Σχετικά με την βλάβη, τελικά εντοπίστηκε στον Κόμβο Ατσιποποπούλου (στο πρανές της εθνικής οδού), στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου, όπου διαπιστώθηκε ότι τμήμα του αγωγού είχε σπάσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια διαρροή ποσοτήτων νερού. Το έργο του προσωπικού της ΔΕΥΑΡ ήταν δύσκολο, καθώς ο αγωγός βρίσκεται σε βάθος 11 μέτρων, σε δύσβατο σημείο, και απαιτήθηκαν πολλές ώρες δουλειάς έως ότου το προβληματικό σημείο καταστεί «επισκέψιμο», για να μπορέσουν οι τεχνικοί να φτάσουν στη βλάβη και την επιδιορθώσουν.
Σύμφωνα με τον μηχανικό της δημοτικής επιχείρησης, Μιχάλη Πριναράκη, ο οποίος επέβλεπε τη διαδικασία, χθες αργά το απόγευμα ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης της ζημιάς και περίπου στις 24.00- 01.00 τα ξημερώματα επρόκειτο να γίνει η συγκόλληση του σπασμένου αγωγού. Με βάση τον προγραμματισμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επισκευής της βλάβης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) επρόκειτο να θέσει εκ νέου σε λειτουργία το δίκτυο υδροδότησης της πόλης από την Αργυρούπολη, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα δοκιμαστικά τεστ και να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει διαρροή στον αγωγό.
Χωρίς να είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου προβλήματος, ο κ. Πριναράκης εκτιμά ότι από σήμερα το πρωί θα υδροδοτηθεί ξανά η πόλη, αν και θα απαιτηθούν αρκετές ώρες έως γεμίσουν οι δεξαμενές και η πίεση του νερού επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.
Το θέμα απασχόλησε έντονα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, χαρακτήρισε τη ζημιά «πρωτοφανή». Παράλληλα, εξήρε την προσπάθεια του προσωπικού της ΔΕΥΑΡ, το οποίο εργάστηκε νυχθημερόν και σε δύσκολες συνθήκες, όπως επεσήμανε.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Πρόκειται για ένα δίκτυο παλιό, το οποίο έγινε πριν 28 χρόνια, και είναι λογικό κάποια υλικά να σπάνε. Αυτό δεν μπορείς ούτε να το δεις, ούτε να το προβλέψεις. Όμως, έγινε αδιάκοπη προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς ζημιάς. Είχε δέκα χρόνια να παρουσιαστεί ανάλογης έκτασης βλάβη, αλλά ποτέ δεν παρουσιάστηκε σε τόσο δύσκολο σημείο.
Ελπίζω να καταφέρουμε πολύ σύντομα να υδροδοτήσουμε την πόλη. Εν τω μεταξύ, έχουν γίνει άλλες βοηθητικές παρεμβάσεις ώστε περιοχές αυτόνομες όπως τα Τρία Μοναστήρια, το Πανόραμα, τα χωριά του Βρύσινα να μην νιώσουν τη διακοπή της υδροδότησης.
Στο Μασταμπά, όσοι συνδέθηκαν στο νέο δίκτυο της ΔΕΥΑΡ, που τροφοδοτείται από την Αργυρούπολη, έχουν πρόβλημα, όσοι δεν πρόλαβαν ακόμα να συνδεθούν και παραμένουν στο παλιό σύστημα, που παίρνει νερό από τον Πλατανιά, δεν έχουν πρόβλημα.
Στην πόλη είναι θέμα υψομέτρου, διότι η πίεση είναι μικρή και η ζήτηση πολύ μεγάλη».
Να σημειωθεί ότι το κεντρικό τροφοδοτικό δίκτυο ύδρευσης, μήκους 23 χιλιομέτρων, είναι πολύ παλιό, καθώς έχει κατασκευαστεί πριν από περίπου 30 χρόνια.