώ ο δείκτης θετικότητας σε 6%. Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε αύξηση των νοσηλειών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου στην κλινική covid νοσηλεύονται εννέα ασθενείς θετικοί στον ιό και τρεις ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που αναμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί.
Η κατάσταση στον νομό χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μέσα σε μια εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν στον νομό 605 κρούσματα κορονοϊού, όπως προκύπτει από τις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα την περασμένη Δευτέρα είχαμε 38 κρούσματα, την Τρίτη 98, την Τετάρτη 69, την Πέμπτη 89, την Παρασκευή 73, το Σάββατο 94, την Κυριακή 60 και χθες Δευτέρα 84.
Συνολικά, στη χώρα χθες ανακοινώθηκαν 2.065 νέα κρούσματα, δέκα θάνατοι ενώ 139 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.065 , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.874 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή +30.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Υποχρεωτικοί καθίστανται άμεσα οι εμβολιασμοί των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα εμβολιάζονται υποχρεωτικά και όλοι οι υγειονομικοί, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις ένοπλες δυνάμεις.
Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που – σύμφωνα με τον πρωθυπουργό – είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. «Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», επεσήμανε.
Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», πρόσθεσε.
Τέλος, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. «Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όλοι οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους
Από την προσεχή Παρασκευή και έως τα τέλη του Αυγούστου οι κλειστοί χώροι θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο έκτακτης ανακοίνωσης του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο».
«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», πρόσθεσε.
Διπλή απειλή
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό 18 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας διαθέτει εμβόλια για την ασφάλεια κάθε πολίτη. «Είναι ανάγκη μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού», πρόσθεσε.
Δύο είναι σκιές, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης: «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ένα ποσοστό που διστάζει να εμβολιαστεί και αυτή η διπλή απειλή εμφανίζεται σε πολλές χώρες».
«Ύστερα από 1,5 χρόνο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ξέρει για τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση θωράκισε τη δημόσια υγεία και τους πολίτες με τα self-test και τα εμβόλια για όλους», σημείωσε.
«Επιλογές υπέρ της υγείας»
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές».
«Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα», επεσήμανε.
«Να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης»
«Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά test. Ενώ η πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων. Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μην γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας».